Bucuria din Argentina s-a transformat în tragedie. Imagini dramatice filmate pe străzile din Buenos Aires. Un fan a murit

În Argentina, cea mai mare fiestă populară organizată vreodată în această ţară a luat o turnură cu accente dramatice.

Pentru că au ieşit pe străzile din Buenos Aires în jur cinci milioane de oameni, adică 10% din populația țării, de la un punct încolo autorităţile n-au mai riscat să îi expună pe campionii mondiali acestui tsunami de dragoste şi entuziasm. I-au evacuat pe fotbalişti cu elicopterele în timp ce fanii ţipau, aplaudau ori plângeau, cocoţaţi pe pasarele, semafoare şi semne de circulaţie. Cel puțin un microbist a murit, iar câteva zeci au fost răniți în aglomerația de nedescris.

Au fost surprinse imagini dramatice cu fanii înrăiți care sar de pe un pod în speranţa că vor nimeri în autocarul în care se aflau campionii mondiali fac înconjurul planetei. Din nefericire, unul dintre entuziaşti a ratat ținta, a căzut pe lângă şi s-a rănit grav la cap, potrivit presei locale. Acesta a fost și unul dintre momentele care i-au determinat pe poliţişti să suspende parada victoriei pentru că situația părea că poate scapă oricând de sub control.

Televiziunile locale care au transmis fără întrerupere evenimentele de pe străzile capitalei Buenos Aires vorbesc despre un eveniment istoric. Aproape cinci milioane de oameni au ieșit să își arate admirația pentru echipa Albiceleste care le-a făcut argentinenilor cea mai mare bucurie din ultimii 36 de ani. Până şi Bulevardul 9 iulie, cel mai larg din lume, cu 16 benzi de circulație, s-a dovedit neîncăpător.

Comentator: ”Trăim cu toții în direct, o transmisiune istorică a unui fapt istoric, inedit, cu o mulțime de necuprins care debordează de fericire și care dorește să îmbrățișeze această selcționată națională.”

Oamenii s-au adunat pe străzi încă din noaptea întoarcerii acasă a fotbaliștilor. Și de atunci au curs ca un rău purtând tricourile naționalei și portretele idolilor lor.

La orele prânzului, Piața Republicii care găzduiește vestitul Obelisc era plină-ochi. Campionii au pornit la drum târziu după-amiază însă organizatorii paradei au abandonat repede planul inițial pentru că microbiștii au împânzit toate locurile prin care se bănuia că va trece convoiul. Au reuşit să blocheze până şi autostrada de la intrarea în oraș.

În aceste condiţii autocarul cu cei mai buni fotbaliști din lume a înaintat cu viteza de melc.

Fotbaliștii au fost evacuați cu elicopterele

Însă dincolo de frumuseţea acelor imagini de la un punct încolo responsabilii s-au temut pentru siguranţa sportivilor care oricum nu aveau cum să treacă pe lângă toţi susţinătorii într-o singură zi. Fotbaliștii au fost evacuați cu elicopterele care au survolat orașul. Au văzut astfel cât sunt de iubiţi.

Au fost ore epuizante atât pentru microbiștii care au stat în soare o zi întreagă cât și pentru jucătorii care veneau după o călătorie de peste 14 ore de pe cealaltă parte a globului. Iar zborul cu elicopterul nu le-a oferit decât un respiro.

Messi a zburat apoi cu un avion privat în orașul său natal Rosario unde a fost întâmpinat de alte mulțimi care de-abia l-au lăsat să intre în casă.

Fiesta a fost întreruptă brusc seara când forțele de ordine au intervenit pentru a evacua mai mulți fani înflăcărați care nu voiau să coboare din Obelisc dar și pentru a aplana mai multe scandaluri.

Cel puțin un tânăr a murit după ce s-a prăbușit cu un acoperiș pe care sărea de bucurie iar un copil de cinci ani este în stare gravă la spital fiind rănit în aglomerație. Alte câteva zeci de persoane au ajuns la spital inclusiv 21 de polițiști care au fost loviți în confruntările de la final. 14 persoane au fost reținute.

sursa

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Criză în sistemul educațional: Numărul profesorilor tineri scade dramatic

În ultimii zece ani, numărul profesorilor sub 30 de ani s-a înjumătățit, în timp ce procentul celor peste 60 de ani crește cu 4% la fiecare cinci ani, conform expertului economic Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” din 4 octombrie 2024, economistul a atras atenția asupra problemelor din sistemul educațional din Republica Moldova, subliniind că povara educației revine în mare parte femeilor, scrie bani.md.

Pe de altă parte, numărul educatorilor din învățământul preșcolar a crescut, însă calitatea studiilor acestora a scăzut. Dacă anterior unul din trei educatori avea studii superioare, astăzi, unul din trei nu are.

Cu 91.000 de angajați, învățământul este a doua ramură ca număr de salariați, după comerțul cu ridicata. În raioanele precum Cantemir și Telenești, profesorii reprezintă aproape 30% din populația angajată, în timp ce în municipiul Chișinău și Bălți ponderea acestora este sub 10%.

Vârsta medie a profesorilor din învățământul primar și secundar a crescut constant, iar în 2024 se așteaptă ca aceasta să atingă 50 de ani. Tinerii profesori reprezintă doar 7,7% din totalul cadrelor didactice, în timp ce profesorii de peste 60 de ani au ajuns la 21,7%.

În ciuda creșterii salariilor din educație, acestea rămân cu 17%-20% sub media națională. În 2024, salariul mediu al unui angajat din educație este estimat la 11.726 lei lunar, în timp ce salariul mediu pe economie este de 14.300 lei.

Veaceslav Ioniță a subliniat că problema principală a lipsei profesorilor și a îmbătrânirii acestora nu este doar legată de salarizare, ci implică factori mai profund înrădăcinați în sistemul educațional și în politicile de angajare.

Alertă la o clinică din Chișinău după ce o persoană misterioasă a lăsat o geantă suspectă

O geantă suspectă a dat peste cap activitatea unei clinici veterinare din Capitală. După ce directorul a sunat la 112, cei opt angajați au fost scoși din clădire, iar zona încercuită cu o panglică, scrie tv8.md

La fața locului a venit poliția, pompierii, dar și experții de la BombTech.

După aproximativ două ore de verificări, oamenii legii nu au depistat nimic periculos, iar clinica veterinară din cartierul Poșta Veche și-a reluat activitatea.

Trupul unui bebeluș, aflat în stare de descompunere avansată, descoperit pe o plajă din Grecia
Articolul anterior
Ce declară bunicul fetiței din Moldova dispărute în SUA. Pe cine crede el vinovat
Articolul următor