Bolnavii de cancer beneficiază mai rapid de investigații de înaltă performanță

Persoanele cu maladii oncologice beneficiază mai rapid de investigații de înaltă performanță. Timpul de așteptare a acestor pacienți la diferite tipuri de tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară s-a redus considerabil, de la 21 de zile la începutul anului curent la 3-5 zile în prezent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită monitorizării constante de către Compania Națională de Asigurări în Medicină a modului de prestare a serviciilor respective în cadrul programului „Pacient oncologic”, cozile care existau anterior pentru aceste investigații au fost practic eliminate

Pentru anul 2024, CNAM a alocat o sumă semnificativă pentru procurarea de servicii în cadrul programului respectiv. Astfel, 15 prestatori asigură investigații de înaltă performanță, iar suma totală contractată pentru anul în curs este de aproape 54 de milioane de lei, ceea ce permite efectuarea a cca 16.500 de servicii medicale de înaltă performanță, de aproape trei ori mai multe comparativ cu anul trecut. În primele 10 luni ale anului curent, au fost prestate mai mult de 11 mii de investigații în valoare totală de peste 37 de milioane de lei.

Datele CNAM arată că aproximativ o mie de persoane beneficiază lunar de serviciile incluse în programul „Pacient oncologic”, ceea ce reflectă impactul pozitiv al acțiunilor realizate de companie în ceea ce privește accesul pacienților oncologici la investigații esențiale.

Cele mai solicitate servicii oferite în cadrul programului sus-menționat sunt următoarele: tomografia computerizată cu și fără contrast pentru evaluarea oncologică (cutia toracică, abdomen și bazinul mic); tomografia computerizată spiralată cu contrast cu imagine tridimensională a toracelui și mediastinului, a abdomenului, precum și a bazinului; rezonanța magnetică nucleară a creierului, abdomenului sau a organelor bazinului mic la aparatul 1,5 Tesla, cu contrast.

Tomografiile computerizate pentru evaluarea oncologică au constituit mai mult de jumătate din volumul serviciilor prestate în perioada ianuarie-octombrie 2024. Costul unei astfel de investigații este de aproximativ cinci mii de lei.

În prezent, biletul de trimitere pentru accesarea acestor investigații este eliberat de medicii specialiști de profil. Programarea pentru serviciile respective este efectuată de CNAM, iar pacienții oncologii nu trebuie să achite nimic pentru aceste investigații, deoarece ele sunt acoperite de asigurarea medicală obligatorie atât pentru pacienții asigurați, cât și pentru cei care nu dispun de asigurare.

Ploi puternice în Italia și Spania: Cod roșu și evacuări masive

Noi ploi torențiale în Spania, la două săptămâni după inundațiile catastrofale din Valencia. Meteorologii au emis Cod roșu. La Malaga, cantitatea mare de precipitații a creat riscuri majore pentru locuitori, peste trei mii de oameni au fost evacuați. Toate trenurile dintre Malaga și Madrid, Barcelona și Valencia au fost anulate. Ploile fac prăpăd și în sudul Italiei, unde străzile s-au transformat în râuri, iar zeci de mașini luate de viitură au ajuns în mare, scrie radiomoldova.md.

Noi ploi torențiale au căzut în sudul și estul Spaniei, stârnind din nou temeri în rândul sinistraților, la doar două săptămâni după intemperiile devastatoare soldate cu cel puțin 223 de morți, în principal în regiunea Valencia.

Meteorologii au emis o avertizare Cod roșu, nivelul maxim, valabilă pentru provinciile Malaga, Tarragona și Valencia, pe fondul unui nou episod al fenomenului „picătura rece”. Este vorba de o depresiune izolată de mare altitudine, destul de frecventă toamna pe coasta mediteraneană spaniolă. În zonele plasate sub Cod roșu, situate pe litoral, în următoarele ore s-ar putea acumula până la 180 de litri de precipitații pe metru pătrat.

