Bucuria Învierii – participă la un concurs pascal pentru mici și mari!

În fiecare an, în preajma sfintelor sărbători pascale, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează ateliere de încondeiere a ouălor. Muzeografii și ghizii oferă lecții teoretice și practice vizitatorilor dornici de a cunoaște simbolurile și semnificația acestui obicei străvechi din spațiul românesc.

separator

Având în vedere că, în acest an, nu ne putem vedea, invităm copiii și adulții să participe la un concurs, care cuprinde 2 secțiuni:

  • Pentru cei mici: Desen artistic pe hârtie – Compoziție pascală;
  • Pentru cei mari: Încondeierea ouălor de Paști.

Astfel, sperăm să aducem în casele voastre atmosfera celestă de Paști.

Vă provocăm ca, de această dată, discutând cu buneii, părinții, profesorii, utilizând internetul, site-ul muzeului, pagina noastră de Facebook și alte surse de informare, să alegeți singuri simbolurile folosite în încondeierea ouălor, sau să împărtășiți cu noi amintiri legate de atmosfera pascală, când bunica, bunelul, părinții sau chiar voi ați mers pe poteca întunecată a satului pentru a sfinți pasca și ouăle în noaptea de Înviere a lui Hristos și a lua lumina sfântă a Învierii.

Pentru a participa la concurs trebuie să țineți cont de următoarele:

  1. Perioada desfășurării concursului: 10-26 aprilie 2020;
  2. Materiale și tehnici de lucru:
    • Pentru cei mici: hârtie format A4/ A3, marcher, cariocă, guaș, acril, acuarelă, pix, creion, lipici, hârtie colorată, tehnica decupării, etc.
    • Pentru cei mari: ouă, ceară, chișiță, vopsea alimentară pentru ouă.
  3. Participanți:
    1. Copii 6-10 ani – Compoziție cu tematică pascală, desenată pe foaie, format A4/A3;
    2. Copii 11-15 ani – Compoziție cu tematică pascală, desenată pe foaie, format A4/A3 sau ou pascal realizat în diferite tehnici, cu diferite culori accesibile din trusa de rechizite: marcher, carioci, guaș, acuarelă, pix, creion, tehnica decupării;
    3. Tineri liceeni, studenți, discipoli ai școlilor de artă, părinți, bunei, profesori – Ou încondeiat cu ceară, cu simboluri tradiționale.
  4. Condiții:
    1. Participanții să trimită o poză cu lucrul asupra desenului/oului în timpul lucrului și o poză cu creația finisată pe adresa electronică concurs@muzeu.md sau prin Messenger, pe pagina de Facebook oficială a Muzeului https://facebook.com/muzeu.md.
    2. Participanții să păstreze desenele și ouăle pentru a le prezenta la Muzeu, când Vă vor anunța organizatorii concursului.
    3. Pozele să fie însoțite de nume, prenume, număr de telefon al unei persoane adulte.
    4. Participanții să dea acordul ca desenele/ouăle încondeiate, dacă vor fi selectate, să fie expuse pe pagina oficială de Facebook a Muzeului și în expoziție pentru publicul ce va vizita Muzeul.
    5. Creațiile participanților pot deveni parte a Patrimoniului Muzeal.
  5. Membrii juriului vor fi lucrătorii MNEIN: etnografi, muzeografi, pictori.
  6. Primii 10 câștigători vor beneficia de premii și surprize din partea Muzeului.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală:

,,Dragi prieteni, copii, părinți, bunei, colegi de breaslă, haideți să facem această perioadă mai frumoasă și să permitem ca spiritul sărbătorilor pascale să intre în casele și în sufletele noastre. Vă dorim succes și Vă așteptăm creațiile!”

Surse de inspirație:

  1. http://www.muzeu.md/buletin-stiintific/vol-11-24-chisinau-2009/;
  2. http://www.muzeu.md/2019/04/23/program-pascal-saptamana-luminata-la-muzeu/;
  3. http://www.muzeu.md/2019/04/16/atelierul-de-incondeiere-a-oualor-pascale-2019/;
  4. https://emuzeu.blogspot.com/p/atelierul-de-incondeiere-oualor.html;
  5. https://www.youtube.com/watch?v=PhvOP2pSeEs;
  6. https://www.publika.md/inatelierul-de-incondeiere-a-oualor-pascale-de-la-muzeul-national-de-etnografie-si-istorie-naturala-munca-e-in-toi-fotoreport_3040212_foto_5129557.html#gallery;
  7. http://www.muzeu.md/category/atelier/page/5/
  8. http://www.cimec.ro/Etnografie/Paste/paste.htm
  9. http://www.cimec.ro/Etnografie/obiceiuri-paste/index.html
  10. https://bibliotecahasdeu.wordpress.com/tag/ouale-de-pasti/

KALEIDOSCOP 2025: Data festivalului și un detaliu exclusiv despre bilete

Festivalul KALEIDOSCOP, cel mai așteptat festival dei muzică din Moldova, revine pe 21 și
22 iunie 2025 cu o ediție grandioasă. Pentru prima dată, artiști internaționali de renume
mondial vor urca pe scenă, alături de cei mai buni interpreți locali și regionali.


