Mii de persoane din Republica Moldova, aflate în etate își trăiesc bătrânețea și singurătatea, uitați de cei din jur, în sărăcie și frig, între pereții umezi ai casei cu portițele ruginite de vremuri, care abia așteaptă să fie deschise pentru a le aduce o bucurie, o bucată de pâine, o ciorbă caldă, o vorbă bună.
Sărmanii bătrânei, pe care anii i-au prins singuri și deznădăjduiți, o duc atât de greu! Unii sunt bolnavi, alții triști, cu povești bogate de viață, dar cu amintiri care dor la bătrânețe, atunci când nu au cu cine să mai schimbe o vorbă ori să le întindă o mână de ajutor.
Prin intermediul campaniei ,,Adoptă un bătrân”, lansate în vara anului trecut, echipa de la Caritate.md a selectat 100 de bătrâni necăjiți din 8 sate moldovenești, printre care Hîrtopul Mare, Hîrtopul Mic, Bocșana și Mardareuca, din raionul Criuleni, satul Cobîlea din raionul Șoldănești, Cupcui, din Leova, comuna Sofia, din Hâncești, pentru a le aduce o raza de speranță, produse și bani, donații. Însă, ca ei sunt atât de mulți în R. Moldova, oameni în etate care trăiesc în sărăcie, cu pensii mizere și fără vreun ajutor prin preajmă.
Dacă vrei să faci un gest de milostenie și le dai o mână ajutor bătrâneilor din cadrul proiectului, și nu doar acestora, donează pe caritate.md, pentru campania ,,Adoptă un bătrân”. Mai jos, vezi câteva imagini care cu siguranță nu te vor lăsa indiferent. Câtă bucurie și speranță în privirea acestor oameni care au fost vizitați până în acest moment!
Icoană de argint din secolul XVIII și alte mărfuri în valoare de sute de mii de lei, aduse prin contrabandă din Italia
Funcționarii postului vamal Sculeni, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat ieri, 25 noiembrie 2024, un lot semnificativ de mărfuri nedeclarate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
La control, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat un microbuz de model Mercedes-Benz Sprinter, condus de un cetățean moldovean în vârstă de 26 de ani, care transporta pasageri și bagaje neînsoțite din Italia.
La întrebările funcționarilor vamali, atât șoferul, cât și pasagerii au declarat că transportă doar bunuri personale. Cu toate acestea, în cadrul unui control fizic detaliat al vehiculului și al bagajelor, au fost depistate bunuri nedeclarate, inclusiv: o icoană, presupus a fi din argint și datând din secolul XVIII, produse alimentare (cafea, salam, cașcaval) în cantități comerciale și electrocasnice.
Valoarea lotului de mărfuri este estimată preliminar la câteva sute de mii de lei. Specialiștii urmează să stabilească cu exactitate valoarea și autenticitatea bunurilor ridicate.
Șoferul riscă sancțiuni pentru nedeclararea mărfurilor, iar bunurile ridicate sunt pasibile de confiscare, conform legislației în vigoare.
Serviciul Vamal reamintește cetățenilor importanța respectării regulilor privind declararea bunurilor la frontieră, în spiritul integrității și siguranței vamale.
Boxerii moldoveni au cucerit 7 medalii la Campionatul Balcanic din Serbia
Lotul național de box a cucerit 7 medalii la Campionatul Balcanic, care s-a desfășurat în orașul Loznica, Serbia,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Patru dintre sportivii noștri au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. E vorba de Mihai Porombac (48 kg), Roman Șpak (52 kg), Ianuș Caravan (63.5 kg), și Alexandru Paraschiv (67 kg).
Liviu Munteanu a intrat în posesia titlului de vicecampion balcanic la categoria de greutate de până la 92 kg.
Alți doi pugiliști din Republica Moldova au completat podiumul de premiere în categoriile lor de greutate. Este vorba despre Cătălin Turcu (51 kg) și Cristian Lemnaru (+80 kg) care au cucerit medalia de bronz.
La Campionatul Balcanic de box de anul acesta au participat peste 200 de pugiliști din 13 țări, iar deplasarea lotului național de box la această competiție a fost posibilă grație suportului financiar al Ministerului Educației și Cercetării.
Șase butelii cu gaz, scoase din flăcări. Pompierii au prevenit o explozie, la Vadul lui Vodă
Pompierii au prevenit producerea unei explozii în timpul lichidării unui incendiu, după ce şase butelii de gaz și una de oxigen au fost evacuate în timpul intervenției dintr-o casă cuprinsă de flăcări, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Cazul a avut loc în dimineața zilei de 25 noiembrie 2024, la ora 07:27. Potrivit informațiilor recepționate, o casă de pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt 153 din orașul Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău, a fost afectată de incendiu. La fața locului au intervenit 3 echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, angajații IGSU au stabilit că o casă cu suprafața de 35 m² a fost total cuprinsă de foc.
Mai mult, în timpul lichidării incendiului, salvatorii IGSU au depistat șase butelii de gaz și o butelie cu oxigen în interiorul construcției afectate. Datorită intervenției operative și eficiente, aceștia au reușit evacuarea urgentă a buteliilor din interiorul construcției afectate într-un loc sigur, astfel fiind evitată producerea unei explozii.
Arderea a fost localizată la ora 08:34, iar incendiul a fost lichidat complet la ora 10:26.
Conform datelor IGSU, în urma incendiului, focul a distrus bunuri materiale din 2 camere, iar pompierii au salvat construcția auxiliară în care se aflau 16 iepuri, precum și alte bunuri. Totodată, în timpul incendiului, proprietarul locuinței, un bărbat în vârstă de 65 de ani, s-a ales cu o plagă la picior și a fost preluat de medici la spital pentru îngrijiri specializate.
În urma primelor cercetări efectuate la fața locului, s-a stabilit că ipoteza preliminară a incendiului poate fi nerespectarea regulilor de exploatare a instalațiilor de încălzire și prin utilizarea buteliilor de gaz.
Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite.
În acest sens, IGSU vine repetat cu îndemnul către cetățeni să fie prudenți și să respecte regulile de utilizare a instalațiilor de încălzire și a celor antiincendiare în perioada rece a anului.
Oamenii trebuie să fie prudenți la utilizarea instalațiilor conectate la gaze. Cetățenii sunt rugați să monteze corect instalațiile alimentate cu gaze naturale, în locuri inaccesibile copiilor. Funcționalitatea acestora trebuie verificată sistematic.
În vederea evitării deflagrațiilor și incendiilor, persoanele care optează pentru utilizarea buteliilor de gaz sunt atenționate de IGSU că amplasarea acestora în interiorul locuințelor, mai ales în apropierea surselor de căldură, este interzisă.
Buteliile care alimentează instalațiile de încălzit trebuie plasate în cutii metalice în exterior, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate.
Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1476 incendii în care şi-au pierdut viaţa 82 de persoane, inclusiv 3 minori.
În situații de risc, oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.