Faimoasa artistă C.C. Catch a transmis un mesaj pentru fanii săi din Republica Moldova. Aceasta a fost invitată să cânte la Orheiland, de Ziua Independenței Republicii Moldova.
„Mă bucur atât de mult să vă văd, în această duminică, 27 august, de Ziua Independenței. Aștept cu nerăbdare cea mai tare petrecere din oraș, cu cele mai mari hituri ale anilor 80. Ne vedem acolo. Vă iubesc din toată inima! Ne vedem la Orhei!”, a menționat C.C. Catch, în mesajul video, postat pe Facebook.
Pentru sărbătoarea de duminică, autoritățile din Orhei au pregătit un amplu program cultural-distractiv, care va începe de la ora 10:00. În scuarul central din oraș va avea loc parada și ceremonia oficială de deschidere a grandiosului eveniment.
Programul va continua cu un marș al mulțimii încolonate spre cel mai mare centru de distracții din țară – OrheiLand, unde vor urma o mulțime de surprize. Printre acestea, sărbătoare dedicată copiilor, târg al meșterilor populari, evoluții ale ansamblurilor naționale și un concert cu participarea îndrăgiților artiști autohtoni Alexandru Lozanciuc, MOLDOVLASKA, Olga Ciolacu și alții.
Accident feroviar grav în județul Iași! Mașină cu numere de Moldova, spulberată de tren
Un accident feroviar deosebit de grav a avut loc vineri seară, în comuna Erbiceni, județul Iași. Un autoturism înmatriculat în Republica Moldova a fost lovit în plin de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferată. În mașină se aflau trei persoane: o femeie, un tânăr și un bărbat, transmite aloromania.ro.
La fața locului au intervenit de urgență echipaje ale ISU Iași, ambulanțe și forțe de ordine. În urma impactului violent, toate cele trei persoane au rămas încarcerate.
Femeia, în vârstă de 53 de ani, pasageră pe bancheta din spate, a fost găsită în stop cardio-respirator. În ciuda manevrelor de resuscitare, aceasta a fost declarată decedată la fața locului.
Șoferul, un tânăr de 20 de ani, a fost de asemenea găsit în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, intubat și transportat de urgență la spital în stare critică.
A treia victimă, un bărbat de 57 de ani, a fost preluat de echipajele medicale și dus la spital conștient, însă cu multiple traumatisme.
Traficul feroviar a fost blocat temporar în zonă, iar polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale tragediei.
Descoperire arheologică misterioasă într-un oraș mayaș din Guatemala: un altar vechi de 1700 de ani, plin cu cadavre
Arheologii au făcut o descoperire remarcabilă în ruinele orașului maya Tikal, situat în Guatemala de astăzi. Un altar misterios, vechi de 1.700 de ani, a fost dezgropat, oferind noi perspective asupra relațiilor complexe dintre civilizațiile precolumbiene. Potrivit CNN, această descoperire ar putea dezvălui detalii importante despre geopolitica antică din regiune, scrie libertatea.ro
Ritual misterios dezvăluit în ruinele unui oraș mayaș Deși altarul a fost găsit în Tikal, experții cred că nu a fost decorat de mayași. În schimb, se pare că a fost opera unor artiști instruiți la 630 de mile distanță, în Teotihuacan – un oraș puternic situat în apropierea actualului Mexico City.
Descoperirea confirmă că „lideri bogați din Teotihuacan au venit la Tikal și au creat replici ale facilităților rituale care ar fi existat în orașul lor de origine”, a declarat co-autorul Stephen Houston, profesor la Universitatea Brown specializat în cultura maya.
Altarul decorat a fost construit pentru „Zeul Furtunii”
Excavațiile au început în 2019, după ce scanările zonei au dezvăluit structuri sub ceea ce se credea anterior a fi un deal natural. Altarul descoperit păstrează încă contururi vagi ale unor persoane purtând podoabe cu pene pe fiecare panou, precum și urme de vopsele roșii, negre și galbene.
Designul seamănă cu alte reprezentări ale unei zeități cunoscute sub numele de „Zeul Furtunii”, mai des întâlnită în arta din Teotihuacan decât în cea mayașă.
Doi indivizi au fost îngropați sub altar – probabil un bărbat adult și un copil mic, cu vârsta între 2 și 4 ani. Poziția șezândă a copilului este mai frecvent întâlnită în Teotihuacan decât în Tikal.
În jurul altarului au fost descoperite corpurile a încă trei sugari, îngropați într-un mod similar cu alte morminte de sugari din Teotihuacan.
Influența Teotihuacan în creștere
Aceste practici culturale indică o influență crescândă a Teotihuacanului în Tikal, susțin cercetătorii în lucrarea lor. Faptul că aceste clădiri au fost ulterior îngropate și niciodată reconstruite „probabil vorbește despre sentimentele complicate pe care (mayașii) le aveau față de Teotihuacan”, a declarat co-autorul Andrew Scherer, profesor de antropologie și arheologie la Brown.
