Boxe pentru maculatură sunt amplasate în scările mai multor blocuri din Capitală

Locatarii mai multor blocuri din Capitală aruncă maculatura în cutii speciale, amplasate de o companie privată de reciclare.

Boxe pentru maculatură, amplasate în scările blocurilor din CapitalăFoto: IPN

Ei salută această iniţiativă și spun că, în sfârşit, pe scara lor este curat, transmite Publika.md.

”În scara noastră, da, este ok. Toate publicitățile care vin le arunci, care nu ne trebuie. Chiar şi astăzi nişte reviste le-am luat de acasă şi le-am adus la coşul de reciclare.

”Era o cutie şi tot era înşirat pe jos, fiecare o ea, o pune, a nimerit, n-a nimerit, mergem mai departe. Luaţi exemplu de la casa noastră că aici cred că tot e la locul lui.” ”Foarte bine. Dacă ar fi în toate blocurile aşa, ar fi ok. Da, mai puţină mizerie.”

Compania care a iniţiat acest proiect spune că au deja 250 de astfel de puncte de colectare şi că solicitările pentru acestea cresc. ”Avem contract pentru încă 200 de cutii pe care le vom pune în curând. Până la sfârşitul anului planificăm să avem 1000 de cutii”, spune directorul dinanciar al companiei Roman Tudoriţa.

Compania asigură din cont propriu instalarea cutiilor şi transportarea maculaturii la punctul de reciclare. ”Acest proiect a fost gândit ca oamenii să poată lăsa aici jurnalele, ziarele, ceea ce avem acasă, cărţi vechi, caiete care nu mai trebuiesc. Hârtia este prelucrată de compania noastră și, într-un final, obţinem hârtie igienică”, a mai spus Tudoriţa.

Potrivit companiei, nu există un mecanism special privind plasarea cutiilor. Ele sunt instalate acolo unde sunt doritori. O astfel de boxă a fost deja plasată şi într-o școală, iar mai multe instituții deja au venit cu solicitări în acest sens.

Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA-ul

Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptata astăzi în lectura a doua de Legislativ.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra producției de origine vegetală din țara noastră.

Astfel, rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

Rusia a eliberat-o pe Brittney Griner, vedeta baschetului american, la schimb cu „negustorul de moarte” Viktor Bout

Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner pentru a-l primi pe cetățeanul rus Viktor Bout într-un schimb de prizonieri.

Schimbul dintre Victor Bout și Griner a avut loc joi pe aeroportul din Abu Dhabi, au relatat agențiile de presă rusești.

Președintele american Joe Biden a anunțat că Griner, deținută în Rusia din februarie, este acum „în siguranță” și „în drum” spre Statele Unite.

„În urmă cu câteva momente am vorbit cu Brittney Griner. Ea este în siguranță. Ea este într-un avion. Ea este în drum spre SUA”, a scris președintele american pe Twitter.

Moscova a spus de multă vreme că ar dori ca traficantul de arme Viktor Bout să fie inclus în orice acord.

Supranumit atât „negustorul de moarte” cât și „spărgătorul de sancțiuni” pentru abilitatea sa de a ocoli embargourile privind negoțul cu armament, Bout a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 pentru mai multe acuzații legate de trafic de arme.

Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume, vânzând armament unor țări corupte, grupuri de rebeli și căpetenii războinice din Africa, Asia și America de Sud.

Americanca Griner risca să stea nouă ani după gratii în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații de trafic de droguri. La proces, Griner – care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul din SUA – a declarat că a folosit canabis pentru a se vindeca de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.

Bout a fost judecat pentru acuzațiile legate de FARC, pe care le-a negat, iar în 2012 a fost declarat vinovat și condamnat de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare, pedeapsa minimă posibilă. De atunci, statul rus a tot încercat să îl recupereze.

Pentru SUA și Rusia, țări care au acum cele mai tensionate relații de după Criza rachetelor cubaneze din 1962, operațiunea de joi marchează unul dintre cele mai extraordinare schimburi de prizonieri din istoria lor.

Schimbul nu a inclus un alt nume foarte vehiculat în acest sens. Fostul pușcaș marin american Paul Whelan se află în continuare în custodia Rusiei, a declarat joi avocatul său, adăugând că dialogul privind un posibil schimb de prizonieri continuă, a relatat agenția de presă Interfax.

Whelan a fost condamnat în 2020 pentru spionaj și condamnată la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

sursa: www.hotnews.ro

Costurile serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni din afara țării vor fi reduse

Proiectul de lege care prevede reducerea costului serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova a fost votat de Parlament în lectura a doua, scrie jurnal.md.

Astfel, au fost eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare. De asemenea, au fost reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare.

Suplimentar, au fost eliminate taxele consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani. În rezultat, taxele consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni la procurarea unui serviciu au fost reduse cu 60 la sută.

Până în prezent, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii Republicii Moldova achitau un cost total format din mai multe componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. În cazul în care cetățenii solicitau suplimentar și expedierea actelor prin intermediul serviciilor de curierat, se adăuga și costul pentru expedierea la domiciliu a actelor.

Un medic din Chișinău a decedat într-un grav accident rutier. Avea doar 39 de ani
Articolul anterior
Portarul echipei Sheriff a fost convocat, în premieră, la naționala Greciei
Articolul următor