Bătrânețea nu-i grea doar din cauza bolii, ci și a tăcerii: Povestea unei bătrâne din Ungheni, căreia viața i-a oferit de toate – și bucurii, dar și pierderi dureroase

Într-o casa modestă, din satul Cetireni, raionul Ungheni, doamna Elizaveta își trăiește zilele cu o credință neclintită și o inimă plină de bunătate. La aproape 75 de ani, viața i-a oferit și bucurii, dar și pierderi dureroase. Soțul dumneaei a decedat demult, a rămas cu unicul fecior, dar nu se plânge. „Așa a vrut Domnul” – spune bătrâna, privindu-și mâinile muncite, parcă tot căutând acolo răspunsuri sau amintiri.

„M-am străduit să învăț să iubesc și să fiu iubită” – povestește doamna Elizaveta, cu privirea blândă. „Viața e grea de dus uneori, dar te învață să apreciezi fiecare clipă și fiecare gest frumos. Asta e lecția mea, poate, cea mai mare.” Cuvintele ei sunt pline de mângâiere, chiar și atunci când vorbește despre greutățile trecutului.

Sunt multe momente în care tăcerea o apasă, dar femeia își găsește alinarea la biserică, locul unde simte că face parte dintr-o familie mai mare. „Acolo suntem împreună. Părintele ne îndeamnă la bine, ne dă putere să mergem înainte, nu doar cu gândul, dar și cu faptele noastre. Aș vrea ca oamenii să știe cât de mult contează o vorbă bună.” 

Singurătatea nu o resimte doar ea. Sunt multe bătrâne în sat exact ca doamna Elizaveta, iar când se întâlnesc se întreabă adesea: „Ce mai faci? Mai poți?”. Se ajută cum pot una pe alta – o vorbă bună, o vizită sau o amintire. „E mare lucru să ai cu cine schimba o vorbă” spune cu glas cald. „Pentru că bătrânețea nu-i grea doar din cauza bolii, ci și a tăcerii.”

Așezată pe prispa casei, privind la grădină, femeia își amintește cu nostalgie de anii tinereții, de vremea când lucra asistentă medicală, își ajuta mereu colegii cu mare bună-voință. „În tinerețe, nu ne permiteau să vorbim despre credință. Eram învățați să fim atei, dar eu, în adâncul sufletului, simțeam că ceva lipsește. Acum, am înțeles” spune cu tristețe în glas. „Biserica mi-a dat un alt sens la viață – m-a învățat despre tradiții, obiceiuri, despre iubirea față de aproapele.”

Datorită sprijinului constant al preotului și al bisericii, doamna Elizaveta se simte împlinită. În fiecare duminică și la fiecare zi de sfântă sărbătoare, este mereu la biserică, participând cu bucurie la slujbe, iar în celelalte zile, ajută cu drag, așa cum poate, la curățenia în biserică sau în curtea acesteia. „Este o mângâiere imensă să știi că poți contribui la binele celor din jur. Acesta e adevăratul sens al vieții: să fii alături de ceilalți, să ajuți și fii ajutat. Fiecare om are nevoie de celălalt. Fiecare zâmbet, fiecare vorbă bună sunt o binecuvântare.” 

Și chiar dacă sănătatea nu-i mai permite să aibă grijă de grădina ei, așa ca pe vremuri sau cum și-ar dori, bătrâna are cu drag grijă de nepoți ei. „Copiii mă ajută la grădină, iar eu am grijă de mâncare, curățenie. În fiecare zi, trebuie să fac ceva bun.”  

Femeia știe să se împartă cu tot ce poate, inclusiv din micile daruri venite din partea celor care o susțin. „Pachetele de la Diaconia sunt o adevărată binecuvântare. Le împart cu nepoții și cu cei din sat care au mai multă nevoie. Părintele mereu se roagă pentru noi. Îi mulțumim pentru tot ce face!”

Cantina Socială Mobilă „Aproape de Aproapele” este un serviciu implementat de Misiunea Socială Diaconia, prin intermediul căruia de 12 ani oamenii nevoiași (bătrânii, persoanele fără adăpost, etc.) primesc un prânz cald.

Zilnic la Cantina Socială Mobilă „Aproape de Aproapele” sunt oferite 150 de prânzuri. În fiecare an, voluntarii Diaconiei distribuie în stradă peste  34 500  de mii de porții de mâncare pentru oamenii nevoiași. 

Acest lucru este posibil grație oamenilor de bună-credință, care în fiecare an se alătură campaniei de Paști „Masa Bucuriei”, organizată în sâmbăta Floriilor, de Diaconia.

Tradițional, campania culminează cu o amplă colectă națională de produse alimentare neperisabile, organizată în acest an în data de 12 aprilie, în peste 30 de localități, cu implicarea a sute de voluntari.

Donația ta poate umple farfuria unui flămând!

Articol realizat de Misiunea Socială ”Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.

