Blocuri noi de ,,primă clasă” s-au prăbușit în Turcia. Mii de clădiri neconforme, date în folosință ca ,,legale”

Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar.

Çalık Park Sitesi | homify

Această nerespectare a normelor a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, relatează BBC, potrivit stirileprotv.ro.

Reglementările în materie de construcţii au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare care s-au produs în Turcia. De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane.

Totuşi, există practica „amnistiilor periodice”, care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe. Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii.

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit „amnistie” de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.

Serviciul Reality Check de la BBC a analizat unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni, care a avut o magnitudine de 7,8, fiind urmat de zeci de replici, unele foarte puternice. BBC a căutat ce declaraţii au fost făcute iniţial de companiile de construcţii cu privire la conformitatea acestor construcţii cu riscul seismic.

Astfel, una dintre clădirile din Malatya (vezi video mai jos) a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost „finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”. În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost „de primă clasă”. În prezent, nu mai există nicio urmă a acestui anunţ, dar mai multe persoane au făcut poze şi înregistrări video şi le-au postat online. Reclama se potriveşte cu stilul altora similare de pe site-ul companiei, menţionează BBC.

Un alt bloc de apartamente construit recent în oraşul portuar Iskenderun este în mare parte distrus. Compania de construcţii care a ridicat această clădire are postată o imagine care arată că a fost finalizată în 2019. BBC a verificat că imaginea clădirii distruse corespunde cu locaţia fotografiei publicitare a blocului făcută de companie.

O altă clădire care a fost inaugurată în Antakya în 2019 poate fi văzută în mare parte distrusă într-o imagine verificată de BBC.

Complexul Guclu Bahce din Antakya a fost grav avariat în urma cutremurelor. BBC a găsit o înregistrare video de la ceremonia de inaugurare a complexului de locuinţe, în noiembrie 2019, în care proprietarul companiei de construcţii implicate spune: „Proiectul Guclu Bahce City este special în comparaţie cu celelalte în ceea ce priveşte locaţia şi calităţile de construcţie”.

Amnistie pentru construcții neconforme

Deşi cutremurele de luni au fost puternice, experţii spun că imobilele construite corespunzător ar fi trebuit să poată rămâne în picioare.

„Intensitatea maximă a acestui cutremur a fost violentă, dar nu neapărat suficientă pentru a dărâma clădiri bine construite”, spune David Alexander, profesor de planificare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă la University College London. „În cele mai multe locuri, nivelul de trepidaţii a fost mai mic decât cel maxim (suportabil), aşa că putem concluziona că din miile de clădiri care s-au prăbuşit, aproape toate nu corespund niciunui cod de construcţie antiseismică care în mod rezonabil ar fi trebuit să existe”, a explicat profesorul.

Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oţel. De asemenea, coloanele şi grinzile trebuie să fie distribuite în aşa fel, încât să poată absorbi eficient impactul cutremurelor.

Cu toate acestea, aceste legi au fost aplicate în mod deficitar.

„În parte, problema constă, pe de o parte, că există foarte puţine lucrări de modernizare a clădirilor existente, iar pe de altă parte standardele de construcţie pentru construcţiile noi sunt foarte puţin aplicate”, spune profesorul Alexander.

De ce s-a ajuns la această situaţie? Pentru că guvernul a oferit periodic „amnistii pentru construcţii” – în fapt, nişte scutiri legale, contra plăţii unei taxe, pentru acele structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare.

Aceste amnistii se practică începând cu anii 1960, cea mai recentă datând din 2018.

Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major, ceea ce s-a şi întâmplat.

Cu doar câteva zile înainte de ultimul dezastru, presa turcă a relatat că un nou proiect de lege aşteaptă aprobarea Parlamentului, pentru a acorda o nouă amnistie pentru lucrări de construcţie recente.

Geologul Celal Sengor a declarat la începutul acestui an că adoptarea unor astfel de amnistii pentru construcţii într-o ţară traversată de falii seismice echivalează cu o „crimă”.

După ce un cutremur soldat cu morţi a lovit provincia vestică Izmir în 2020, o investigaţie a BBC Turcia a constatat că 672.000 de clădiri din Izmir beneficiaseră de cea mai recentă amnistie. Acelaşi reportaj cita Ministerul Mediului şi Urbanismului care a declarat în 2018 că peste 50% dintre clădirile din Turcia – echivalentul a aproape 13 milioane de clădiri – au fost construite cu încălcarea reglementărilor.

Contactat acum de BBC pentru un comentariu cu privire la standardele de construcţie din Turcia, în urma celor mai recente cutremure, Ministerul Mediului şi Urbanismului a precizat: „Nicio clădire construită de administraţia noastră nu s-a prăbuşit. Studiile de evaluare a pagubelor continuă în teren cu rapiditate”.

Minor reținut la Edineț în timp ce distribuia droguri

Polițiștii din Edineț, în conlucrare cu procurorii Procuraturii raionului Edineț, au stopat activitatea infracțională a unui minor de 16 ani, fiind suspectat de circulația ilegală a drogurilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit investigațiilor, suspectul, acționând în comun cu alte persoane, procura droguri prin intermediul aplicației mobile „Telegram”, iar ulterior le păstra, transporta și distribuia consumatorilor de droguri pe teritoriul aceluiași raion.

