Bătuți, electrocutați şi înghețați în pădure. Mii de oameni sunt prizonieri în butoiul cu pulbere de la granița dintre Polonia și Belarus

Frontiera dintre Polonia și Belarus este un butoi cu pulbere, unde lucrurile pot degenera în orice moment. Miile de migranți care vor să intre cu forța pe teritoriul polonez sunt de fapt prizonieri între trupele celor două țări. În față, polonezii nu au de gând să cedeze, din spate îi presează trupele lui Lukașenko, totul pe un frig cumplit, în pădure, fără ajutor medical.

50 de migranți au fost reținuți de poliția poloneză la granița cu Belarusul, după ce două grupuri au reușit să treacă de gardul de la frontieră. Asupra lor au fost găsite diverse unelte folosite pentru ruperea gardului.

În fața situației explozive, premierul polonez a mers la fața locului unde a vorbit cu militarii desfășurați de-a lungul graniței.

Atenție! Atenție! Granița poate fi traversată doar pe la punctul de trecere a frontierei” – Este mesajul care se aude continuu de două zile, din difuzoarele de la granița cu Polonia și care vizează miile de solicitanți de azil adunați în Belarus, dincolo de sârma ghimpată de la granița cu Polonia, scrie digi24.ro.

Opt oameni au murit înghețați în pădure

Aproape 20.000 de polițiști de frontieră polonezi, sprijiniți de trupe militare, sunt acum dislocați într-o demonstrație de forță fără precedent. Până acum câteva zile, majoritatea migranților au fost împinși cu violență înapoi. Unii au reușit să ajungă la Varșovia după ce s-au ascuns în pădurile dese.

De când autoritățile din Belarus au început luni să escorteze mii de migranţi la ggranița polonez, trecerea frontierei a devenit și mai dificilă.

În pădurile dintre cele două țări, unde temperaturile coboară noaptea sub zero grade Celsius, mii de familii irakiene, siriene și afgane sunt prinse între violența autorităților poloneze și promisiunile false ale regimului din Belarus. Încearcă să supraviețuiască în corturi mici ascunse între copaci și se încălzesc în saci de dormit umezi. Cel puțin opt persoane au murit în aceste condiții.

„Situația este disperată și se înrăutățește”

Pe străzile din jurul Sokòlka, localitate la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Belarus, dubele de poliție patrulează cu sirenele pornite, în timp ce zona este monitorizată din elicoptere.

„Situația este disperată și se înrăutățește. Am văzut cu ochii mei rănile suferite de oameni când au fost atacați de polițiștii de frontieră. Oamenii au povestit că au fost bătuți cu patul armelor, loviți cu piciorul în coaste, electrocutați și că bunurile le-au fost luate și distruse de către polițiștii de frontieră europeni. Acest lucru este inacceptabil și trebuie să se termine acum„, a spus Kyle McNally, consilier la Medici fără frontiere (MSF).

Potrivit organizației, o familie siriană a dormit în pădurea din partea poloneză a graniței timp de 21 de zile iar apoi a fost forțată să se întoarcă în Belarus, unde soarta lor este incertă. Singurul ajutor primit a fost din partea localnicilor amabili.

Guvernul polonez a transmis un sms călătorilor recent sosiți în Polonia, dar adresat în special solicitanților de azil: „Belarus v-a spus minciuni” și „Întoarceți-vă la Minsk”. Mesajul conține și un link spre avertismentul: „Nu luați nicio pastilă sau medicament care vi se oferă în Belarus. S-ar putea să fiți otrăviți!”.

Anna Chmielewska, coordonator al Centrului de Sprijin pentru Străini, cu sediul la Varșovia, a declarat: „La începutul lunii octombrie, guvernul polonez a spus presei că migranții se comportă ciudat și că ei credeau că au fost drogați sau otrăviți de Belarus”. Ea a spus că nu sunt prea multe informații despre această poveste, dar a adăugat că în opinia ei e o știre falsă pentru a-i face pe migranți să pară periculoși.

sursa: www.digi24.ro

Grecia se pregătește pentru sezonul incendiilor: a fost mobilizat cel mai mare număr de pompieri din istorie

Grecia va mobiliza un număr record de pompieri în acest an, anticipând „scenarii nefavorabile”, a declarat joi ministrul pentru criza climatică. Acesta a anunțat și achiziționarea de drone cu camere termice care vor detecta incendiile, informează Reuters citat de digi24.ro.

Vremea a devenit mai imprevizibilă și mai extremă la nivel global, din cauza schimbărilor climatice, iar anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. În Grecia, verile au devenit tot mai calde și mai secetoase, iar vânturile care se schimbă rapid alimentează incendii tot mai distructive și greu de controlat.

În august anul trecut, în cea mai fierbinte vară din istoria țării, o femeie și-a pierdut viața, iar 10.000 de hectare de teren au ars într-un incendiu care a ajuns din pădure până în nordul suburbiilor Atenei. Aproximativ 18.000 de pompieri vor fi disponibili anul acesta, cel mai mare număr înregistrat vreodată, asistați de mii de voluntari, a anunțat ministrul Protecției Civile și al Crizei Climatice, Giannis Kefalogiannis.

„Nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți de faptul că, până acum, condițiile climatice par să fi fost mai blânde decât în anii precedenți”, a spus el. „Scenariile nefavorabile sunt în fața noastră.” Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, pentru a discuta pregătirile înainte de începerea oficială a sezonului incendiilor, pe 1 mai.

Într-o schimbare majoră de strategie față de tacticile de luptă împotriva incendiilor aplicate în trecut, Grecia a decis anul trecut să trimită forțe aeriene și terestre în primele ore critice după izbucnirea unui incendiu, precum și să intensifice patrulele, măsuri care au contribuit la limitarea pagubelor.

De asemenea, Grecia a alocat aproximativ 2 miliarde de euro pentru achiziția de aeronave noi, stații meteorologice și drone, pentru a-și îmbunătăți capacitățile de intervenție în fața incendiilor de vegetație și a altor dezastre naturale. În acest an vor fi disponibile aproximativ 80 de drone cu camere termice, aproape dublu față de anul trecut, a precizat Kefalogiannis, o măsură menită să accelereze detectarea incendiilor.

Spectacol invizibil, dar puternic: În R. Moldova a fost înregistrată o furtună geomagnetică de nivelul 6

Soarele este la apogeul activității sale, iar cerul devine scena unor spectacole invizibile, dar puternice. O furtună geomagnetică cu un indice Kp de 6 a fost înregistrată joi dimineață, în jurul orei 4. Este un nivel moderat, care nu a provocat pagube, însă anunță o perioadă agitată din punct de vedere cosmic, scrie info1.md.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic al UTM, Soarele trimite în aceste zile un val de particule spre Pământ. Când ajung în câmpul magnetic al Terrei, aceste particule pot provoca furtuni geomagnetice. În funcție de intensitate, ele pot influența comunicațiile, sistemele electrice și chiar genera spectaculoasa auroră boreală.

„Iată aici, pentru astăzi, prognoza ne arată o furtună magnetică la nivelul 6, apoi scade la 3-2, și se ridică din nou la 5-6 începând cu 1 mai.”

Activitatea solară urmează un ciclu de 11 ani, iar acum ne aflăm în vârful acestui ciclu. Asta înseamnă mai multe pete solare și un soare mai agitat. Anul trecut s-a atins punctul maxim. Acum, activitatea începe treptat să scadă, spune Vitalie Chistol, șeful Observatorului Astronomic.

„La minim, nu se vede nicio pată pe Soare. Acum vedem foarte multe. Aceste pete sunt legate de activitatea magnetică și de furtunile solare.”

Deși în Moldova riscul este minim, în regiunile polare furtunile puternice pot afecta chiar și rețelele electrice.

„Câmpul magnetic variabil poate crea curent electric. Asta poate duce la arderea siguranțelor sau a aparatelor electronice – dar doar în cazul unei furtuni foarte puternice.”

Medicii spun că furtunile geomagnetice nu influențează direct sănătatea, dar unii oameni afirmă că resimt dureri de cap sau stare de disconfort în astfel de perioade.

„A fost, într-adevăr. Dureri de cap puternice.”

„Nu am simțit nimic. Ca de obicei, nu simt dereglări.”

Ultima furtună geomagnetică a fost vizibilă în noaptea de 1 ianuarie 2025, atunci a fost observată și aurora boreală.

O agenție elvețiană va acorda suport Parlamentului R. Moldova

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va sprijini consolidarea funcțiilor de bază ale Parlamentului, în următorii patru ani. Șeful legislativului, Igor Grosu, a discutat cu directorul Biroului de Cooperare al Elveției, Guido Beltrani, despre Proiectul „Consolidarea democrației parlamentare în Moldova (PADEM)”, care a fost lansat recent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Pentru a spori capacitățile instituționale ale Parlamentului, Proiectul PADEM este structurat în trei componente de bază. Este vorba despre procesul legislativ, controlul parlamentar, reprezentarea și comunicarea. Acțiunile care vor fi implementate urmăresc eficientizarea activității parlamentare, intensificarea cooperării cu societatea civilă, precum și  facilitarea transpunerii legislației europene în spațiul național.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mulțumit pentru suportul acordat. „Avem nevoie să îmbunătățim procesele din cadrul instituției, pentru a ajusta calitatea la viteza cu care ne mișcăm, mai ales acum, când suntem în proces de negocieri cu Uniunea Europeană”, a adăugat șeful legislativului.

Proiectul „Consolidarea democrației parlamentare în Moldova” va fi implementat până la 31 martie 2029 și ar putea fi extins. Acesta include și parteneri externi – Serviciul Parlamentar Elvețian, Institutul Parlamentar din cadrul Parlamentului Republicii Cehe, Adunarea Națională a Ungariei, Parlamentul Croației și Parlamentul Lituaniei.

De menționat că, anterior, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a mai acordat suport Parlamentului, în baza unui Acord de finanțare, semnat la 1 iulie 2024. Astfel, a fost îmbunătățită infrastructura IT a instituției, iar funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului au participat la un schimb de experiență cu Serviciul Parlamentar Elvețian.

Se caută familii care vor să găzduiască temporar copii din centrele de plasament din Chişinău
Articolul anterior
Prințul Harry, despre termenul folosit în presă legat de renunțarea de către el și soția sa la îndatoririle lor regale
Articolul următor
Close menu