„Mayașii îngropau în mod regulat clădiri și reconstruiau deasupra lor”, a spus el. „Dar aici, au îngropat altarul și clădirile înconjurătoare și le-au lăsat pur și simplu, deși aceasta ar fi fost o proprietate de primă clasă secole mai târziu. L-au tratat aproape ca pe un memorial sau o zonă radioactivă”
Relații complexe între civilizații
Această ultimă descoperire dezvăluie un nou strat al relației complicate dintre cele două culturi. În anii 1960, cercetătorii au găsit o piatră cu o inscripție care descria un conflict între maya și Teotihuacan.
S-a aflat că „în jurul anului 378 d.Hr., Teotihuacan decapita practic un regat”, a spus Houston. „Au înlăturat regele și l-au înlocuit cu un quisling, un rege marionetă care s-a dovedit un instrument local util pentru Teotihuacan”.
Altarul a fost probabil construit în aceeași perioadă cu lovitura de stat, care în cele din urmă a propulsat regatul maya către punctul său de maximă putere, înainte de a declina în jurul anului 900 d.Hr.
„Toată lumea știe ce s-a întâmplat cu civilizația aztecă după sosirea spaniolilor … Aceste puteri din centrul Mexicului au pătruns în lumea maya pentru că o vedeau ca pe un loc de bogăție extraordinară, cu pene speciale de la păsări tropicale, jad și ciocolată”, a spus el.
O specie de furnici agresive a atacat nordul Germaniei: au provocat pene de curent și i-au lăsat pe oameni fără internet
Deși sunt inofensive pentru oameni, pot provoca daune masive: furnicile din specia Tapinoma magnum se răspândesc din ce în ce mai mult în nordul Germaniei şi ameninţă să distrugă liniile de curent electric şi conexiunile la internet, informează DPA și ZDF.
Supercolonii cu milioane de indivizi
Formează colonii uriașe, invadează case și au provocat deja întreruperi de curent: furnicile din specia Tapinoma magnum creează probleme în numeroase comunități, scrie libertatea.ro
Oamenii de știință și politicienii din sud-vestul Germaniei doresc să se întâlnească pentru prima dată la Offenburg, Baden, pentru a discuta despre modul în care invazia insectelor poate fi controlată și cum pot fi evitate pagubele.
Oamenii de știință de la Muzeele de Istorie Naturală de Stat din Stuttgart și Karlsruhe cercetează progresul neobișnuit al insectelor.
Potrivit experților, furnica Tapinoma magnum reprezintă o amenințare tot mai mare pentru mai multe regiuni din Germania.
Furnicile din specia invazivă
Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln şi Hanovra, a declarat expertul în furnici Manfred Verhaagh de la Muzeul de Istorie Naturală din Karlsruhe.
„Supercoloniile lor au de la câteva sute de mii la milioane de indivizi”, a avertizat el, fiind mult mai mari decât coloniile altor specii de furnici.
Infrastructura, în pericol
Invazia speciei Tapinoma magnum şi formarea coloniilor sale ameninţă clădirile şi infrastructura din landul Baden-Württemberg şi din alte regiuni ale Germaniei, au declarat oamenii de ştiinţă.
În oraşul Kehl, de exemplu, au existat deja întreruperi de curent şi de internet cauzate de furnici. În orașul de graniță germano-francez Kehl din Baden-Württemberg, un loc de joacă pentru copii a fost închis luni de zile din cauza invaziei furnicilor. În Hesse, în orașul Reinheim, insectele au apărut în număr mare într-o școală primară.
Această specie de furnici, care provine din regiunea mediteraneană, a fost observată în diferite comunități din sud-vest de câțiva ani: în Karlsruhe, Heidelberg și Schallstadt.
Luptă dificilă
Regiunile din Renania-Palatinat, Hesse și estul Franței sunt, de asemenea, afectate. Lupta este, de asemenea, considerată dificilă, deoarece Tapinoma magnum arată la fel ca o furnică obișnuită.
Oamenii de ştiinţă şi autorităţile germane colaborează acum pentru prima dată în cadrul unui proiect pentru a stopa înaintarea acestor insecte.
Tapinoma magnum nu a fost deocamdată clasificată în mod oficial ca fiind o specie invazivă, deoarece nu prezintă încă un risc suficient de mare pentru ecosistemele locale.
Secretarul de stat pentru mediu din landul Baden-Württemberg, Andre Baumann, a declarat că el consideră totuşi că specia Tapinoma magnum este un „dăunător”, chiar dacă aceasta nu este încă etichetată ca atare din punct de vedere legal.