Polițiștii au depistat în posesia acestuia 42 de pachețele cu substanță cristalină de culoare albă asemănătoare cu drog tip PVP (sare).

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate constituie 50 000 de lei.

Oamenii legii au inițiat o cauză penală pentru ,,Circulația ilegală a drogurilor, săvârșită în scop de înstrăinare, acțiune comise de două și mai multe persoane și în proporții deosebit de mari”, iar minorului i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii că:

acțiunea de distribuire sau posedare a drogurilor constituie o infracțiune;

•minorii sunt în egală măsură, pasibili de răspundere penală;

•nu doar traficul de droguri în cantități impunătoare atrage pedeapsa cu închisoare, ci și deținerea unui singur gram de substanțe narcotice poate fi calificat ca și „proporții deosebit de mari”, în funcție de tipul acestora.

În acest context, Poliția îndeamnă minorii să nu se implice în activități suspecte și să denunțe orice tentativă de atragere ilicită în comiterea infracțiunilor, inclusiv a celor legate de trafic de droguri.

Spune NU drogurilor! Apelează 112 sau la Telefonul Copilului 116 111 și protejează-ți viața!

Protest de amploare la București: Manifestanții au cerut demisia lui Iohannis și reluarea turului doi la prezidențiale

Zeci de mii de simpatizanți AUR, conform relatărilor jurnaliștilor prezenți la protest, peste 100.000, conform estimărilor liderului AUR, George Simion, au participat duminică la un protest în centrul Bucureștiului față de anularea alegerilor prezidențiale din 2024, scrie digi24.ro.

A fost și protestatari care au venit cu autocarele din mai multe zone ale țării. Jandarmeria Română a făcut o serie recomandări pentru buna desfășurare a mitingului și a cerut să fie respectate, având în vedere că, în repetate rânduri, protestatarii au încălcat traseele de deplasare anunțate oficial. Cu toate acestea, incidentele nu au lipsit – de la agresarea jurnaliștilor, până la identificarea în mulțime a unor persoane înarmate cu cuțite și ridicarea din mijlocul protestatarilor a lui Horațiu Potra, „mercenarul lui Călin Georgescu”. Spre seară, protestul și-a pierdut din energie, iar după un tur pe la Palatul Cotroceni, unde au cerut demisia lui Klaus Iohannis, în Piața Victoriei a mai ajuns doar o mică parte din mulțimea de manifestanți care a mărșăluit în cursul zilei pe străzile Capitalei.

Câte încălcări ale legii au fost înregistrate

Jandarmeria Bucureşti a anunţat duminică seară că pe durata protestului au fost întocmite cinci acte de sesizare pentru diferite infracţţiuni şi au fost date amenzi în valoare de 3.200 de lei. Acte de sesizare: – două acte de sesizare în conformitate cu prevederile art. 372 din Codul Penal al României (Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase).

Zelenski se oferă să trimită pompieri ucraineni să ajute la stingerea incendiilor din Los Angeles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus să trimită pompieri ucraineni în California, unde incendiile devastează zona Los Angeles. 24 de oameni și-au pierdut viața din cauza focului, potrivit BBC. Zelenski a anunţat că l-a însărcinat pe ministrul său de interne „să se pregătească pentru posibila participare a salvatorilor ucraineni la lupta împotriva incendiilor din California”, scrie digi24.ro.

„Situaţia de acolo este extrem de dificilă, iar ucrainenii îi pot ajuta pe americani să salveze vieţi”, a spus el într-un videoclip postat pe X, adăugând că acest ajutor este „în curs de coordonare” şi că „150 de pompieri sunt deja pregătiţi”. Declarația vine în condițiile în care pompierii ucraineni sunt chemați zilnic să stingă incendii și să salveze oameni, din cauza atacurilor rusești. Los Angeles, al doilea cel mai populat oraş din Statele Unite, este devastat de flăcări încă de marţi şi continuă să-şi numere morţii: bilanţul a ajuns la 24 de morţi duminică seara, potrivit biroului medicului legist din comitatul Los Angeles, potrivit News.ro. Duminică, oraşul era în continuare cuprins de flăcări, incendiile continuând să câştige teren, în condiţiile în care pentru marţi au fost prognozate intensificări ale vântului. Pompierii s-au confruntat uneori cu situaţia unor hidranţi goi sau cu presiune scăzută. Vineri, şeful lor a subliniat bugetul insuficient alocat de municipalitate pompierilor. Statele Unite sunt cel mai mare susţinător al Kievului în apărarea sa împotriva invaziei ruse. Washingtonul a acordat un ajutor militar de peste 65 de miliarde de dolari (63 de miliarde de euro) începând din februarie 2022. În timp ce Kievul este îngrijorat de o posibilă reducere a acestui ajutor odată cu revenirea anunţată a lui Donald Trump la Casa Albă la 20 ianuarie, el speră la decizii ferme din partea succesorului lui Joe Biden. Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii ianuarie că „impredictibilitatea” republicanului ar putea contribui la încheierea războiului.

VIDEO! Un fost chiriaș, reținut după ce a furat un televizor din apartamentul în care a stat
Articolul anterior
Rusia a început ofensiva pe scară largă în Lugansk
Articolul următor