Călătoria Dual Space alături de robotul Thespian s-a încheiat

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a încheiat seria se evenimente dedicate Săptămânii Învățământului Dual. Aproximativ 500 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere, alături de robotul Thespian și copilotul său, cele șase planete ale galaxiei Dual Space, dedicate domeniilor: Medicină, Industria textilă, Agricultură, Automotive, Electronică și inginerie, și Industria alimentară.

Timp de şase zile, tinerii dornici să-şi descopere vocaţia, dar şi să obţină o meserie interesantă şi bine plătită, au călătorit în lumea învăţământului profesional tehnic prin sistem dual şi au aflat informaţii utile şi oportunităţile acestei forme de studiu.

Silviu Gîncu, Șeful Direcției învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Vreau să vă felicit pe toți pentru că ați participat în cadrul acestor evenimente de promovare a învățământului dual, în mod special, celor care au fost prezenți zi de zi, au participat la concurs și au câștigat. Totodată, țin să mulțumesc și partenerilor noștri din Germania, prezenți aici în Republica Moldova. Suntem siguri că mesajele care au fost transmise pe parcursul tuturor călătoriilor, o să vă ajute să vă orientați mai bine în carieră, să alegeţi un viitor mai luminos pentru voi. Totodată, vă îndemn, pentru perioada de admitere care va avea loc în luna iulie, să optați pentru un program de formare profesională tehnică și în mod special pentru învățământul dual. ”

Învățământul Dual în Moldova este tot mai solicitat de către tineri. Peste 1500 de elevi din toată republica învață, muncesc șibeneficiază de un salariuîn același timp. Aceștia își fac studiile la 34 de instituții profesional tehnice din țară și, în paralel, învață și fac instruirea practică în cadrul a 93 de întreprinderi.

În aceste călătorii, tinerii nu au reușit să se plictisească, fiindcă aventura a fost însoțită de master class-uri de excepție organizate de elevi-ucenici, un show muzical al renumitului toboșar Petru Moiseev, experiențele oamenilor de succes care au creat prima mașină electrică din RM, au ajuns în Cartea Recordurilor și au devenit câștigătorii show-urilor culinare din România, și nu doar. La fel, au fost prezentate istoriile elevilor-ucenici și tinerilor specialiști absolvenți prin sistem dual, un defileu de modă cu creații vestimentare proprii, momente magice cu iluzionistul Mihail Kovali și multe alte lucruri interesante. Nu au lipsit zâmbetele și întrebările adresate în direct lui Thespian pe pagina www.dual.md .

Partea mult așteptată a fost concursul, care s-a desfășurat timp de cinci zile, iar premiul mare a fost un iPhone 12. În cea de-a 6-a zi, s-a desfășurat marea Tombolă, unde toți tinerii care au urmărit primele cinci ediții, au răspuns corect cuvintele jocului, au avut șansa să ia premiul mare. Câștigătoarea este Ina Baibarac, o elevă de 15 ani, care a fost aleasă aleatoriu prin aplicația Random.

Ina Baibarac, câștigătoare: „Sunt foarte fericită. Am participat într-o glumă și nicidecum nu m-am așteptat să fiu eu norocoasă, cea care voi lua premiul. Această călătorie prin galaxia Dual Space mi-a oferit oportunitatea să aflu multe lucruri noi, să mă gândesc ce meserie mi s-ar potrivi și să cunosc oportunitățile sistemului dual, care m-au impresionat.”

Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018. Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul ”Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Mesaje pe rețelele sociale, în memoria tinerei de 16 ani de la Holercani
Articolul anterior
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei inaugurează o expoziție inedită cu operele artistului Boris Poleacov
Articolul următor
Alte articole interesante