Buletinele de vot pentru turul II al alegerilor prezidențiale sunt pregătite

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că toate buletinele de vot pentru runda finală a alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie au fost tipărite și sunt gata de distribuire, scrie radiomoldova.md.

În acest al doilea tur de scrutin, buletinele vor avea un design clar și simplificat, conținând exclusiv numele celor doi candidați rămași în cursă: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Menționăm că pentru decțiile din diaspora au fost tipărite 839 200 de buletine de vot, iar pentru secțiile din țară – 2 819 996 de buletine. Buletinele de vot se tipăresc pe hârtie opacă de culoare albastru oțel, având lățimea de 14 cm și lungimea de 12 cm.

Buletinele de vot tipărite vor fi distribuite birourilor electorale ale secțiilor de votare prin intermediul consiliilor electorale de circumscripție.

Precizăm că turul doi al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 3 noiembrie. Pentru funcția de șef de stat vor concura candidații care au obținut cele mai multe voturi în primul tur de scrutin. Este vorba de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a acumulat 42,49% – 656 852 de voturi, și candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, pentru care au votat 25,95% – 401 215 voturi.

Cursuri de limbă română pentru profesorii din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia

Profesorii de discipline non-lingvistice din Comrat și Taraclia vor beneficia de cursuri de limba română grație proiectului „Program de predare integrată a limbii române prin intermediul disciplinelor de specialitate”. Proiectul, lansat recent la Comrat și Taraclia, va pregăti 30 de profesori de discipline non-lingvistice, precum Dezvoltare personală, Istorie, Matematică și Informatică pentru a preda aceste materii în limba română, scrie tvrmoldova.md.

„Acest program este esențial pentru a oferi profesorilor sprijinul necesar în predarea în limba română, contribuind astfel la implementarea programului de educație multilingvă”, a spus Ivan Duminica, Șeful Serviciului Politici în domeniul relațiilor interetnice a Ministerului Educației și Cercetării, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.  Cursurile de limba română sunt organizate de Centrul lingvistic „Limba noastră” și Centrul de Cercetare „Limba noastră” din cadrul Facultății Transfrontaliere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, România, cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Programul este structurat în două etape: prima se desfășoară la Comrat și Taraclia, iar a doua va avea loc în primăvara anului 2025, la Galați. Participanții vor avea oportunitatea de a învăța limba română prin metode moderne, inclusiv terminologia specifică disciplinelor pe care le predau.

Gabriel Nebunu dezvăluie de ce nu a făcut concertul aniversar la Palatul Național: „Tu pentru mine nu ești artist, ci clovn”

Gabriel Nebunu dezvăluie, în premieră, de ce nu a susținut concertul său aniversar la Palatul Național. „Mai umilit ca acolo nu am fost niciodată. Au fost 45 de minute de umilință: „Nu te supăra, tu pentru mine nu ești artist și tu aici nu vei face spectacol. Tu măcar poți cânta o doină? Toată lumea crede că ești un clovn, nicio orchestră nu vrea să cânte cu tine. Unde s-a mai văzut Orchestra Advahov să nu facă altcuiva serata de creație, dar să-ți facă ție?”. Am ieșit plângând de acolo”, a relatat Gabriel Nebunu, în cadrul unui interviu recent, scrie unimedia.info.

„Nu doar eu am încercat, au încercat doi oameni să ia legătura cu Palatul și la acești doi oameni le-a fost interzis. M-am dus și eu și mai umilit ca acolo nu am fost niciodată. Au fost 45 de minute de umilință. Doar așa mi-a spus: „Nu te supăra, tu pentru mine nu ești artist și tu aici nu vei face spectacol. Tu măcar poți cânta o doină? Nu te supăra, dar toată lumea crede că ești un clovn, nicio orchestră nu vrea să cânte cu tine. Stai călare pe ProTV, numai la emisiuni, când aprind televizorul, acolo ești tu. Nu ți-i rușine? De când tu ești așa de obraznic?”. Am răspuns: „De ce obraznic? Dvs luați îndrăzneala mea de a face un spectacol drept obrăznicie?” Mi-a mai zis: „Unde s-a mai văzut Orchestra Advahov să nu facă altcuiva serata de creație, dar să-ți facă ție? Te duci acasă, te speli cu 2 căldări te apă, ți le torni peste cap, iar pe urmă vii la mine să discutăm”. Am ieșit plângând de acolo”, a dezvăluit Gabriel Nebunu.

