Când se va circula pe primii kilometri ai Autostrăzii Moldovei

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, marți, că primii kilometri din Autostrada Moldovei (A7) vor fi deschiși circulaţiei anul viitor.

Când se va circula pe primii kilometri ai Autostrăzii Moldovei

„Legat de A7, eu cred, aşa cum cum văd că se desfăşoară lucrările, că vom avea primii kilometri buni de autostradă pe care se va circula la anul, ceea ce ar reprezenta totuşi un record. Mi-aş dori să fie cât mai mulţi kilometri. În primul rând, sunt loturile care au fost primele semnate, cele de la Ploieşti spre Buzău, sunt două loturi din trei, dar modul în care se lucrează de la Buzău în sus, în nord, până spre Paşcani este lăudabil şi este de menţionat”, a spus ministrul, după întâlnirea de lucru cu premierul Marcel Ciolacu, transmite Adevărul.ro.

Oficialul a subliniat că pe teritoriul României autostrada nu se termină la Paşcani, ci la Siret, iar anul acesta va fi scos la licitaţie, 100%, lotul Paşcani-Suceava şi posibil şi Suceava-Siret.

„Deci sunt lucruri şi proiecte care vor continua în acelaşi ritm”, a punctat Grindeanu.

Pe de altă parte, ministrul a ţinut să precizeze că în portul Constanţa, pe Programul Operaţional de Transport, în exerciţiul bugetar 2021-2027, pe tot ce înseamnă infrastructură feroviară în port şi în jurul portului, sunt proiecte de aproximativ un miliard de euro.

„De ce am considerat necesar să facem acest lucru? Pentru că trebuie să creştem capacitatea operaţională a portului Constanţa”, a menţionat Sorin Grindeanu.

Luna trecută, oficialul din Transporturi anunța că a fost desemnat constructorul ultimului dintre cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldovei A7. După reevaluarea ofertelor și după respingerea contestației de către Curtea de Apel București, CNAIR a desemnat câștigătorul contractului pentru Lotul 3 (Pietroasele-Municipiul Buzău) al Autostrăzii Ploiești-Buzău (secțiune a A7).”, a anunțat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit oficialului, după semnarea contractului, constructorul turc va avea la dispoziție 1,15 miliarde de lei (fără TVA) și 20 de luni pentru finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației pe cei 13,9 km.

Pe acest lot urmează să fie construite inclusiv 8 poduri și un pasaj cu lungimea de 1,26 km.

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Asociația Pro Infrastructură (API) anunța că CNAIR va trebui să reevalueze ofertele de pe lotul al treilea al sectorului Ploiești – Buzău, de pe Autostrada Moldovei, în urma unei contestații a firmei Danlin.

„Situația se complică pe Autostrada A7 Ploiești-Buzău lot 3. În 26.01.2023 Curtea de Apel București (CAB) a decis menținerea hotărârii CNSC și a admis contestația celor de la Danlin pe cei 13,9 kilometri ai A7 dintre Spătaru (Buzău Sud-Vest) și nodul cu DN2B spre Brăila (Buzău Sud-Est).”, au transmis reprezentanții API pe pagina de Facebook.

Conform acestora, licitația a fost lansată în data de 01.06.2021, ofertele au fost depuse în 16.09.2021 și primul câștigător, Trameco, a fost desemnat în 07.03.2022. Acesta a fost contestat de trei competitori, iar doi dintre ei au avut câștig de cauză.

După prima reevaluare, în 27.10.2022 a fost dat un nou câștigător: Nurol. Dar turcii au fost contestați de Danlin și de Tefken, iar CNSC a admis acțiunea celor de la Danlin. Așa că s-a mers la CAB, iar judecătorii au dat pe 26 ianuarie decizia definitivă: CNAIR trebuie să reevalueze ofertele Danlin și Nurol, explica Asociația.

Mai mulți lucrători de la Facebook dau în judecată Meta, după ce au fost diagnosticați cu tulburări de anxietate sau de depresie

Peste 140 de moderatori de conținut ai Facebook din Kenya dau compania americană în judecată, după ce au fost diagnosticați cu sindrom de stres post-traumatic (PTSD), scrie adevarul.ro.

Moderatorii diagnosticați cu PTSD dau în judecată compania Meta, părintele Facebook, după ce au fost expuși în mod excesiv la materiale care conțin crime, sinucideri, pornografie infantilă, abuzuri și acte de terorism, potrivit The Guardian.

Aceștia lucrau între 8-10 ore zilnic în cadrul unei companii din Kenya, care avea contract cu Facebook. Potrivit doctorului Ian Kanyanya (directorul secției de sănătate mentală de la Spitalul Național Kenyatta din Nairobi), moderatorii au fost diagnosticați cu PTSD, tulburări de anxietate sau de depresie.

Diagnosticurile sunt acum parte din procesul intentat împotriva companiei-mamă a Facebook, Meta, și Samasource Kenya, o companie de externalizare care a realizat moderarea conținutului pentru Meta folosind lucrători din toată Africa.

Ba chiar, în timpul programului, unii angajați au leșinat, vomitat sau fugit de la birou după ce au fost expuși la materiale ce conțineau necrofilie, autoagresiune sau acte de cruzime.

Cazul de față scoate la iveală costurile umane în moderarea conținutului de pe rețelele sociale, fiind folosiți oameni din zone sărace ale lumii pentru a duce la capăt această muncă chinuitoare.