Ploi intense au loc și în regiunea Valencia, afectată de inundațiile din 29 octombrie, unde multe dintre canale sunt încă pline de noroi, iar locuitorii luptă să facă față pagubelor enorme cauzate de tragedie.

„Am curățat deja 20 de guri de canalizare. Dacă nu curăț și plouă din nou, strada iar va fi inundată”, spune un lucrător la canalizare.

„Am fost atenționați că din cauza ploiilor a fost închisă școala. Suntem panicați puțin, dar sper că va fi bine”. „Cred că acum oamenii sunt mai pregătiți, sper să fie mai puține problem”, afirmă locatarii.

Și în orașul Paiporta, considerat epicentrul tragediei de acum două săptămâni, este afectat de noi intemperii. Totodată, ploile și noile inundații ar putea perturba căutările celor 80 de persoane încă date dispărute.

Autoritățile din Valencia sunt aspru criticate pentru că data trecută au trimis prea târziu mesajul de alertă – când zona se afla deja sub ape. În regiunea Valencia, acest nou episod al fenomenului „picătura rece” a provocat valuri de peste patru metri înălțime în zonele de coastă și a determinat autoritățile să închidă circulația pe anumite drumuri și să suspende circulația trenurilor. Traficul maritim a fost suspendat în porturile Valencia și Sagunto.

Și în Sicilia, zeci de mașini, dar și ambarcațiuni au fost târâte de viitură și au ajuns în mare după ploile torențiale care au transformat străzile în râuri. Mai multe școli, magazine și instituții administrative au fost închise, iar oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din case. Pompierii au utilizat un vehicul amfibiu în Altarello pentru a salva patru persoane, dintre care două cu dizabilitate, după ce parterul unei case a fost inundat. Ploile abundente au provocat inundații masive, alunecări de teren și întreruperi în trafic. Potrivit oamenilor de știință, criza climatică cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră amplifică frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme, cum ar fi valurile de caniculă, incendiile, seceta, furtunile puternice și inundațiile.

Accident grav lângă Stăuceni: o tânără a ajuns la spital

Un grav accident rutier s-a produs în această dimineață, în apropiere de orașul Stăuceni. În urma impactului, o tânără a fost dusă la spital. Oamenii legii au fost sesizați în jurul orei 10:05, transmite Știri.md.

„La fața locului, preliminar, polițiștii au stabilit că a avut loc o ciocnire între o Tesla, condusă de un tânăr de 19 ani, și o Dacia, condusă de un bărbat de 64 de ani.

În urma impactului, o tânără de 21 de ani din Tesla a fost preluată de către ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale”, ne-a comunicat ofițerul de presă al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Cristina Talpă.

Pe caz a fost pornită o anchetă.

Noutate bună! Wizz Air lansează cursă directă Chișinău-București

Noutăți excelente pentru pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău, informează unica.md.

”Suntem bucuroși să anunțăm o nouă oportunitate de călătorie, odată cu lansarea rutei directe Chișinău – București, operată de partenerul nostru Wizz Air.

Astfel, rețeaua de destinații de pe aeroportul nostru se extinde cu rutaBucurești/Otopeni-Chișinău-București/Otopeni, cu frecvență zilnică din 30 martie 2025. O ocazie excelentă pentru cei care doresc să călătorească mai rapid și mai convenabil între cele două capitale.

Cu această nouă destinație, Aeroportul Internațional Chișinău își diversifică rețeaua de zboruri, facilitând conexiuni rapide și confortabile între Chișinău și capitala României.

Biletele sunt deja disponibile pe site-ul www.wizzair.com.”, anunță azi Aeroportul Internațional Chișinău.

Putin a fost aproape să folosească bomba nucleară lângă România. Unde au fost făcute dezvăluirile
Articolul anterior
Atenție, șoferi! Se suspendă traficul rutier pe bd. Dacia din Capitală
Articolul următor