Bugetarii vor lucra 12 sâmbete în următoarele șase luni

În timpul stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a declarat 12 zile libere pentru bugetari, care urmează să fie recuperate. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat proiectul Hotărârii de guvern cu privire la modul de recuperare, prin urmare bugetarii ar putea avea 12 sâmbete lucrătoare în următoarele șase luni. Proiectul urmează să fie aprobat de guvern.

separator

Conform proiectului, pentru recuperarea a 12 zile declarate libere, se stabilesc următoarele zile lucrătoare pe parcursul anului 2020: 23 mai, 13 iunie, 20 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 22 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie și 31 octombrie. În aceste zile, activitatea salariaților cu durata normală a timpului de muncă se propune a fi organizată după următorul regim de muncă – de la 8.00 până la 16.30, cu pauza de masă de la 12.00 până la 12.30.

Suplimentar, orele de lucru echivalente cu 10 zile libere se preconizează a fi recuperate, începând cu 25 mai 2020, prin majorarea în zilele de luni până vineri a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute. Graficul de muncă în aceste zile în instituțiile/autoritățile publice din subordinea guvernului pentru salariații cu durata normală a timpului de muncă va fi următorul: de la ora 8.00 până la 17.30, cu pauza de masă de la 12.30 până la 13.00.

Proiectul stabilește că evidența zilelor/orelor necesare spre recuperare se va ține de către angajator individual, pe fiecare salariat, inclusiv pe salariații care în perioada imediat următoare vor avea raporturile de serviciu suspendate, până la recuperarea deplină a zilelor libere. Ordinul privind zilele/orele necesare de a fi recuperate urmează a fi adus la cunoștința salariaților sub semnătură.

Coronavirus: 189 de cazuri noi confirmate în Moldova
Articolul anterior
A murit actorul și maestrul Iurie Suveică, directorul adjunct al Teatrului Luceafărul
Articolul următor
Alte articole interesante