Biscuiții moldovenești îi cuceresc pe italieni

O fabrică de dulciuri din Chişinău a investit în liniile de producţie dar şi în perfecţionarea angajaţilor şi a reuşit să-şi convingă clienţii de peste tot din lume.

separator
Succesul a fost posibil şi datorită unui credit avantajos oferit de Banca Mondială prin intermediul proiectului de Ameliorare a Competitivităţii, PAC II.

Italia, una din cele mai pretenţioase pieţe a produselor de patiserie a fost cucerită cu simplitatea biscuiţilor din Republica Moldova, relatează TVR Moldova.

Cea mai mare provocare a fabricii a fost să intre pe piaţa din Italia. Era greu dar nu imposibil. Nu doar gustul biscuiţilor moldoveneşti a fost pe placul italienilor, ci şi preţul scăzut.

„Sunt foarte buni italienii în patiserie, însă calitatea produselor au impresionat. Deci noi avem într-adevăr produse naturale cu seminţe de floarea soarelui, in, susan. Cea ce ne-a permis să fim apreciaţi pe piaţa italiană”, a spus Sergiu Guzun, directorul fabricii.

Cel mai uşor a fost să ajungă pe piaţa din România. Produsele din Republica Moldova se bucură de o reputaţie bună, spune directorul fabricii. „Produsele din R. Moldova pe piaţa din România sunt foarte solicitate, avem un nume foarte bun pe piaţa României fiind considerare ca produse naturale de o calitate medie şi înaltă. Doar că consider că aici ar trebui să lucrăm atât noi producătorii cât şi statul să promovăm imaginea R. Moldova”, a menţionat Sergiu Guzun.

La fabrică se investeşte nu doar în utilaje, ci şi în angajaţi. Ei fac periodic cursuri de instruire iar pentru a ajunge la standardele europene, fabrica a luat un credit de la Banca Mondială. „Linia de credit pe care am luat-o în cadrul proiectului ne-a ajutat foarte mult în promovarea exportului şi anume nu atât procurarea de utilaje cât investiţiile în designul ambalajului, în soluţiile IT pentru controlul mai riguros al calităţii atât pentru instruirea angajaţilor fiindcă noi în continu instruim angajaţii pentru certificarea europeană a producţiei noastre”, a precizat Sergiu Guzun.

„Proiectul Ameliorarea Competitivităţii, oferit de către Banca Mondială, are diferite soluţii pentru antreprenorii din Republica Moldova. Noi ajutăm întreprinderile să acceseze linii de finanţare, dar îi ajutăm financiar şi noi, prin granturi”, a spus Anna Akhalkatsi, director al Băncii Mondiale.

Lunar, fabrica de dulciuri exportă 20, 25 de tone de produse de patiserie. Cele mai multe produse ajung în România, Ţările Baltice şi Uniunea Europeană.

Fără feerie de sărbători! Guvernul cere deconectarea iluminatului decorativ

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție cu privire la economisirea resurselor energetice în orele de vârf: între 07:00 și 11:00 și în intervalul orelor 18:00 și 23:00. Astfel, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor asigura reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, scrie newtv.md.

Totodată, comisia dispune deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior),cu excepția iluminatului firmei.

Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 ba fi limitată funcționarea scărilor rulante, a escalatoarelor.

Întreprinderile în care funcționează cuptoarele electrice, aparate de sudură, instalații de topire electrice vor organiza programul de lucru astfel,  încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Autoritățile recomandă oamenilor să nu utilizeze liftul în orele de vârf

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) le recomandă cetățenilor să nu folosească liftul în orele de vârf. În dispoziția emisă de CSE în data de 27 decembrie se precizează că administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să plaseze la locul de chemare un anunț prin care cetățenii vor fi atenționați despre o posibilă blocare, scrie newtv.md.

”În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”, precizează CSE.

Un nou mesaj de la Kremlin! Rușii au distribuit un clip în care sania lui Moș Crăciun este spulberată de o rachetă

Canalele Telegram pro-Kremlin au difuzat, vineri, un videoclip de Anul Nou în care sistemele rusești de apărare aeriană doboară sania cu reni a lui Moș Crăciun. Totul sub privirile aprobatoare ale lui „Moș Gerilă”, care îl îmbrățișează pe soldatul ce a monitorizat „acțiunea”, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

Videoclipul, distribuit pentru prima dată de canalul Pul N3 Telegram, începe cu Moș Crăciun zburând deasupra centrului Moscovei pe melodia „We Wish You a Merry Christmas”.

„Ho-ho-ho”, strigă din înaltul cerului Moș Crăciun, care ține în sanie rachete NATO, în timp ce bea o Coca-Cola. „Bună, ruși. Iată cadourile voastre”, spune Moș Crăciun. „La mulți ani”, adaugă Moșul înainte ca o rachetă să-i lovească sania, făcând-o să explodeze în aer.

Intră în scenă „Moș Gerilă” Scena se mută apoi într-o cameră de control, unde un militar rus și Moș Gerilă – versiunea rusă a lui Moș Crăciun – monitorizează acțiunea pe un ecran, în timp ce pe fundal se aude o melodie populară tradițională rusă. „E gata?”, îl întreabă Moș Gerilă pe militarul care poartă căști.

„Da, e gata. Ținta a fost distrusă”, răspunde militarul. „Bun. Nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru, care să ne zboare deasupra capetelor”, spune Moș Gerilă, îmbrățișându-l pe militar. Publicarea clipului are loc la doar două zile după ce un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în vestul Kazahstanului. Autoritățile azere suspectează că avionul ar fi fost lovit de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare antiaeriană din Rusia.    

Medicii şi farmaciştii vor primi din ianuarie indemnizații unice mai mari
Articolul anterior
Diana Ballerini și soțul ei, într-o ședință foto ravisantă și pasională de Crăciun!
Articolul următor