Surse din echipa de organizare au dezvăluit o informație exclusivă: primele 1000 de
abonamente vor fi puse în vânzare pe 26 noiembrie, la prețul special de 444 lei.

Ce face KALEIDOSCOP 2025 unic?

KALEIDOSCOP 2025 va aduce două zile pline de muzică, artă și experiențe imersive.
Organizatorii promit un mix perfect între artiști locali, regionali și nume internaționale de
renume, ceea ce va transforma această ediție într-un eveniment de neratat.
„Am vrut ca ediția din 2025 să fie o celebrare globală, conectând publicul nostru din Moldova
la energia scenei internaționale. Va fi un spectacol total,” au declarat organizatorii dar nu au
vrut să ne divulge și numele artistului internațional.

Cum să fii parte din magie?

  1. Salvează data: 21-22 iunie 2025.
  2. Pregătește-te pentru startul vânzărilor pe 26 noiembrie.
  3. Fii printre primii care își asigură locul
    KALEIDOSCOP 2025 este mai mult decât un festival. Este momentul în care Moldova
    devine scena artei și a muzicii internaționale. Fii parte dintr-o experiență unică, alături de
    artiști de top, pe 21-22 iunie.
    Fii pe fază și pregătește-te să trăiești magia!

Vladimir Plahotniuc ar putea fi dat în căutare internațională. Cererea de revizuire, acceptată de INTERPOL

Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat cererea Procuraturii Anticorupție, depusă prin intermediul Direcției pentru Cooperare Polițienească Internațională al Ministerului Afacerilor Interne (DCPI), de revizuire a deciziei Comisiei din iulie 2020 în privința cetățeanului Vladimir Plahotniuc, scrie unimedia.info.

„Din aprilie 2024, Procuratura Anticorupție investighează o schemă de corupție prin care au fost afectate deciziile Comisiei INTERPOL de a bloca Notificări Roșii și anunțuri în căutare internațională. Pe baza probelor și informației acumulate în acest dosar, dar și altor circumstanțe noi, în octombrie 2024, Procuratura Anticorupție a formulat o cerere către INTERPOL, solicitând revizuirea deciziei din iulie 2020. Pe baza acestei cereri, DCPI – autoritatea centrală a Republicii Moldova pentru cooperare cu INTERPOL – a expediat un demers către INTERPOL pentru revizuirea deciziei de respingerea solicitării Republicii Moldova de anunțare în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc.

La 25 noiembrie 2024, noul șef al DCPI, a informat Procuratura Anticorupție despre decizia Comisiei INTERPOL, care a acceptat cererea Republicii Moldova de a revizui și examina din nou cazul lui Vladimir Plahotniuc pe baza noilor circumstanțe. Ca urmare, persoana vizată și avocații săi vor avea oportunitatea să prezinte informație și argumente, dar și Republica Moldova va putea din nou argumenta de ce această cauză penală este una legală, corectă și în conformitate cu Constituția INTERPOL.

Amintim că, în octombrie 2019, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, DCPI a solicitat anunțarea în căutare prin intermediul INTERPOL a lui Vladimir Plahotniuc, în privința căruia a fost emis un mandat de arest pentru infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu rolul său în schema bancară care a avut loc în Republica Moldova în anii 2013-2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar și eventual din bugetul statului, investigația denumită generic ,,Frauda Bancară”, în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

În iulie 2020, Comisia INTERPOL a informat Republica Moldova că, la solicitarea lui Vladimir Plahotniuc, cauza respectivă a fost examinată de către Comisie și a fost adoptată decizia de a respinge solicitarea Republicii Moldova, fiind radiate din sistemul INTERPOL toate datele în privința lui Vladimir Plahotniuc. Solicitările suplimentare către INTERPOL din partea Republicii Moldova în privința lui Vladimir Plahotniuc, pe parcursul anilor 2021-2022, au rămas fără răspuns.

Procuratura Anticorupție, în coordonare cu instituțiile naționale competente, va continua să depună tot efortul pentru a asigura că persoanele vizate în cauzele penale în gestiunea instituției sunt anunțate în căutare, arestate și extrădate în Republica Moldova pentru a fi trase la răspundere penală”, se arată în comunicatul emis de Procuratura Anticorupție.

În luna februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a precizat că INTERPOL examinează cererea Republicii Moldova privind darea în căutare interpațională a lui Vladimir Plahotniuc.

Vânătoarea la graniță se admite doar cu avizul Poliției de Frontieră

Pentru a participa la vânătoare în sezonul 2024-2025 în zona de frontieră, este obligatoriu să obții un aviz eliberat de Poliția de Frontieră, informează unica.md.

”Solicită avizul Poliției de Frontieră în baza permisului electronic de acces în zona de frontieră. Acesta îți oferă dreptul de aflare în zona de frontieră pentru desfășurarea vânătorii, în termenul de vânătoare stabilit și în limitele sectorului indicate în acesta.

Avizul este obligatoriu pentru toți vânătorii, chiar și pentru cei care locuiesc în zona de frontieră.”, anunță Poliția de Frontieră.

,,Poșta Moldovei” anunță deschiderea traficului poștal internațional
Articolul anterior
Încă 2 persoane diagnosticate cu Covid-19 au decedat. Bilanțul urcă la 46 morți
Articolul următor