Pe data de 17 aprilie, ora 15:00 Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Vă invită la lansarea de carte ,,Zăboveli” de la bunici , a cărei autoare este meșterița populară Tatiana Popa. Cartea reprezintă o călătorie în timp și spațiu, prin intermediul jocurilor uitate.
Culegerea ajută copiilor să învețe mai multe despre comorile noastre spirituale, rămase din străbuni. Această lucrare poate fi divizată în doua subgrupe: folclor ,,de dădăcire” și folclor distractiv, ,,zăboveli”, ,,trecere de vreme”, ,,răgaz”. Autoarea a decis ca, prin această lucrare, să aducă o contribuție la familiarizarea copiilor și părinților cu arta populară orală. Conchide autoarea: ,,Pentru copii, cunoașterea lumii este imposibilă fără cântece populare, jocuri, proverbe, ghicitori și alte specii literare, forme miniaturale de artă populară, transmise din generație în generație.” Lansarea de carte va fi însoțită de activități pentru copii, jocuri tradiționale uitate, ce se vor desfășura în curtea muzeului. Discipolii Centrului educației estetice ,,Lăstărel”, Centrului de creație pentru copii ,,Floarea Soarelui”, IP Liceul Teoretic cu Profil Arte ,,Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, elevii Instituției Publice Şcoala primară nr. 152 „Pas cu Pas”, și discipolii meșteriței populare Larisa Cojocaru, sub ghidajul autoarei, profesorilor și muzeografilor, vor descoperi jocuri tradiționale uitate, pe care le cunoșteau bătrânii.
Autoarea cărții, meșterița populară Tatiana Popa, are o activitate prodigioasă, este fondatoarea muzeului ,,Casa Părintească” din satul Palanca, Călărași, în care şi-a propus să renască tradiţiile şi obiceiurile vechi, în 2017 a primit Titlul Onorific ,,Meșter Faur”, în 2021, pentru contribuția la păstrarea și promovarea patrimoniului național, a fost decorată de către președinta Maia Sandu cu ,,Ordinul Republicii”, iar în 2023 i-a fost conferit Titlul Onorific de Purtător al Tezaurului Uman Viu.
Vă așteptăm cu drag să descoperiți folclorul copiilor – povețe de la bunici!