Când va fi introdus sistemul de avertizare MD-Alert în Moldova și care sunt beneficiile lui

În Republica Moldova va fi introdus sistemul de avertizare MD-Alert, similar celui din România, RO-Alert. Astăzi a fost lansată, prima etapă, cea de realizare a proiectului de fezabilitate. Sistemul va permite difuzarea mesajelor de avertizare și alarmare a populației în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor, scrie tvrmoldova.md.

„Aşa funcţionează sistemul RO Alert din România, sistem pe care şi-l doreşte şi R.Moldova.
Conform tehnologiei, într-o situație excepțională, populația ar putea recepționa un mesaj de avertizare pe telefonul mobil, indiferent de operator, într-un timp foarte scurt.”

„Pentru unele dezastre naturale ar fi şi pentru alte situaţii neplăcute, pentru ca oamenii să fie pregătiţi din timp.”

„E necesară, întrucât trăim într-o zonă atât de activă seismic. Suntem aici alături de munţii Vrancea şi ce mai avem pe aici.”

Studiul de fezabilitate urmează a fi realizat in următoarele 12 luni, perioada în care se vor obţine toate documentele necesare pentru a construi sistemul.  

VICTOR GORCA, şef, Direcţia înştiinţare, sisteme informaţionale şi comunicaţii, IGSU:  Vom avea un studiu de fezabilitate, vom avea o documentaţie tehnică de proiect, vom avea nişte documente de licitaţie pentru a achiziţiona următorul sistem. Din experienţa altor ţări, din moment ce există finanţare, implimentarea sistemului poate dura până la un an şi jumătate.

VLADISLAV COJUHARI, secretar general adjunct, Ministerul Afacerilor Interne: Implimentarea acestui sistem de avertizare timpurie este deosebit de important pentru un standart a priori pentru noi ca ţară, ca să fim racordaţi la acele principii şi standarde europene.

Proiectul este finanţat 92 % de Uniunea Europeană şi 8% de Republica Moldova.

ALEXANDRU OPREA şef, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: Conştientizăm această necesitate, nu de anul trecut sau de anul acesta. Noi o conştientizăm de foarte mult timp. Problema era că nu aveam acoperire financiară pentru a putea trece la etapele de implimentare. Uite că acum cu ajutorul Uniunii Europene şi îi mulţumesc pe această cale, am putut să trecem la primul pas practic pentru a putea avea şi în Republica Moldova, un sistem eficient.

Potrivit studiilor, la nivel mondial este un trend ascendent al dezastrelor. Dacă la începutul anilor 1940 se înregistrau în medie opt dezastre pe an, în ultimul deceniu este o medie de 300 de dezastre, adică o creştere de 40 de ori.

Încă trei companii aeriene vor opera zboruri din Chișinău

Trei companii aeriene vor lansa în această primăvară, în premieră, zboruri din Chișinău. 

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Aeroportului din Chișinău, compania Air Anka va opera curse din 30 aprilie, de șapte ori pe săptămână, spre orașul Antalya din Turcia.

De asemenea, compania Mavi Gök Airlines va lansa zboruri din 4 mai, de șase ori pe săptămână spre aceeași destinație din Turcia.

Cea dea treia companiei aeriană, Sky Vision, efectuează curse din 6 aprilie, de două ori pe săptămână pe direcția Hurghada și din 1 aprilie, de șase ori pe săptămână pe direcția Sharm el Sheikh din Egipt.

Menționăm că, în ultima perioadă, mai multe companii aeriene au anunțat că vor efectua zboruri de pe Aeroportul din Chișinău. Printre acestea se numără Wizz Air, Lufthansa și IsrAir.

Școala sportivă de tenis din Chișinău, reparată cu sprijinul SUA

Elevii școlii sportive de tenis din Chișinău vor beneficia de condiții mai bune de antrenament, după ce instituția va beneficia de un sprijin financiar de peste 300 mii dolari din partea USAID pentru a implementa măsuri de eficiență energetică.

În cadrul instituției se vor face lucrări de schimbare totală a sistemului de încălzire precum și de înlocuire a ferestrelor și ușilor care vor reduce consumul și costurile la energie a școlii și vor îmbunătăți starea de confort termic pentru cei 300 de copii și membri ai personalului școlii.

„Preconizăm că odată cu implementarea măsurilor de eficiență energetică în școală, facturile la energia electrică și termică să se reducă cu până la 30%. Aceasta ne va permite să investim economiile făcute în echipamente mai performante, dar și să oferim condiții mai bune elevilor noștri”, a menționat Ion Tcaci, directorul școlii de tenis.

Măsurile de eficiență energetică în incinta Școlii de Tenis din Chișinău sunt implementate prin intermediul Proiectul USAID Securitatea Energetică din Moldova (MESA), care sprijină efortul Guvernului Republicii Moldova de a fortifica și diversifica sectorul energetic.

sursa

România și Republica Moldova, în top 15 state cu cei mai buni hackeri din lume

România și Republica Moldova se află în topul statelor cu cei mai profesioniști infractori cibernetici din lume. Clasamentul a fost realizat de o echipă internațională de cercetători în cadrul studiului „Indicele mondial al criminalității cibernetice”.

Astfel, pe primul loc s-a poziționat Federația Rusă, urmată de Ucraina, China, SUA, Nigeria și România. Republica Moldova se află pe locul 15.

Datele care stau la baza studiului au fost colectate în urma unui sondaj realizat în rândul a 92 de experți în domeniul criminalității cibernetice din întreaga lume. În cadrul cercetării, experții au fost rugați să ia în considerare cinci categorii majore de criminalitate cibernetică, să nominalizeze statele pe care le consideră a fi cele mai importante surse ale fiecăreia dintre aceste forme de criminalitate cibernetică și apoi să clasifice fiecare țară în funcție de impactul, profesionalismul și competențele tehnice ale infractorilor cibernetici.

Cele cinci categorii de criminalitate cibernetică evaluate în cadrul studiului au fost:

1. produse/servicii tehnice (codarea de programe malware, accesul la botnet, accesul la sisteme compromise, producția de instrumente);
2. atacuri și șantaje (criptarea de date personale);
3. furtul de date/identitate (piraterie, înșelăciune electronică, compromiterea conturilor);
4. escrocherii (solicitarea unor avansuri, compromiterea e-mailurilor de afaceri);
5. încasarea/spălarea de bani (călăuze de bani, platforme ilicite de monedă virtuală).

Studiul „Indicele mondial al criminalității cibernetice” constituie rezultatul a trei ani de cercetări și a fost publicat pe 10 aprilie 2024. Acesta a fost elaborat în cadrul unui parteneriat comun între Universitatea din Oxford și UNSW și a fost finanțat de CRIMGOV, un proiect sprijinit de Uniunea Europeană.

sursa

Vreme rea în nordul Italiei
Articolul anterior
Astăzi marcăm Ziua internațională a bolilor rare
Articolul următor