Blue Monday. De ce este 15 ianuarie considerată cea mai tristă zi din an?

Astăzi, 15 ianuarie, este o zi obișnuită pentru unii oameni, însă ea are o însemnătate aparte pentru alții. Asta pentru că această zi de luni mai poartă și denumirea de ”Blue Monday” și este considerată cea mai tristă zi din an. Tradiția provine din Anglia și are o vechime de aproape două decenii. Află mai multe detalii din rândurile de mai jos și vezi ce sfaturi are psihologul!

Blue Monday 2024. Motivul pentru care 15 ianuarie este considerată cea mai tristă zi din an

Blue Monday a apărut în anul 2005, când o companie de turism din Marea Britanie, care între timp a falimentat, căuta o modalitate de a vinde mai multe vacanțe de iarnă, scrie realitatea.net.

Reprezentanții acestei firme se bazau pe faptul că oamenii aveau, la mijlocul lunii ianuarie, un moral mai scăzut din cauza vremii mohorâte, cu temperaturi scăzute și zile mai scurte.

Cu toții am avut nevoie să ne orientăm în mediul nostru înainte de a urma calea sau de a găsi o direcție

Ei l-au cooptat în proiect și pe profesorul Cliff Arnall de la Cardiff University, care pe baza unei formule matematice, a declarat Blue Monday a treia zi de luni din an.

El a luat în calcul pentru determinarea ”celei mai triste zi din an”: condițiile meteo, nivelul de îndatorare, nivelul de motivație, timpul scurs de la Crăciun și de la rezoluțiile de Anul Nou.

Formula lui Cliff Arnall a fost îndelung contestată

Formula profesorului de la Cardiff University a fost şi încă mai este contestată, dar cu toate astea, ea a prins rapid la publicul larg, iar campania a avut un succes formidabil. Chiar și în zilele noaste, rețelele sociale sunt pline pe data de 15 ianuarie cu mesaje de încurajare pentru a trece cu bine peste această zi.

În plus, Blue Monday este promovată și în media din întreaga lume, iar unele mărci profită de atracția acestei zile pentru a oferi reduceri care să ridice moralul consumatorilor.

Cum să treci cu bine peste această zi? Sfaturile psihologului

Psihologul Steliana Lefter spune că ar trebui să privim această zi ca pe o pagină nouă a cărții vieții noastre. Potrivit acesteia, nu ar trebui să ne gândim nicio clipă că este Blue Monday, ci doar o zi de luni ca oricare alta.

”Efecte psihologice negative asociate universal acestei zile nu există. Există numai ce-i atribuim noi. Dacă plecăm de la convingerea că Blue Monday are fundament real, ne autoalimentăm cu emoții negative și ne convingem că ne va merge rău, ei bine, atunci chiar riscăm să avem într-adevăr o zi proastă”, a precizat psihologul.

Trei moldoveni au murit, într-un grav accident în România, după ce o mașină și un TIR s-au ciocnit violent

Trei persoane din Republica Moldova au murit după ce mașina în care se aflau s-a izbit violent într-un TIR, scrie jurnal.md.

Accidentul s-a produs astăzi, pe DN26, la Foltești în județul Galați din România. Potrivit presei române, ambele vehicule implicate sunt din Republica Moldova.

Impactul a fost atât de violent, încât una din victime a fost aruncată din autoturism și proiectată într-un șanț de pe marginea șoselei.

Alte două persoane încarcerate au fost scoase dintre fiarele mașinii. S-au aplicat manevre de resuscitare, însă, din păcate, nu au dat rezultat.

Poliția Rutieră Galați face cercetări pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs accidentul.

Morţi în Coreea de Sud în urma unor ninsori-record

Ninsori-record s-au soldat cu trei morţi în regiunea Seul şi au perturbat peste o sută de zboruri şi legături cu feribotul, anunţă joi Ministerul sud-coreean de Interne, relatează AFP citat de news.ro.

Seulul, capitala Coreei de Sud, a fost acopeită miercuri cu un strat de zăpadă, după ce a înregistrat cele mai importante ninsori din luna noiembrie de la începutul înregistrării datelor, în urmă cu peste un secol, potrivit Agenţiei Mateorologice sud-coreene.

Ninsori continuau joi şi au antrenat anularea a 156 de zboruri, au perturbat 104 servicii de feribot şi au provocat 131 de întreruperi de elimentare cu electricitate în ţară, potrivit aceleiaşi surse.

Joi dimineaţa, stratul de zăpadă atingea până la 40 de centimetri în unele locuri în capitală.

O alertă de ninsori puternice a fost ridicată la Seul, însă rămâne în vigoare în alte regiuni din sudul ţării, potrivit Agenţiei Meteotologice.

Cele patru rachete ruseşti care au vizat hidrocentrală Novodnestrovsc din Ucraina au survolat nordul Republicii Moldova

Patru rachete rusești au traversat joi spaţiul aerian al Republicii Moldova, anunţă pe Facebook un fost deputat, Valentin Chilat, un locuitor al saului Bârnova, în raionul Ocniţa (nord), relatează site-ul nordnews.md preluat de News.ro.

Primarul satului Bîrnova, Valeriu Scutelnic, a confirmat pentru nordnews.md că s-au auzit zgomote puternice. „S-au auzit nişte sunete şi bubuituri specifice”, a declarat el. NordNews a publicat și o înregistrare de pe camere de supraveghere care au surprins zgomotul produs de rachete.

Potrivit fostului deputat, rachetele au lovit în zona Hidrocentralei Novodnestrovsk, în Ucraina, situată în apropierea frontierei cu Republica Moldova. Locuitorii din nordul Republicii Moldova au mai raportat incidente asemănătoare. La 17 noiembrie, locuitorii din satul Ruseni, în raionul Edineţ, au semnalat faptul că două rachete ruseşti au zburat la joasă altitudine deasupra localităţii. Un locuitor a surprins atunci momentul cu ajutorul unei camere de supraveghere video din curte.

Imunoterapia, tratamentul care luptă împotriva cancerului
Articolul anterior
Șefa FMI trage un semnal mare de alarmă! Cum ne va afecta Inteligența Artificială din punct de vedere economic
Articolul următor