Câinele de la Azovstal s-a întors în Ucraina, într-un schimb de prizonieri. Adik îi fusese dus trofeu de război lui Ramzan Kadîrov

Adik, un câine care a fost luat „prizonier de război” odată cu luptătorii ucraineni de la combinatul Azovstal, s-a întors în Ucraina, în urma unui schimb de prizonieri între cele două tabere. Anunțul a fost făcut de un consilier al ministrului de interne ucrainean, care amintește că animalul îi fusese dus drept trofeu de război liderului cecen Ramzan Kadîrov, transmite Digi24.

„Printre cei care s-au întors în Ucraina în urma schimbului de prizonieri, se numără și câinele de la Azovstal”, a scris pe Twitter Anton Gherașcenko, consilierul ministrului de interne ucrainean.

El amintește că animalul, care a fost luat „prizonier” odată cu soldații ucraineni care s-au predat după mai bine de două luni de rezistență în catacombele combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, îi fusese dus trofeu de război liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Schimbul de prizonieri a fost anunțat pe 31 decembrie 2022 de Serviciul de Securitate al Ucrainei, care a publicat un scurt video cu momentul întoarcerii soldaților ucraineni din captivitate. A fost un schimb în urma căruia 140 de prizonieri de război ucraineni s-au întors acasă. Pe fundalul sonor al clipului, la un moment dat se aude și schelălăitul unui câine.

Potrivit postului ucrainean de radio Hromadske, care a preluat presa rusă, în luna iunie 2022, când ucrainenii de la Azovstal s-au predat, soldații ruși au capturat și un câine pe nume Adik și i l-au dat în dar lui Kadîrov, ca trofeu de război. Animalul a fost recunoscut de rudele stăpânei, o femeie soldat care apare în imagini împreună cu câinele, după ce propaganda rusă a publicat imagini, a mai scris Hromadske.

„Adik a fost și este membru deplin al familiei noastre. Este un câine extrem de blând și de activ, care își iubește stăpânii adevărați. Adik se delecta mereu cu înghețată albă. În ciuda aspectului său amenințător, era mereu foarte bun cu noi. Adik este alergic, are un regim alimentar strict, nu poate mânca orice”, au spus rudele stăpânei, potrivit canalului de Instagram Uanimals.official. 

Doar două zile rămase pentru înregistrarea în programul de compensații la energie

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru energia consumată în sezonul rece 2024-2025 mai au doar câteva zile pentru a se înregistra în sistemul guvernamental „Ajutor la contor”, scrie agrotv.md.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 28 noiembrie, iar cei care nu se înscriu până atunci vor putea obține compensațiile doar începând cu luna decembrie. Înscrierea se face pe platforma compensatii.gov.md, iar beneficiarii vor primi ajutoarele sub formă de plată monetară, fie pe cardul social, prin poștă sau direct în cont bancar.

În acest an, guvernul a simplificat procesul prin acordarea compensațiilor sub formă de bani, iar suma alocată fiecărei gospodării va fi calculată în funcție de venitul, numărul de membri și statutul acestora. Astfel, persoanele vulnerabile, precum copiii, pensionarii sau persoanele cu dizabilități, vor beneficia de un ajutor suplimentar. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța unui sistem personalizat care să sprijine eficient gospodăriile cele mai afectate de costurile energetice.

De asemenea, autoritățile au implementat măsuri de verificare mai stricte, prin utilizarea unor baze de date integrate cu instituțiile statului, pentru a calcula exact nevoile fiecărei familii. Cei care nu au acces la internet pot depune cererea cu ajutorul asistenților sociali sau al echipelor mobile din zonele cu mulți solicitanți. În cazul în care nu reușiți să vă înregistrați până pe 28 noiembrie, nu veți putea beneficia de compensații retroactiv.

Scrisori false de la „Moldovagaz” pe emailurile consumatorilor

În ultimele zile, la adresele de e-mail ale mai multor consumatori ai SA „Moldovagaz” au parvenit scrisori electronice, pretins din numele întreprinderii, conținând informații false despre sume facturate, precum și un link de plată activ. Efectuând clic pe acest link, consumatorul este redirecționat la o adresă falsă în internet, unde i se cere să introducă datele sale bancare, scrie oficial.md.

Administrația SA „Moldovagaz” îndeamnă consumatorii să nu întreprindă sub nicio formă astfel acțiuni, din considerentul că acestea pot duce la furtul de bani din contul consumatorului de către escroci. Facturile efective de plată sunt expediate de companie ca imagine grafică atașată, și nu conțin linkuri active.

Astfel, consumatorii sunt rugați să verifice adresa emitentă, în cazul de fața aceste mesaje au parvenit de la adresa sxcxczew@elkalsioalzxczs.quantum-werbetechnik.de. Totodată, mesajele de la SA ”Moldovagaz” vin doar de pe adrese cu numele de domen @moldovagaz.md, sau @mgaz.md

Serviciul de securitate corporativă al SA „Moldovagaz” va contacta organele de drept cu o adresare corespunzătoare.

Icoană de argint din secolul XVIII și alte mărfuri în valoare de sute de mii de lei, aduse prin contrabandă din Italia

Funcționarii postului vamal Sculeni, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat ieri, 25 noiembrie 2024, un lot semnificativ de mărfuri nedeclarate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La control, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat un microbuz de model Mercedes-Benz Sprinter, condus de un cetățean moldovean în vârstă de 26 de ani, care transporta pasageri și bagaje neînsoțite din Italia.

La întrebările funcționarilor vamali, atât șoferul, cât și pasagerii au declarat că transportă doar bunuri personale. Cu toate acestea, în cadrul unui control fizic detaliat al vehiculului și al bagajelor, au fost depistate bunuri nedeclarate, inclusiv: o icoană, presupus a fi din argint și datând din secolul XVIII, produse alimentare (cafea, salam, cașcaval) în cantități comerciale și electrocasnice.

Valoarea lotului de mărfuri este estimată preliminar la câteva sute de mii de lei. Specialiștii urmează să stabilească cu exactitate valoarea și autenticitatea bunurilor ridicate.

Șoferul riscă sancțiuni pentru nedeclararea mărfurilor, iar bunurile ridicate sunt pasibile de confiscare, conform legislației în vigoare.

Serviciul Vamal reamintește cetățenilor importanța respectării regulilor privind declararea bunurilor la frontieră, în spiritul integrității și siguranței vamale.

Kievul, bombardat de Anul Nou. Ucrainenii au doborât 45 de drone în noaptea de Revelion
Articolul anterior
Serviciul secret german constată o intensificare a spionajului rus în Germania și îl numește „periculos”
Articolul următor