Donbas, regiunea din Ucraina pe care Rusia vrea să o cucerească, declanșând luni o puternică ofensivă în acest sens, are bogații consistente în subsol, în special litiu, esențial pentru sectorul auto electric.
Geologii îl numesc scutul ucrainean. Începe de la granița nordică cu Belarus până la țărmul Marii Azov, în sudul Donbasului. Potrivit studiilor Serviciului geologic ucrainean, în rocile vechi ale acestui scut se ascund depozite de litiu cu un mare potențial. Descoperiri care au fost identificate mai ales în jurul zonei Mariupol, orașul-port din Donbas sfâșiat de bombardamentele rusești, scrie Renawable Matter, conform aktual24.ro.
„Poate că acesta nu este motivul principal al invaziei, dar, fără îndoială, bogăția minerală a Ucrainei este unul dintre motivele pentru care această țară este atât de importantă pentru Rusia”, a declarat Rod Schoonover, fost director al Secției de Mediu și Resurse Naturale din cadrul Consiliului Național de Informații al SUA.
O bogăție confirmată de faptul că litiul ucrainean a început să atragă atenția la nivel mondial încă de anul trecut, înainte că invazia rusă să oprească explorarea. În noiembrie anul trecut, de fapt, compania australiană European Lithium a declarat că este aproape de a obține drepturile asupra a două zăcăminte promițătoare de litiu din regiunea Donețk (estul Ucrainei) și Kirovograd, în centrul țării.
În aceeași luna, compania chineză Chengxin Lithium a cerut, de asemenea, drepturile asupra unor zăcăminte, o mișcare care ar permite Chinei să câștige primul zăcământ din Europa.
„Dacă această regiune cade sub controlul Rusiei, rezervele de litiu ar fi cu siguranță un beneficiu secundar pentru Kremlin. Cu siguranță, restul lumii ar avea un cuvânt de spus. Nu ar importă litiu dintr-un stat paria (o națiune care nu este recunoscută de guvernele altor țări din cauza încălcării drepturilor omului), mai ales când există alternative mai bune în țări mai favorabile din punct de vedere geopolitic”, a spus Schoonover.
Unul dintre puținii geologi care au văzut aceste roci din Donbas este Andrea Dini, cercetător la Institutul de Geostiinte și Georezurse al CNR din Italia, care a participat la trei campanii la mînă Khoroshiv-Volodarsk din nordul Ucrainei.
„Mînă pe care am văzut-o nu a produs niciodată litiu, deoarece rocile sale conțîn minerale de litiu (zinnwaldite, trilithionite și polilithionite) care conțîn fluor”, spune Dini pentru Renewable Matter, „și sunt problematice pentru procesele metalurgice de extragere a metalului. Din 1991, ucrainenii de aici extrag în principal pietre prețioase”.
Cu toate acestea, în ultimele două decenii, Serviciul geologic ucrainean a efectuat cercetări științifice și strategice, identificând mai multe zone cu minerale de litiu, cum ar fi spodumenul, cu un potențial foarte ridicat.
„Rocile foarte vechi de care sunt interesați producătorii de litiu sunt pegmatitele care conțîn spodumen (silicat de litiu și aluminiu), mineralul preferat de industrie”, explică Dini. „Aceste roci nu au metale poluante, cum ar fi plumbul, zincul și cadmiul, dar conțîn silicați (cuarț, feldspat) care, că material rezidual, pot fi vândute industriei ceramice.”
Pe scurt, din pegmatite, nimic nu este aruncat. Potrivit cercetătorului, Ucraina și Serbia au, probabil, cel mai mare potențial de extragere a litiului din întreagă Europa.
Ucraina are 10% din rezervele mondiale de fier, 6% din cele de titan și 20% din cele de grafit. „În geologie, această regiune se numește peneplain”, subliniază Andrea Dini, „deoarece este atât de veche încât a fost aplatizată de eroziune. Multe dintre roci au miliarde de ani vechime și nu se văd la suprafață pentru că sunt acoperite de straturi de sedimente.”
Cu toate acestea, în Ucraina există mai mult decât minerale. În nord-est, în apropiere de granița cu Rusia, există un bazin sedimentar vechi de 400 de milioane de ani, plin de material organic și roci de șisturi negre. „Acestea sunt șisturi negre cu cantități mari de cărbune și metan. De exemplu, o parte din independența energetică a SUA se datorează extracției de metan (gaz de șist) din aceste roci de pe teritoriul american.”
Există, de asemenea, un alt sector care are o legătură strânsă cu resursele Ucrainei: ceramică italiană. Districtul industrial de ceramică din Sassuolo este unul dintre cele mai importante din lume, iar calitatea plăcilor sale a depins și de importul din Ucraina de argilă și caolin, un mineral care se extrage din carierele din Donbas.
În industria ceramică italiană, 25% din materiile prime – inclusiv argilă considerată prețioasă – proveneau din Ucraina. După invazia rusă, companiile din district vor trebui să găsească alternative compatibile și competitive. Potrivit cunoscătorilor, în primul rând, acestea trebuie să găsească o altă rețeta, adică un nou amestec de argile, caoline și feldspati cu materiale importate din alte țări.