Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a explicat ce îl va convinge să accepte intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Acesta a cerut ferm construirea unui gard la frontiera externă a UE pentru a stopa migrația ilegală, scrie adevarul.ro.
Deși și-a temperat tonul privind aderarea României la Schengen, Nehammer a invocat din nou cifre controversate privind problema migraţiei ilegale, relatează stirileprotv.ro. Mai mult, acesta a cerut constituirea unui gard la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.
„Gardurile în sine nu sunt nimic nou. Doar că până acum statele au fost lăsate singure, Comisia Europeană nu eliberează fondurile,” a spus cancelarul Austriei.
Nehammer a spus că vrea ca la frontiera externă a UE să fie construite garduri cu bani europeni pentru a stopa migraţia ilegală şi a nominalizat în acest sens Bulgaria, calculând deja că Bruxelles-ul ar trebui să deblocheze două miliarde de euro pentru gardul pe care Sofia ar trebui să şi-l ridice la graniţe.
Mai multe țări UE au ridicat deja garduri la granițele lor pentru a-și proteja frontierele externe. Bulgaria a construit deja un gard de 235 de km la frontiera sa de peste 500 de km cu Turcia. Și Grecia a ridicat un gard pe o distanță de 53 de kilometri din granița sa cu Turcia.
„Trebuie să găsim o soluție la această problemă”
Consiliul European s-a reunit joi dimineața, Klaus Iohannis menționând că va iniția discuții pe această temă. Înaintea ședinței, cancelarul austriac și-a menținut poziția cu privire la fenomenul migrației.
„Poziţia Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria şi România. Nu este o problemă de ţări împotriva altor ţări, este o problemă de securitate. Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate şi ştim că 20.000 de migranţi ilegali traversează România. Ştim asta ca urmare a investigaţiilor derulate de poliţia austriacă. Acum trebuie să găsim o soluţie la această problemă. (…) Ştiţi că Poliţia Română îi are în evidenţă pe aceşti oameni care sunt înregistraţi în România. În Austria am înregistrat peste 100.000 de migranţi şi 75.000 dintre aceştia nu sunt înregistraţi. Este un număr uriaş. Este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană. Aceasta este problema şi este necesar să spunem că nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună aceasta problemă de securitate şi cred că o vom face„, a spus Karl Nehammer, înainte de reuniunea Consiliului European, potrivit Agerpres.