Belarus: un pictor de 31 de ani a murit după ce a fost arestat la Minsk

Un artist belarus, Roman Bondarenko, un pictor în vârstă de 31 de ani, a murit la Minsk după ce a fost arestat de poliţie în curtea unui imobil devenită un loc emblematic al opoziţiei faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

separator

Despre aceasta au anunţat vineri autorităţile, iar mii de oameni au ieşit în stradă la Minsk şi în alte oraşe pentru a denunţa violenţele poliţiei, transmite adevarul.ro.

Roman Bondarenko a fost arestat miercuri, în urma unei altercaţii între locuitori şi persoane care dădeau jos panglici roşii şi albe – culorile opoziţiei – legate în această curte de imobil.

Comitetul de anchetă belarus a anunţat într-un comunicat că, la momentul arestării sale, tânărul prezenta ”răni corporale”.

El a fost condus la un comisariat, iar după ce i s-a agravat situaţia, la un spital, care a confirmat, potrivit autorităţilor, ”o intoxicaţie cu alcool”.

Roman Bondarenko a murit joi. Ministerul belarus de Interne a respins orice responsabilitate în moartea tânărului şi subliniază că aceasta a avut loc în urma unei încăierări între civili.

Medici, intervievaţi sub protecţia anonimatului de către site-ul independent de ştiri tut.by, au respins această concluzie, vineri.

Ei susţin că victima nu avea urme de aclcool în sânge. Adus la spital în comă, tânărul prezenta grave leziuni cerebrale şi hematoame, potrivit medicilor, semne ale unei posibilă bătăi.

Anunţarea decesului, joi seara, în presa independentă, a provocat o puternică emoţie în Belarus, o ţară zguduită de trei luni de o contestare istorică a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Zeci de flori şi de lumânări au fost depuse în curtea imobilului în care a avut loc incidentul, iar cea mai mare parte a conturilor opoziţiei pe mesageria Telegram, foarte folosită de către protestatari, şi-au schimbat fotografiile de profil în negru, în semn de doliu.

Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziţiei, a denunţat moartea unui ”om nevinovat” şi a îndemnat la formarea unor lanţuri umane şi la respectarea unui moment de reculegere, vineri la prânz, în fiecare curte de imobil din ţară.

”S-o facem pentru un bărbat care a fost ucis pentru că voia să trăiască într-o ţară liberă”, a îndemnat într-un comunicat Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania.

De la începutul contestării, cel puţin patru persoane au murit, în mod oficial, la proteste sau după ce au fost arestate. Alte morţi suspecte prefigurează însă un bilanţ mai mare.

Mii de manifestanţi au fost arestaţi la marşuri uriaşe de protest, iar zeci dintre ei au fost torturaţi în timpul detenţiei.

În Republica Moldova este sărbătorită Ziua Lucrătorului medical și a farmacistului

În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Cu această ocazie, la sfârșitul săptămânii, în mai multe centre raionale, dar și în capitală au fost organizate diverse evenimente pentru a celebra munca și devotamentul celor care își dedică viața sănătății publice.

Au fost oferite diplome și premii de recunoștință lucrătorilor medicali pentru contribuția lor deosebită la îmbunătățirea serviciilor de sănătate și pentru profesionalismul de care dau dovadă zi de zi, transmite radiomoldova.md.

Cu un mesaj de felicitare pentru lucrătorii din sistemul medical a venit președintele Parlamentului, Igor Grosu. Speakerul și-a exprimat gratitudinea pentru devotamentul și dedicația în munca care o exercită zi de zi medicii și farmaciștii.

„Vă doresc sănătate și putere de a vă face cu demnitate munca. Aveți o profesie nobilă și responsabilă de care depinde viața omului și sănătatea întregii societăți. Știu că avem multe de făcut pentru a moderniza sistemul nostru de sănătate, oferindu-vă condiții mai bune de activitate și condiții mai bune bune de tratament pentru cetățeni. Lucrurile au început să se miște, doar în ultimii trei ani Guvernul a investit 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale”, a spus șeful Legislativului.

Igor Grosu a mai menționat că în ultima perioadă, 9 maternități din țară au fost dotate cu echipamente moderne, au fost procurate și repartizate în raioane peste 100 de ambulanțe noi și au fost majorate în medie cu 15 la sută salariile angajaților din sistemul medical.

Șeful Legislativului a mai declarat că sunt pași mici, dar treptat în localități sunt aduse servicii medicale mai bune și mai aproape de oameni.

Halterofila Gabriela Danilov a devenit campioană europeană, la categoria sub vârsta de 15 ani

Halterofila Gabriela Danilov a devenit campioană europeană, la categoria sub vârsta de 15 ani.

În concursul probei de smuls, a categoriei de greutate de până la 45 kg, discipola Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv, a înregistrat rezultatul de 60 kg, iar la proba aruncat 71 kg, rezultate ce i-a permis să cucerească medalia de argint la ambele probe.

Cu rezultatul de 131 kg la total, Gabriela Danilov a încheiat clasamentul general pe primul loc, și a intrat în posesia medaliei de aur, devansând-o la mică distanță pe reprezentanta Turciei, care a terminat competiția cu rezultatul de 130 kg.

Republica Moldova este reprezentată la Campionatele Europene de haltere U-15 de la Thessaloniki, Grecia de 12 sportivi, 8 băieți și 4 fete.

Deplasarea lotului național de haltere la competiția europeană a fost posibilă cu suportul Ministerului Educației și Cercetării.

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european, rezervat seniorilor.

Sportivul a cucerit medalia de aur în proba de canoe sprint individual pe distanța de 500 metri, la competiția continentală care se desfășoară la Szeged, Ungaria, informează Ministerul Educației și Cercetării.

Sportivul de la Centrul de Pregătire a Loturilor Naționale Serghei Tarnovschi a oprit cronometru cu rezultatul de 1:50.432, devansându-i pe rusul Zakhar Petrov (1:51.248), care a evoluat sub drapel neutru, și cehul Martin Fuksa (1:51.248).

Aceasta este deja a doua medalie cucerită de elevul lui Nicolae Juravschi la Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Szeged, Ungaria. Sportivul a intrat în posesia medaliei de bronz în proba de canoe individual pe distanța de 1000 metri. El a înregistrat rezultatul 4:05.744 pe distanța 1000 metri, fiind întrecut de românul Cătălin Chirilă (4:03.010) și cehul Martin Fuksa (4:03.254).

Serghei Tarnovschi avea deja asigurată calificarea la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris înaintea Campionatului European din Ungaria.

O bibliotecă din Chișinău a lansat un proiect de lectură pentru copii
Articolul anterior
Experți belgieni: Atingerea imunității de grup, imposibilă în lipsa unui vaccin bun
Articolul următor