„100% din foștii moderatori au fost diagnosticați cu PTSD”

Cel puțin 40 din moderatori au ajuns să consume alcool în mod excesiv, droguri sau medicamente cum ar fi somniferele. Alții au declarat că locul de muncă a fost motivul divorțului, ba chiar și pentru pierderea contactului cu familia.

Unii din cei a căror sarcină era să elimine videoclipurile încărcate de grupuri teroriste și rebele se temeau să nu fie urmăriți și luați în vizor și că, dacă se întorc acasă, să fie vânați sau uciși.

Facebook sau alte companii mari de social media se bazează pe munca unei armate de moderatori care să elimine postările care încalcă standardele comunității. De asemenea, antrenează inteligența artificială să facă același lucru.

Moderatorii din Kenya sau alte țări africane au fost însărcinați între 2019-2023 să modereze conținutul din continent, însă erau plătiți de opt ori mai puțin decât ar fi fost plătiți moderatorii americani, potrivit plângerii.

Martha Dark, fondator și co-director executiv al Foxglove, o organizație non-profit cu sediul în Regatul Unit, care a sprijinit cazul în instanță, a declarat că moderarea Facebook este o muncă periculoasă.

În Kenya, a traumatizat 100% dintre sutele de foști moderatori testați pentru PTSD … În orice altă industrie, dacă am descoperi că 100% dintre lucrătorii din domeniul siguranței au fost diagnosticați cu o boală cauzată de munca lor, persoanele responsabile ar fi forțate să demisioneze și să facă față consecințelor legale pentru încălcări în masă ale drepturilor oamenilor. Acesta este motivul pentru care Foxglove îi sprijină pe acești lucrători curajoși să caute dreptate în instanță”, a mai explicat Martha.

Meta și Samasource au refuzat să vină cu un răspuns împotriva plângerilor.

Totuși, gigantul american a spus că va lua mult mai în serios sprijinul moderatorilor de conținut.

Contractele încheiate cu moderatori terți ai conținutului de pe Facebook și Instagram detaliază așteptările privind consilierea, formarea și asistența la fața locului 24 de ore din 24, precum și accesul la asistență medicală privată.

Meta a declarat că remunerația era mai mare decât standardele din industrie pe piețele pe care își desfășurau activitatea și că folosea tehnici precum estomparea, atenuarea sunetelor și redarea în monocrom pentru a limita expunerea la materiale grafice pentru persoanele care revizuiau conținutul pe cele două platforme.

Trei bărbați, reținuți după șantajarea cu 400.000 de dolari în bitcoini a unui om de afaceri din Dubăsari, pe care l-au răpit și transportat în Polonia

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, de comun cu procurorii PCCOCS,  anunță reținerea a trei bărbați bănuiți de șantajarea cu 400.000 de dolari în bitcoini a unui om de afaceri din Dubăsari, pe care l-au răpit și transportat în Polonia, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acolo, ar fi urmat să le dea acces celor trei bănuiți la portmoneul electronic, în care urma să introducă parola, astfel încât cei doi să-și transfere banii estorcați. O parte din aceștia ar fi urmat să fie destinați „vistieriei” organizației criminale „Chitaeț,” iar altă parte – pentru pretinsa compensare a unor lucrări prestate de victimă, de care cei din spatele bănuiților nu au fost mulțumiți, chiar dacă bărbatul șantajat le oferise deja $500.

Totuși, portmoneul electronic nu a fost de găsit în Polonia, iar cei trei  au luat calea spre Serbia (din nou prin constrângerea victimei să-i însoțească) pentru ca să intre în posesia portmoneului electronic cu moneda virtuală bitcoin. Însă, după ce au fost denunțați de către bărbatul pe care-l șantajau, aceștia au fost opriți și reținuți la ieșirea din Moldova prin Leușeni, cu sprijinul polițiștilor de la Inspectoratul din Dubăsari și ai BPDS „Fulger”. Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

Cei trei sunt din Anenii-Noi și Dubăsari, cu vârste de 39 și 43 de ani, iar anterior își ispășiseră pedepsele penale, unul din ei – în Rusia, pentru escrocherie. Investigațiile penale continuă, inclusiv în privința altor complici ai acestui șantaj (cu anunțarea lor în căutare), timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Pe 24 decembrie, municipalitatea vă invită în Piața Marii Adunări Naționale la o sărbătoare de Crăciun

Pe 24 decembrie, municipalitatea vă invită în Piața Marii Adunări Naționale la o sărbătoare de Crăciun, informează unica.md.

Astfel, Primăria vă așteaptă la un spectacol plin de magie, colinde și cântece de iarnă, alături de artiști și ansambluri îndrăgite:

  • Cristofor Aldea Teodorovici & Orchestra
  • Brio Sonores
  • Formația Millenium
  • Geta Burlacu & VoxMan Acapella
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • InTact-Art by Cristina Scarlat

Atmosfera va fi completată de tablouri coregrafice impresionante oferite de show-baletul „Repede” și „Flash”.

Programul complet îl puteți afla pe site-ul oficial: craciun.chisinau.md.

Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, vine în Republica Moldova
Articolul anterior
Rusia promite că va opri contraofensiva ucraineană în aproximativ trei săptămâni
Articolul următor