„Nu am avut acolo intrare, acolo e un monopol. Acum trebuie să cânt la Paul (n.r. Paul Surugiu – Fuego), pe 7 și 8 noiembrie. Nu-ți imaginezi ce am în suflet. Mă duc din respect pentru Paul, dar pe mine foarte mult m-au călcat în picioare, eu nu am mai rezistat. Altcineva în locul meu era să se arunce de la etaj. Ei m-au băgat în niște anxietăți, nu te ajută nici psihologul, nici Costiujeniul. Nu dau nume, nu-mi stă în caracter și nu le face față să le dau importanță. Pot să mai dau detalii de ce s-a întâmplat, dar nu dau nume și nu mă tem”, a mai adăugat artistul.

Interpretul gabriel Nebunu a făcu senzație la concertul său aniversar, susținut pe 10 octombrie, la Arena Chișinău. Spectatorii au cântat cu el cele mai îndrăgite piese, au dansat și l-au aplaudat minute în șir.

29 octombrie, Ziua internațională a internetului, una dintre cele mai importante invenții din istoria omeniriilitate

Este greu de înțeles o lume fără internet. Internetul oferă acces instantaneu la informații. Motoarele de căutare fac aceste informații ușor de obținut. Pe lângă dobândirea de cunoștințe, utilizatorii de internet au o ofertă nesfârșită de divertisment. Internetul face posibilă efectuarea de activități bancare și de cumpărături din confortul propriei case, scrie tvrmoldova.md.

Internetul este, de asemenea, o modalitate excelentă de a face donații și de a strânge fonduri. Datorită internetului, mulți oameni pot lucra de la distanță de oriunde în lume. Ce ne-am face fără internet?

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET, relatează tvrinfo.ro.

Pentru a dovedi măreția acestei invenții, iată câteva statistici:

În ianuarie 2023, 63% din populația globală a fost activă pe internet în întreaga lume. Din acest total, peste 90% au accesat internetul prin intermediul dispozitivelor mobile.

China, India și Statele Unite se clasează înaintea tuturor celorlalte țări în ceea ce privește utilizatorii de internet. China are peste 854 de milioane de utilizatori de internet, iar India are aproximativ 560 de milioane de utilizatori online. Ambele țări au încă multă populație offline.

În medie, utilizatorii de internet petrec online 6 ore și 42 de minute pe zi

În medie, utilizatorii de internet petrec 2 ore și 16 minute pe zi pe rețelele sociale

Google este cel mai vizitat site web din lume pe internet

YouTube și Facebook ocupă locurile 2 și 3 pentru cele mai vizitate site-uri.

În 2022, se estimează că rețelele sociale vor ajunge la 4 miliarde de utilizatori, iar cifra este în creştere, pe măsură ce utilizarea dispozitivelor mobile și rețelele sociale mobile câștigă tot mai mult teren.

În 2020, vânzările online cu amănuntul la nivel mondial s-au ridicat la 4,28 trilioane de dolari, iar veniturile din comerțul electronic cu amănuntul vor crește la 5,4 trilioane de dolari în 2022.

Cumpărăturile online sunt una dintre cele mai populare activități online din întreaga lume.

O scurtă istorie a internetului

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET.

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie. În această zi, în urmă cu 48 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul ‘log’ către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g“. Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.

În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

Dieta extrem de populară care poate duce la demență
Articolul anterior