Bucureștiul are una dintre cele mai mari rate de poluare din Europa

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Peste 20.000 de români își pierd viața anual din cauza poluării. Costurile de poluare ale Capitalei se ridică la peste 6 miliarde de euro.

În anul 2016, câțiva studenți polonezi au lansat programul „See What You Breath” despre cea mai mare rată de poluare din orașe. Prin intermediul acestuia, și-au propus să măsoare calitatea aerului, dar și nivelul de poluare din orașele mari ale lumii.

Până în momentul de față, peste 500 de administrații locale din lume au pus la dispoziție informațiile privind calitatea aerului din orașele lor, pentru a ajuta la determinarea cantității de poluare.

Poluarea aerului are costuri foarte mari, iar București este în top 3, cu peste 6,3 miliarde de euro. Pe primul loc se regăsește Londra, cu mai mult de 11 miliarde de euro.

Poluarea nu are efecte negative doar din punct de vedere financiar. Din punct de vedere medical, lucrurile stau foarte rău, acesta fiind cel mai important aspect.

Câte decese au fost provocate de poluare

Din cauza poluării cu particule, în anul 2018, mai multe de 410.000 de persoane au murit prematur. De asemenea, în țara noastră, anual, peste 20.000 de oameni își pierd viața. Mai mult decât atât, din punct de vedere global, România este pe locul 45 în ceea ce privește decesele influențate de poluare.

În Europa, România este pe locul 8 în ceea ce privește morțile provocate de poluare (raportat la mia de locuitori).

În urma unui studiu s-a demonstrat că, în fiecare săptămână, oamenii consumă aproximativ 2.000 de bucăți mici de plastic.

Studiul se intitulează „No Plastic in Nature: Assesing Plastic Ingestion from Nature to People”. Acesta a fost eliberat de Dalberg, pe baza unui studiu comandat de WWF și realizat de Universitatea din Newcastle, Australia.

În fiecare săptămână, un om inhalează 5 grame de microplastic din alimente, iar acest lucru duce la dereglări hormonale și la probleme digestive.

sursa: www.alephnews.ro

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Rusia a creat deja spitale de câmp la frontiera cu Ucraina
Articolul anterior
Sofia Rotaru, în stare gravă cu Coronavirus. Mesajul artistei după un coșmar de 14 zile
Articolul următor