Călătoria Dual Space alături de robotul Thespian s-a încheiat

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a încheiat seria se evenimente dedicate Săptămânii Învățământului Dual. Aproximativ 500 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere, alături de robotul Thespian și copilotul său, cele șase planete ale galaxiei Dual Space, dedicate domeniilor: Medicină, Industria textilă, Agricultură, Automotive, Electronică și inginerie, și Industria alimentară.

Timp de şase zile, tinerii dornici să-şi descopere vocaţia, dar şi să obţină o meserie interesantă şi bine plătită, au călătorit în lumea învăţământului profesional tehnic prin sistem dual şi au aflat informaţii utile şi oportunităţile acestei forme de studiu.

Silviu Gîncu, Șeful Direcției învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Vreau să vă felicit pe toți pentru că ați participat în cadrul acestor evenimente de promovare a învățământului dual, în mod special, celor care au fost prezenți zi de zi, au participat la concurs și au câștigat. Totodată, țin să mulțumesc și partenerilor noștri din Germania, prezenți aici în Republica Moldova. Suntem siguri că mesajele care au fost transmise pe parcursul tuturor călătoriilor, o să vă ajute să vă orientați mai bine în carieră, să alegeţi un viitor mai luminos pentru voi. Totodată, vă îndemn, pentru perioada de admitere care va avea loc în luna iulie, să optați pentru un program de formare profesională tehnică și în mod special pentru învățământul dual. ”

Învățământul Dual în Moldova este tot mai solicitat de către tineri. Peste 1500 de elevi din toată republica învață, muncesc șibeneficiază de un salariuîn același timp. Aceștia își fac studiile la 34 de instituții profesional tehnice din țară și, în paralel, învață și fac instruirea practică în cadrul a 93 de întreprinderi.

În aceste călătorii, tinerii nu au reușit să se plictisească, fiindcă aventura a fost însoțită de master class-uri de excepție organizate de elevi-ucenici, un show muzical al renumitului toboșar Petru Moiseev, experiențele oamenilor de succes care au creat prima mașină electrică din RM, au ajuns în Cartea Recordurilor și au devenit câștigătorii show-urilor culinare din România, și nu doar. La fel, au fost prezentate istoriile elevilor-ucenici și tinerilor specialiști absolvenți prin sistem dual, un defileu de modă cu creații vestimentare proprii, momente magice cu iluzionistul Mihail Kovali și multe alte lucruri interesante. Nu au lipsit zâmbetele și întrebările adresate în direct lui Thespian pe pagina www.dual.md .

Partea mult așteptată a fost concursul, care s-a desfășurat timp de cinci zile, iar premiul mare a fost un iPhone 12. În cea de-a 6-a zi, s-a desfășurat marea Tombolă, unde toți tinerii care au urmărit primele cinci ediții, au răspuns corect cuvintele jocului, au avut șansa să ia premiul mare. Câștigătoarea este Ina Baibarac, o elevă de 15 ani, care a fost aleasă aleatoriu prin aplicația Random.

Ina Baibarac, câștigătoare: „Sunt foarte fericită. Am participat într-o glumă și nicidecum nu m-am așteptat să fiu eu norocoasă, cea care voi lua premiul. Această călătorie prin galaxia Dual Space mi-a oferit oportunitatea să aflu multe lucruri noi, să mă gândesc ce meserie mi s-ar potrivi și să cunosc oportunitățile sistemului dual, care m-au impresionat.”

Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018. Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul ”Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Peisaje apocaliptice în Brazilia după inundațiile record

Peisaje apocaliptice în sudul Braziliei. Sute de localități se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii zeci de ani. Catastrofa a provocat moartea a cel puțin 78 de oameni. Trei mii de militari, pompieri și salvatori au fost mobilizați în sprijinul sinistraților, dar operațiunile sunt extrem de dificile, scrie digi24.ro.

Autoritățile descriu regiunile afectate drept „adevărate zone de război” care vor avea nevoie de un plan de reconstrucție după modelul celor post-conflict. 105 oameni sunt încă de negăsit. Datele preliminare arată că peste 100.000 de oameni au fost nevoiți să fugă din calea apelor, dar pagubele sunt imposibil de estimat în acest moment. Inundațiile au fost devastatoare și au provocat alunecări de teren, au prăbușit poduri și au distrus drumuri în statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei.

În zonă au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică și cu comunicațiile.. Peste 800.000 de oameni nu mai au apă potabilă, potrivit agenției de protecție civilă, care a citat cifre de la compania de apă Corsan. Pe rețele sociale au apărut imagini cu operațiuni dramatice de salvare și cu locuitorii din orașul Canoas aflați până la umeri în apa plină de noroi și formând  un lanț uman pentru a trage bărcile care transportau oamenii salvați.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a vizitat pentru a doua oară Rio Grande do Sul duminică, însoțit de ministrul Apărării José Múcio, ministrul de Finanțe Fernando Haddad și ministrul Mediului Marina Silva, printre alții. Liderul de stânga și echipa sa au cercetat străzile inundate din Porto Alegre cu un elicopter.

„Trebuie să încetăm să fim luați prin surprindere de dezastre. Trebuie să le prevenim și să intervenim”, a spus Lula. În timpul liturghiei de duminică de la Vatican, Papa Francisc a spus că se roagă pentru populația statului. „Fie ca Domnul să primească morții și să le mângâie familiile și pe cei care au fost nevoiți să-și părăsească casele”, a spus el. Ploile abundente au fost al patrulea astfel de dezastru ecologic în stat într-un an, după inundațiile din iulie, septembrie și noiembrie 2023, care au ucis 75 de persoane.

Străzile municipiului Chișinău au fost aproape pustii de Paște

Ne-am obișnuit să vedem străzile capitalei înghesuite de mașini, iar în ore de vârf, ambuteiaje de minute în șir. Situația e total opusă în ziua de Paște. Azi, arterele Chișinăului sunt aproape pustii. Iată cum am surprins orașul în imagini, scrie agora.md.

În mare parte, străzile din Chișinău sunt la 5 mai aproape pustii. Iar în regiunile în care fluxul de mașini este activ, se circulă cu ușurință.

Rar, prin parcurile capitalei, pot fi observați oameni ieșiți la plimbări. Însă imaginile de duminică duc mai curând la gândul că mulți dintre locuitorii Chișinăului au ales să sărbătorească în afara orașului.

Iată cum arată arterele capitalei.

O biserică de lemn a ars în totalitate după slujba din noaptea de Înviere. Cauza incendiului, o lumânare rămasă aprinsă

O biserică de lemn dintr-un sat din Alba a ars în întregime după slujba din noaptea de Paşti, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, scrie zdg.md.

„În cursul dimineţii am fost informaţi, printr-un apel prin SNUAU 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, de faptul că biserica ar fi ars în totalitate”, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crişan, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare rămase aprinse.Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în biserică a fost oficiată slujbă în noaptea de Înviere.„Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată”, a precizat Alex Crişan.Nu au fost înregistrate victime. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au anunţat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă.Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Mesaje pe rețelele sociale, în memoria tinerei de 16 ani de la Holercani
Articolul anterior
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei inaugurează o expoziție inedită cu operele artistului Boris Poleacov
Articolul următor