Burse mai mari pentru tinerii moldoveni care studiază în România

Veşti bune pentru tinerii din Republica Moldova, care studiază în România. Aceştia vor beneficia de burse de două ori mai mari decât în prezent. Mai exact, plăţile lunare vor creşte de la 320 de lei până la 700 de lei româneşti (echivalentul a circa 140 euro). Camera Deputaţilor a Parlamentului României a adoptat un proiect de lege care prevede acordarea burselor românilor de pretutindeni în aceleaşi condiţii precum cele pentru studenţii români cu cetăţenie şi domiciliul în România.

62 de studenţi şi elevi din Moldova vor primi burse de merit - Stiri.md -  Stiri.md

Astfel, cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenţilor români de la ciclurile de studii universitare de licenţă şi masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenţii de la ciclul de studii universitare de doctorat. Aceasta înseamnă, practic, dublarea burselor acordate pentru românii de pretutindeni pentru studiile în România, transmite www.trm.md.

„Bursele românilor de pretutindeni se acordă pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţei de vară, iar beneficiarii acestora pot primi şi burse pentru performanţe academice, în aceleaşi condiţii cu studenţii cetăţeni români”, mai spune proiectul de lege. Aceste prevederi urmează să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024.

În prezent, 4843 de români de pretutindeni sunt înscrişi în învăţământul universitar din România. Bursele acestora constituie 65 euro/lună pentru studenţii de licenţă, 75 euro/lună pentru masteranzi şi 85 euro/lună pentru doctoranzi. În plus, românii de pretutindeni nu beneficiază de burse pe perioada de vară. Majoritatea beneficiarilor sunt români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi alte ţări din Peninsula Baltică.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

10 șefi de tren și însoțitori de vagon de la „Calea Ferată din Moldova”, ajunși pe mâna justiției pentru acte de corupție
Articolul anterior
Pandemia de coronavirus a ucis aproape 15 milioane de oameni de pe glob
Articolul următor