Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2024

În 2023, Paștele Ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie, în vreme ce Paștele Catolic a fost celebrat cu o săptămână înainte, pe 9 aprilie. Pe ce dată vor pica cele două sărbători în 2024?

Pe ce dată pică Paștele în 2020? Surpriză majoră – Stiri de ultima ora din  Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

Dacă anul acesta, Paștele Ortodox a picat în aprilie, în 2024, avem surpriza să sărbătorim Paștele Ortodox abia în luna mai. Mai exact, în 2024, Paștele Ortodox pică pe 5 mai, după ce românii se vor bucura de ziua liberă de 1 mai, când se sărbătorește Ziua Muncii.

Paștele Catolic, însă, va pica mult mai devreme în 2024. Mai precis, credincioșii catolici sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos pe data de 31 martie 2024.

Abia în 2025, Paștele Ortodox coincide cu cel Catolic. Toată lumea va sărbători atunci Învierea lui Iisus Hristos în același timp, adică pe data de 20 aprilie. Și în 2026 și 2027, credincioșii ortodocși și cei catolic vor sărbători în același timp Paștele, pe 12 aprilie, respectiv 2 mai.

Cum se calculează data sărbătorii Paștelui

Cu siguranță ai văzut că data Paștelui este diferită de la an la an. Dar te-ai întrebat vreodată cum se calculează data sărbătorii Paștelui? Ei bine, există două fenomene naturale care influenţează stabilirea datei Paştelui:

  • echinocţiul de primăvară (care are o dată fixă)
  • luna plină (care are o dată schimbătoare).

Cel de-al doilea este motivul pentru care data Paştelui variază în fiecare an, pentru că luna plină apare fie mai aproape, fie mai departe de echinocţiu.

sursa

Audieri în Parlament, după majorarea tarifului la gazele naturale

Parlamentul organizează în acest moment o ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe, scrie unimedia.info.

12:00 Ministrului Energiei, Victor Parlicov susține că „din luna iunie s-au adresat după sprijin, inclusiv către România, iar discuțiile s-au transferat la nivel de prim-miniștri. Acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru, când s-au terminat”.

11:30 Parlicov a fost întrebat dacă Republica Moldova este independentă de gazul lui Putin.

„Dacă vorbim de malul drept, da, iar dacă vorbim despre malul stang, atunci el nu are alterntivă”, a declarat Parlicov.

10:25 Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunță că „80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate”.

10:19 Alexei Taran, director ANRE este audiat în aceste clipe. 

„În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial. 

La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare. ANRE a solicitat furnizorului să intervină și să ajusteze prețul la gazele naturale”, a declarat Alexei Taran.

10:10 Are loc audierea Ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor, de asta se ocupă companiile specializate. Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări, după care Guvernul face demersurile necesare pemtru a deschide oportunitățile pe piață”

10:05 Ședința a început. În cadrul ședinței vor fi audiate 4 instituții.

Edilul Capitalei Ion Ceban a anunțat că juriștii urmează să depună un denunț pentru iniţierea urmăririi penale după majorarea tarifului la gaz. „În asemenea hal nu mai pot continua lucrurile. Guvernarea PAS, care generează oamenilor doar probleme, trebuie să demisioneze şi să fie anunţate alegeri anticipate”, a declarat Ion Ceban.

Pensia minimă va crește pentru persoanele care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani

Cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va crește până la 3 300 de lei, de la 1 mai 2025, pentru persoanele care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani la momentul stabilirii pensiei. Prevederi în acest sens se conțin în proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor, transmite IPN.

Conform proiectului, va mai fi majorat, de la 20 000 de lei până la 21 350 de lei, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, în corelare cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la naștere.

Totodată, documentul include perioada concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, în vechimea în muncă specială, pentru militarii prin contract.

Se mai preconizează să fie majorat cu 250 de lei cuantumul alocației lunare de stat pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.

În proiect este prevăzută și suma de 1445,2 milioane de lei pentru acordarea compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară, conform unui nou mecanism de acordare a compensațiilor pentru consum de energie.

Accident tragic la Taraclia: un șofer a murit pe loc

Aseară, în jurul orei 21:15, poliția din Taraclia a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul M-3, în apropierea satului Aluatu, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Conform informațiilor preliminare, un camion condus de un bărbat de 52 de ani a tamponat un pieton care traversa strada neregulamentar, în loc neiluminat.

În urma impactului, bărbatul de 60 de ani a decedat pe loc.
Șoferul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.
Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Stimați șoferi și pietoni, venim repetat cu apel la responsabilitate și atenție.

Ce se întâmplă când dai lumină altei persoane, de la lumânarea ta, în Noaptea de Înviere
Articolul anterior
Cum arată ouăle de Paşti în lume
Articolul următor