Caii sălbatici au devenit o problemă în Australia. Oficialii vor să ucidă animalele

Oficialii australieni au de gând să ucidă sau să mută peste 10.000 de cai sălbatici, eforturile făcând parte dintr-un nou plan de a limita specia. Însă, oamenii de știință au criticat propunerea.

Există peste 25.000 de cai sălbatici în Australia, iar cei mai mulți trăiesc în regiunea alpină, situată la intersecția celor trei state: Victoria, New South Wales (NSW) și teritoriul capitalei australiene, transmite descopera.ro.

Mediul alpin al Australiei acoperă doar 1% din continent și găzduiește numeroase specii endemic și amenințate care nu se mai regăsesc nicăieri în lume, a explicat David Watson, ecologist la Universitatea Charles Sturt din Australia. Caii, care sunt o specie invazivă în Australia, s-au reprodus rapid și au cauzat pagube vaste în ecosistemul din regiune.

O zonă deosebit de amenințată este Parcul Național Kosciuszko din NSW, care găzduiește peste 14.000 de cai sălbatici. Un nou plan al autorităților are ca obiectiv reducerea numărului de cai sălbatici la 3.000. Acea populație ar fi apoi limitată la 32% din suprafața parcului.

Cu toate acestea, într-o scrisoare deschisă publicată la 29 octombrie, aproape 70 de oameni de știință au argumentat că planul nu va proteja parcul cum trebuie. Cercetătorii spun că oficialii ignore dovezile științifice.

Oficialii trebuie „să asculte de știință, cele mai recente dovezi și recomandări despre cum poate fi protejat parcul de caii sălbatici”, a declarat John Shine, președinte al Academiei de Știință Australiene.

În scrisoare, oamenii de știință au îndemnat oficialii să reducă numărul cailor „cu mult sub” cifra propusă de 3.000 de exemplare și să protejeze întregul parc de animale, nu doar două treimi din acesta.

„Aceste zone sunt pur și simplu prea fragile pentru erbivore mari”, a explicat Don Driscoll, ecologist la Universitatea Deakin din Australia.

Metoda preferată este mutarea cailor sălbatici pe teritorii private. Însă, acest proces necesită mult timp și resurse, astfel că doar 1.000 de cai sălbatici din NSW au fost mutați cu succes din 2002. Dacă acel plan eșuează, oficialii ucid caii pe cale aeriană.

Cercetătorii au mai spus că, potrivit unui studiu recent, 71% dintre australieni sunt de acord că este acceptabil ca animalele să fie ucise pentru a proteja alte specii amenințate, potrivit Live Science.

Proaspăt renovată, strada Ion Creangă din Chișinău a fost inundată
Articolul anterior
Numărul familiilor eligibile pentru a beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului va crește cu circa 60 de mii, susține preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie
Articolul următor
Alte articole interesante