Biserica Catolică, pe cale să renunțe la una din practicile care stă de milenii la baza existenței sale. Abolirea celibatului pentru preoţi: ”Nu este veșnică”

Papa Francisc îşi poate imagina în principiu abolirea celibatului pentru preoţi, după cum a afirmat într-un interviu pentru site-ul argentinian de ştiri Infobae publicat vineri, scrie stirileprotv.ro.  

‘Nu există nicio contradicţie în faptul că un preot se poate căsători”, a spus şeful Vaticanului, amintind că în Biserica Catolică Orientală bărbaţii căsătoriţi pot fi preoţi, relatează DPA.

De ani de zile papei i s-a cerut în repetate rânduri de către diverse cercuri să ridice sau să relaxeze cerinţele de celibat pentru preoţi.

Abia vineri, delegaţii Adunării sinodale germane pentru reforma Bisericii Catolice au adoptat un text în care se cere o deschidere în ceea ce priveşte celibatul. Papei urmează să i se ceară să examineze viitorul celibatului obligatoriu.

Întrebat de Infobae dacă celibatul ar putea fi reconsiderat, Francisc a răspuns că da. Celibatul în Biserica occidentală este „o interdicţie temporară… Nu este veşnică, precum hirotonirea în preoţie”, a adăugat el.

În februarie, Papa Fracinsc spunea că vrea să păstreze celibatul

Şi cum celibatul este o disciplină, poate fi deci reconsiderat, a spus Francisc. Cu toate acestea, el se îndoieşte că mai mulţi bărbaţi ar prefera preoţia dacă li s-ar permite să fie căsătoriţi în acelaşi timp, conform interviului acordat cu ocazia împlinirii a zece ani de pontificat, la 13 martie.

Potrivit presei, papa a declarat la jumătatea lunii februarie că doreşte să păstreze celibatul. Cu ajutorul unor „prietenii adevărate între preoţi” este posibil să se trăiască celibatul, a spus el.

Celibatul își are originile chiar la începuturile acestei religii, iar la început a fost chiar unul dintre elementele primordiale ale creștinismului. Creștinii timpurii se bazau pe faptul că Iisus a fost celibatar, la fel și apostolul Pavel, astfel încât în primele secole a fost un exemplu obligatoriu de urmat. 

Un tată a murit chiar în ziua în care şi-a înmormântat propria fiică. Tânăra de 23 de ani căzuse de pe scara de incendiu a unui club
Articolul anterior
O fostă escortă de 70 de ani a dezvăluit care a fost cea mai ”perversă” propunere care i-a fost făcută. De ce a refuzat o sumă uriașă
Articolul următor