Biroul politici de reintegrare constată o restricționare exagerată a circulației în regiunea transnistreană

Biroul politici de reintegrare constată o restricționare exagerată și nemotivată a circulației în regiunea transnistreană în contextul introducerii nivelului roșu de alertă de securitate în perioada 26 aprilie-10 mai, sub pretextul asigurării securității în regiune. Printre măsurile dispuse se observă consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative, verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport care intră sau iese din regiune, dar și obligarea persoanelor care se deplasează în regiune să fie luate la evidența structurilor de la Tiraspol, se arată într-un comunicat de presă citat de IPN.

„Constatăm cu regret că aceste măsuri restrictive au fost introduse după patru zile din data când Tiraspolul a anunțat despre simplificarea mecanismului de liberă circulație pentru perioada sărbătorilor pascale. Notăm că prin această abordare se reinstituie regimul de autoizolare a regiunii, cu instituirea de restricții aplicate anterior de Tiraspol pe perioada pandemică (16 martie 2020-30 aprilie 2021), limitarea semnificativă și injustă în drepturi și libertăți a locuitorilor de pe ambele maluri, identificarea unei justificări pentru a intensifica în mod ilegal prezența infrastructurii posturilor de control în lipsa acceptului Comisiei Unificate de Control și a institui diverse bariere în calea liberei circulații a cetățenilor”, se arată în comunicat.

Biroul politici de reintegrare își reiterează abordarea de principiu privind inadmisibilitatea creării impedimentelor pentru deplasarea nestingherită a persoanelor și a mijloacelor de transport, revenirea și menținerea durabilă a unui mecanism de liberă circulație similar cu cel aplicabil pe malul drept, evacuarea și retragerea din perimetrul Zonei de Securitate a posturilor/ barierelor neautorizate, realizarea neîntreruptă a angajamentelor anterior asumate de Tiraspol în negocieri și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, inclusiv la libera circulație pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În seara zilei 25 aprilie, la sediul ministeriu de securitate de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii ca urmare a unui atac cu lansatoare de grenade. Alte două explozii au fost înregistrate marți dimineață în orașul Maiak din Grigoriopol. Administrația transnistreană a anunțat cod roșu de alertă de securitate pentru 15 zile. La intrarea în regiune sunt instalate puncte de control. Ziua verificările vor avea loc selectiv, iar noaptea măsura se va aplica în privința tuturor care vor trece linia de demarcare, a anunțat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Sărbătoarea de 9 mai va fi marcată evitându-se adunările în masă. Iar instituțiile de învățământ trec la regimul online până la sfârșitul anului școlar.

De ce a fost descalificată Olanda înaintea finalei Eurovision 2024. Ce a făcut artistul care reprezenta țara

Olanda a dezvăluit noi informații despre incidentul care a dus la descalificarea lui Joost Klein de la Eurovision 2024, scrie The Independent citat de digi24.ro.

Joost Klein a fost descalificat de la Eurovision 2024 cu câteva ore înaintea de finala de sâmbătă seară, după ce poliția a primit o plângere de comportament necorespunzător la adresa artistului, făcută de o femeie din echipa de producție. Organizatorul Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), a lansat un comunicat de presă în care anunța că „atât timp cât au loc cercetările, ar fi nepotrivit ca Joost Klein să continue să participe la concurs”. AVROTROS, operatorul care se ocupă de participarea Olandei la concursul Eurovision, a comunicat că a propus EBU „mai multe soluții” la incident. Incidentul s-a produs în timpul semifinalelor de joi, 9 mai, iar compania olandeză de televiziune a explicat ce s-a întâmplat. Potrivit AVROTROS, Joost Klein „a spus de mai multe ori că nu dorește să fie filmat”, iar apoi „a făcut o mișcare amenințătoare înspre camera de filmat”. AVROTROS adaugă că „Joost nu a atins-o pe operatoarea camerei de filmat”. EBU a confirmat că „în mod contrar față de anumite relatări sau speculații de pe rețelele de socializare, în incident nu a fost implicat alt artist sau membru al vreunei delegații”. După ce Joost Klein a fost descalificat, AVROTROS a anunțat că „a găsit pedeapsa foarte aspră și disproporționată”, spunând „Susținem bunele maniere – să nu fim înțeleși greșit – însă, după părerea noastră, descalificarea este o pedeapsă disproporționată față de acest incident”. Explicând decizia luată, EBU a revenit și a anunțat că „menține o politică de toleranță zero față de comportamentul nepotrivit în cadrul evenimentului și intenționează să ofere un mediu sigur pentru toți angajații implicați în concurs”. „În acest context, comportamentul lui Joost Klein la adresa unui membru al echipei reprezintă o încălcarea a regulilor Eurovision”.

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Familiei, în Capitală

Primăria Municipiului Chișinău informează că de Ziua Internațională a Familiei, marcată anual pe 15 mai, în capitală vor avea loc un șir de evenimente consacrate rolului familiei în societate.

În organizarea activităților cu și pentru familii sunt antrenate toate subdiviziunile municipale.

În total vor avea loc peste 100 de evenimente referitoare la rolul familiei în schimbările climatice: mese rotunde, seminare, activități cultural-artistice și sportive etc., care vor fi desfășurate în perioada: 15-30 mai, a. c.

În context, informăm că Direcția generală asistență medicală și socială, împreună cu preturile de sector, cu asociațiile medicilor de familie din sectoare, vor desfășura, de asemenea evenimente cu privire la promovarea sănătății în diverse politici de profil.

Partenerul acestor evenimente este Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare, prin intermediul Proiectului „Viața Sănătoasă”.

Genericul Zilei Internaționale a Familiei din acest an este „Familiile și schimbările climatice”.

Polițista moldoveancă cu cele mai puternice brațe! Marina Iordachi, triplă campioană europeană la Armwrestling

Polițista Marina Iordachi are de-a dreptul cele mai puternice brațe, fiind triplă campioană europeană la Armwrestling.

”Spectacol de forță a făcut colega noastră la cel de al 33-lea Campionat european de Armwrestling, unde s-a clasat pe locul I la categoria 80 de kg, brațul stâng, devenind Campioană Europeană printre seniori pentru a treia oară.

Aceasta a concurat cu alte 7 campioane europene și mondiale.

Campionatul European de Armwrestling anul acesta a fost găzduit de orașul Bratislava din Slovacia.

În anul 2023, polițista a devenit dublă campioană europeană la ambele brațe.

Felicitări, Marina!”, se arată în mesajul Poliției Naționale!

Ucraina s-ar putea rupe în mai multe state, avertizează un oficial rus de rang înalt
Articolul anterior
Igor Grosu: Republica Moldova își va apăra casa în cazul unei agresiuni militare
Articolul următor