Campania „Fii O9EST! Nu copia!” se extinde la nivel național. Peste 1000 de observatori vor monitoriza examenele de absolvire a gimnaziului

Campania „Fii O9EST! Nu copia!” se extinde în acest an la nivel național, în cadrul căreia peste 1 000 de observatori vor monitoriza procesul de desfășurare a examenelor de absolvire a gimnaziului în toate raioanele Republicii Moldova, scrie moldova1.md

Astfel, dacă anul trecut campania a fost pilotată în 185 de instituții din opt raioane, implicând circa 600 de voluntari, atunci în 2025, peste 1 000 de observatori vor monitoriza procesul de desfășurare a examenelor în toate raioanele țării.

Aceștia sunt studenți ai instituțiilor de învățământ superior, cadre didactice universitare și reprezentanți ai societății civile, delegați de Comisia Națională de Examene.

Potrivit MEC, campania include și alte măsuri pentru asigurarea desfășurării corecte și transparente a examenelor de absolvire a gimnaziului. Ea este precedată de o serie de activități de instruire și formare pentru elevi, cadre didactice, voluntari.

Astfel, pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, din martie 2025, peste 6 000 de viitori absolvenți ai clasei a IX-a au acces la ore suplimentare gratuite, organizate de profesori performanți identificați de MEC. Instruirile, cu o durată de 40 de ore, se desfășoară în grupuri mici.

Totodată, MEC, împreună cu PNUD și UNICEF, a lansat campania „Ajută un coleg”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a.În anul curent de studii, sesiunea de examene de absolvire a gimnaziului va avea loc în intervalul 2-12 iunie.

Campania a fost inițiată în 2024 de Ministerul Educației și Cercetării /MEC/ și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Scopul inițiativei este de a promova corectitudinea examenelor de absolvire a gimnaziului, de a combate frauda și a cultiva onestitatea în rândul elevilor.

Tragedie la Cantemir! Un polițist a lovit mortal un bărbat care ar fi încercat să traverseze strada neregulamentar

Un polițist a fost reținut pentru 72 de ore după ce a lovit mortal un pieton care ar fi încercat să traverseze strada neregulamentar la Cantemir. La volanul automobilului se afla un angajat Inspectoratului de Poliție Cantemir de 33 de ani, scrie zdg.md.

Accidentul s-a produs joi, 3 aprilie, în jurul orei 20:00. Potrivit șefei Secției comunicare și protocol a Inspectoratul General al Poliției (IGP), Diana Fetco, polițistul implicat în accident a sunat la numărul unic de urgență 112 și a comunicat că a tamponat un pieton și a solicitat intervenția unei ambulanțe pentru acordarea ajutorului medical.

Conform informațiilor ZdG, victima în vârstă de 66 de ani locuia în apropierea locului producerii accidentului.

Polițistul Andrei Munteanu a fost supus testării alcoolscopice cu aparatul Drager, rezultatul fiind negativ, conform oamenilor legii.

Angajatul IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore. IGP punctează că Poliția, în colaborare cu Procuratura raionului Cantemir, desfășoară acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Peste 20 de obuze, distruse în satul Cioburciu

Geniștii militari din Batalionul Geniu „Codru” au distrus la începutul lunii aprilie curent 23 de proiectile de artilerie în cadrul unei misiuni de deminare în satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Obiectele au fost descoperite de localnici într-o fâșie forestieră din apropierea localității la data de 1 aprilie, care au alertat imediat autoritățile publice locale. La solicitarea acestora, echipa de geniști condusă de maiorul Ion Golovei s-a deplasat la adresa indicată, unde, în urma cercetării terenului, a determinat că munițiile aveau calibrul 105 mm și au rămas în sol din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Obiectele periculoase au fost distruse la fața locului, în condiții de maximă securitate.

În aceeași zi, echipa a intervenit și în localitatea Talmaza, raionul Ștefan Vodă, unde niște fermieri au descoperit două obiecte explozive necunoscute în sol, în timp ce efectuau lucrări agricole. În urma examinării zonei, geniștii militari au identificat și neutralizat două proiectile de artilerie, de calibru 152 mm și, respectiv, 75 mm.

De menționat că în luna martie, geniștii Armatei Naționale au executat 23 misiuni în urma cărora au fost depistate și nimicite 102 obiecte explozive și 120 cartușe. Una din cele mai periculoase a fost cea din orașul Ungheni, unde echipa de deminare a distrus două bombe de aviație de 250 kg fiecare.

De la începutul anului, au fost îndeplinite 35 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost nimicite 122 de obiecte explozive de diferite tipuri și 120 de cartușe.

Toate munițiile erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au fost distruse în locuri special amenajate, în condiții de maximă siguranță.

Geniștii Armatei Naționale îndeamnă cetățenii să fie precauți atunci când

depistează în sol obiecte explozive și să respecte cu strictețe următoarele reguli:

— Anunțați imediat 112;

— Marcați locul depistării obiectului exploziv;

— NU atingeți munițiile cu mâna sau cu alte obiecte;

— NU loviți sau mișcați munițiile găsite în pământ sau la suprafață;

— NU demontați focoasele sau alte componente;

— NU aruncați în foc obiectul exploziv.

Cod Galben de înghețuri! Meteorologii anunță schimbare bruscă a vremii

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de instabilitate atmosferică, în perioada 5-9 aprilie.

Astfel, în zilele de 4 și 5 aprilie sunt prognozate precipitații, iar în noaptea de duminică vremea se va răci accentuat, ploile transformându-se treptat în lapoviță și chiar ninsoare, transmite Știri.md.

Potrivit meteorologilor, pe data de 6 aprilie, temperatura medie va scădea cu aproximativ 10 grade. În intervalul 7-9 aprilie, în timpul nopții și al dimineții, temperaturile ar putea coborî până la -3 grade Celsius.

„În aceste condiții, se vor forma depuneri de lapoviță și polei, iar pe drumuri se va produce ghețuș”, atenționează reprezentanții SHS.

Pentru a evita eventuale incidente, Primăria orașului Chișinău îndeamnă cetățenii să utilizeze transportul public, în defavoarea mașinilor personale, șoferii să nu-și parcheze automobilele pe marginea străzilor, pe trotuare și sub copacii bătrâni, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite, la necesitate, utilajelor specializate să intervină în timp util.

Totodată, autoritățile municipale anunță că regiile din cadrul gospodăriei drumurilor și cele locativ-comunale sunt pregătite pentru a interveni. În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la Dispeceratul Central Municipal, la numerele de telefon: (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

Operațiune de amploare la nivel mondial privind una din cele mai mari rețele de pedofilie; 1.400 de suspecți identificați
Articolul anterior
O lege a „agenților străini” în R. Moldova, în stil rusesc, propusă de comuniști și socialiști
Articolul următor
Close menu