Călătoria Dual Space alături de robotul Thespian s-a încheiat

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a încheiat seria se evenimente dedicate Săptămânii Învățământului Dual. Aproximativ 500 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere, alături de robotul Thespian și copilotul său, cele șase planete ale galaxiei Dual Space, dedicate domeniilor: Medicină, Industria textilă, Agricultură, Automotive, Electronică și inginerie, și Industria alimentară.

Timp de şase zile, tinerii dornici să-şi descopere vocaţia, dar şi să obţină o meserie interesantă şi bine plătită, au călătorit în lumea învăţământului profesional tehnic prin sistem dual şi au aflat informaţii utile şi oportunităţile acestei forme de studiu.

Silviu Gîncu, Șeful Direcției învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Vreau să vă felicit pe toți pentru că ați participat în cadrul acestor evenimente de promovare a învățământului dual, în mod special, celor care au fost prezenți zi de zi, au participat la concurs și au câștigat. Totodată, țin să mulțumesc și partenerilor noștri din Germania, prezenți aici în Republica Moldova. Suntem siguri că mesajele care au fost transmise pe parcursul tuturor călătoriilor, o să vă ajute să vă orientați mai bine în carieră, să alegeţi un viitor mai luminos pentru voi. Totodată, vă îndemn, pentru perioada de admitere care va avea loc în luna iulie, să optați pentru un program de formare profesională tehnică și în mod special pentru învățământul dual. ”

Învățământul Dual în Moldova este tot mai solicitat de către tineri. Peste 1500 de elevi din toată republica învață, muncesc șibeneficiază de un salariuîn același timp. Aceștia își fac studiile la 34 de instituții profesional tehnice din țară și, în paralel, învață și fac instruirea practică în cadrul a 93 de întreprinderi.

În aceste călătorii, tinerii nu au reușit să se plictisească, fiindcă aventura a fost însoțită de master class-uri de excepție organizate de elevi-ucenici, un show muzical al renumitului toboșar Petru Moiseev, experiențele oamenilor de succes care au creat prima mașină electrică din RM, au ajuns în Cartea Recordurilor și au devenit câștigătorii show-urilor culinare din România, și nu doar. La fel, au fost prezentate istoriile elevilor-ucenici și tinerilor specialiști absolvenți prin sistem dual, un defileu de modă cu creații vestimentare proprii, momente magice cu iluzionistul Mihail Kovali și multe alte lucruri interesante. Nu au lipsit zâmbetele și întrebările adresate în direct lui Thespian pe pagina www.dual.md .

Partea mult așteptată a fost concursul, care s-a desfășurat timp de cinci zile, iar premiul mare a fost un iPhone 12. În cea de-a 6-a zi, s-a desfășurat marea Tombolă, unde toți tinerii care au urmărit primele cinci ediții, au răspuns corect cuvintele jocului, au avut șansa să ia premiul mare. Câștigătoarea este Ina Baibarac, o elevă de 15 ani, care a fost aleasă aleatoriu prin aplicația Random.

Ina Baibarac, câștigătoare: „Sunt foarte fericită. Am participat într-o glumă și nicidecum nu m-am așteptat să fiu eu norocoasă, cea care voi lua premiul. Această călătorie prin galaxia Dual Space mi-a oferit oportunitatea să aflu multe lucruri noi, să mă gândesc ce meserie mi s-ar potrivi și să cunosc oportunitățile sistemului dual, care m-au impresionat.”

Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018. Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul ”Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Eurovision 2023 Moldova: Zece artiști, calificați în etapa finală a concursului național

Zece interpreți continuă lupta pentru un bilet la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2023 (ESC). Finaliștii au fost selectați sâmbătă, 28 ianuarie, în urma audițiilor live, relatează Moldova1.

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 2. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 3. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 4. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 5. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 6. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 7. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 8. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 9. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 10. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 1. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 1. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 1. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 1. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 1. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 1. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 1. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 1. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 1. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)
Captură video/M1
Sursa: Captură video/M1

Membrii juriului au fost:

 • Viola Julea, interpretă, dirijor de cor;
 • Ion Chiorpec, șef Radio Moldova Muzical;
 • Vasile Advahov, conducător artistic al Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului;
 • Liviu Știrbu, compozitor, Artist al Poporului;
 • Crudu Daniela, jurnalistă Moldova 1.

Participanții urmează să evolueze în Finala Națională din 4 martie, cu un show complet, care va include conceptul coregrafic și costumele scenice. Concurentul sau formația care va acumula cel mai mare punctaj, ne va reprezenta țara la Liverpool, unde se va desfășura Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Republica Moldova participă la Concursul Internațional Eurovision Song Contest din anul 2005, clasându-se pe locul șase cu piesa „Bunica bate toba” în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul trei, cu piesa „Hey Mamma”.

Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Grav accident în raionul Anenii Noi. Un autocar cu pasageri s-a răsturnat

Un autocar de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs în această seară, în jurul orei 17:30, pe traseul care traversează localitatea Troița Nouă, raionul Anenii Noi.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Preliminar, potrivit poliției, accidentul a acut loc din cauza condițiilor meteo.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Un autocar cu moldoveni s-a răsturnat în România. Cel puțin trei persoane au fost rănite

Un autocar în care se aflau opt persoane din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Accidentul a avut loc astăzi după-amiază, în condițiile în care în nordul județului Galați viscolește puternic, iar șoferii, în special cei de pe vehicule mari sau transport persoane, au fost sfătuiți să nu plece la drum, scrie presa română.

Autocarul în care se aflau opt cetățeni din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe DE 581, la Berheci. În urma incidentului, cel puțin trei persoane au fost rănite.

Potrivit cadrelor medicale aflate la fața locului, răniții se află în stare stabilă. La locul incidentului au acționat o autospecială a ISU Galați, echipajul de descarcerare și echipajul SMURD tip B de la Detașamentul de Pompieri Tecuci.

Mesaje pe rețelele sociale, în memoria tinerei de 16 ani de la Holercani
Articolul anterior
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei inaugurează o expoziție inedită cu operele artistului Boris Poleacov
Articolul următor