Rusia şi Statele Unite au început discuţii despre proiecte privind metalele rare în Rusia, spune trimisul lui Putin

Moscova şi Washingtonul au demarat discuţii cu privire la proiecte comune privind metalele de pământuri rare şi alte proiecte în Rusia, a declarat trimisul special al Rusiei pentru cooperarea internaţională în domeniul economic şi al investiţiilor, potrivit Izvestia.ru

„Metalele rare sunt un domeniu important pentru cooperare şi, desigur, am început discuţiile privind diverse pământuri rare şi (alte) proiecte în Rusia”, a declarat Kirill Dmitriev, care este şi directorul general al Fondului rus de investiţii directe.

Putin, în urma negocierilor dintre SUA şi Ucraina cu privire la un proiect de acord privind mineralele, a oferit SUA, în cadrul unui viitor acord economic, să exploreze împreună zăcămintele de pământuri rare din Rusia.

Dmitriev, care a făcut parte din echipa de negociere a Rusiei la discuţiile cu oficialii americani din Arabia Saudită în februarie, a declarat că unele companii s-au arătat deja interesate de proiecte. El nu a numit nicio companie şi nu a dezvăluit detalii suplimentare.

Izvestia a relatat că această cooperare ar putea fi discutată în continuare la următoarea rundă de discuţii Rusia-SUA, care ar putea avea loc la jumătatea lunii aprilie în Arabia Saudită.

Pământurile rare şi alte metale critice, esenţiale pentru industriile de înaltă tehnologie, au atras atenţia întregii lumi în ultimele luni, pe măsură ce preşedintele american Donald Trump a stimulat eforturile de a contracara dominaţia Chinei în acest sector.

Permis de călătorie obligatoriu pentru toți europenii care merg în Marea Britanie

Cetățenii care călătoresc cu pașaport european vor fi obligați ca începând de miercuri, 2 aprilie, să aibă un permis de călătorie pentru a merge în Regatul Unit. Această autorizație – ETA – poate fi obținută online, prin plata unei sume de 12 euro, care urmează să fie majorată în curând la 19 euro, scrie AFP citat de hotnews.ro.



De miercuri, cetățenii din aproximativ treizeci de țări europene – inclusiv toți cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Irlandei – vor trebui să aibă acest permis de călătorie pentru Marea Britanie, țară care a părăsit UE în 2020.

El costă 10 lire (aproximativ 12 euro), preț care va crește la 16 lire (aproximativ 19 euro) din 9 aprilie.

Ce este ETA și cum se obține

Autorizația Electronică de Călătorie (ETA), necesară înainte de plecare și valabilă doi ani, poate fi obținută din aplicația „UK ETA” sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk. Autorizația este deja obligatorie pentru vizitatorii din afara UE scutiți de viză pentru a intra în Regatul Unit.

Similară cu ESTA pentru Statele Unite, ETA are scopul de a consolida securitatea frontierei, potrivit guvernului britanic.

Solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a pașaportului și o fotografie cu chipul său. Cei care aplică pentru obținerea ETA trebuie să furnizeze date biografice și biometrice și să răspundă la câteva întrebări despre cazierul judiciar, astfel încât odată ce au obținut autorizația, aceasta este conectată digital la pașaportul lor.

Procesul durează mai puțin de zece minute, iar autorizația de călătorie, legată digital de pașaport, este de obicei acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.

Cu toate acestea, guvernul britanic recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru un răspuns, în unele cazuri rare existând necesitatea unei verificări suplimentare.

ETA permite șederea în Regatul Unit timp de până la șase luni. Ea permite călătorii nelimitate timp de doi ani, dar cererea trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului.

În ianuarie, ea a devenit obligatorie pentru cetățenii din aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia. Sistemul a fost lansat în 2023, inițial pentru cetățenii Qatarului, înainte de a fi extins și la alte țări din Golf.

Autorizația de călătorie este necesară și pentru copii și bebeluși, scrie AFP, conform Agerpres.

De mâine se indexează pensiile: Cu cât vor crește

Începând cu 1 aprilie 2025, pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 10%. Astfel, pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei.

„Coeficientul de indexare de 10 % va fi aplicat pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025, în mărime de 16 100 de lei, scrie unimedia.info

Acest mecanism va proteja, pe de о parte, puterea de cumpărare a pensiilor care nu depășesc salariul mediu și, pe de altă parte, va reduce decalajul dintre pensiile mari și cele mai mici. Pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei”, comunică responsabilii.

Pe 25 februarie, președinta Maia Sandu a semnat legea care prevede majorarea pensiei minime pentru persoanele care au contribuit la Fondul de pensii 40 de ani sau mai mult, dar și anunță indexarea pensiilor cu 10%.

Pensiile vor fi indexate cu 10 %. Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu privire la indexarea pensiilor la 1 aprilie 2025, fără întrebări din partea deputaților, în ședința plenară din 6 martie.

Noi date despre sănătatea lui Putin, dezvăluite după ce hackerii au spart computerul unei rude a dictatorului rus
Articolul anterior
Din izolator, Guțul cere implicarea lui Putin: ”folosiți întregul arsenal de mecanisme diplomatice, politice și juridice (…) eliberarea mea rapidă…”
Articolul următor
Close menu