Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR a vorbit despre momentul în care România ar putea să treacă la moneda euro. Astfel, conform acestuia, următorul termen pentru ca România să adopte moneda oficială a Uniunii Europene este anul 2029.
Este vorba despre o decalare de nu mai puțin de 15 ani de la termenul inițial pentru adoptarea euro în România, căci moneda trebuia să devină una oficială încă din 2014.
De asemenea, noul termen va marca prezența în UE a României de 22 de ani.
Anul-țintă a fost deja schimbat de trei ori, deoarece, după primul termen, acela din 2014, au mai fost date încă două: anul 2019 și 2024.
Nici acestea nu au fost respectate, așa că s-a ajuns acum la o nouă dată, cea precizată deja mai sus.
„Lipsa de voință politică a decidenților în succesiunea guvernărilor după aderarea la UE în 2007, în scopul aderării la zona euro, este demonstrată de faptul că România a schimbat până în prezent, pe baza rapoartelor elaborate de instituțiile şi specialiștii reprezentativi ai statului, de trei ori anul-ţintă pentru adoptarea euro, respectiv 2014, 2019 şi 2024“, a explicat Florin Georgescu într-o prezentare făcută pentru lansării cărții „Capitalism şi capitaliști fără capital în România“.
Mai mult, nu a fost elaborat un plan de „acțiuni concrete” pentru ca euro să fie adoptat în țara vecină și nici nu au fost impuse termene limită în acest sens.
„Revenind la cazul ţării noastre, este de subliniat că niciunul dintre rapoartele elaborate privind trecerea la euro nu a fost considerat drept proiect de ţară asumat de toţi factorii politici decidenţi.
A reprezentat un demers ştiinţific valoros, dar care nu încorpora determinarea de a elabora un plan de acţiuni concrete, cu termene şi responsabilităţi precise, discutat şi agreat în prealabil cu CE şi BCE, în scopul stabilirii anului intrării efective a României în MCS II şi apoi în zona euro”, a mai precizat el.