În capitală, doi copii au fost surprinși pe pervazul unei ferestre deschise de la etajul 5

În capitală, doi copii stăteau pe pervazul unei ferestre deschise la etajul 5. Fotografiile șocante au fost postate pe internet de către martori oculari.

separator

Incidentul ar fi fost surprins pe strada Miorița, din sectorul Telecentru, raportează protv.md.

Amintim că aseară un copil de 6 ani a căzut de la etajul 3 al unui bloc de locuit din secyorul Ciocana, după ce s-a sprijinit de plasa de la geam.

Culmea nesimțirii! 50 de șoferi, prinși beți la volan în weekend

50 de conducători auto au fost înlăturați de la volanul mijlocului de transport, după ce au fost depistați în stare de ebrietate. 26 dintre ei se aflau în stare de ebrietate avansată, anunță Poliția.


1350 de șoferi au depășit limita de viteză admisă pe sectorul de drum;
672 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere a semafoarelor;
123 conduceau vehiculul fără a avea cuplată centura de siguranţă;
483 au oprit mașina în locuri interzise;
200 conduceau mijlocul de transport fără a fi supus reviziei tehnice anuale și cu lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
92 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor.

În această perioadă, agenții de patrulare au intervenit în 295 de cazuri, apeluri parvenite la numărul unic de urgență

Un număr record de peste 12.700 de persoane s-au înscris la Programul național de studiere a limbii române

Un număr record de peste 12.700 de persoane s-au înscris pentru circa 5000 de locuri disponibile în cadrul Programului național de studiere a limbii române, ediția 2024, lansat de Ministerul Educației și Cercetării și destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero.

Cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6911, urmat de UTA Găgăuzia – 1586, Bălți – 682, Tiraspol – 622. Restul 2971 cereri sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2).

Persoanele înscrise activează în domeniile: educație – 3284; economie – 2244; medicină – 867; administrație publică centrală și locală – 759; arte – 682; justiției – 446; altele – 4484. Ce ține de forma de organizare a cursurilor, mai mult de jumătate sau 56 % au cerut să le facă online, iar restul 44 % – cu prezență fizică. Peste 75% din persoane doresc să urmeze cursurile după orele de serviciu.

Menționăm că cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie-decembrie 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din 2023 care avea 60 de ore.

La final, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.

Mese moderne pentru operații! Două spitale din țară au fost dotate cu echipamente medicale performante, cu suportul Japoniei

Astăzi a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unui lot de echipamente medicale performante, de producție japoneză, pentru două spitale din țară.

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost livrate opt mese de operație moderne și 13 brancarde mobile, în sumă totală de 60 de milioane de yeni japonezi, echivalentul a circa 370 de mii de euro.

Pentru Institutul de Medicină Urgentă lotul donat include cinci defibrilatoare și 16 brancarde mobile, cu o valoare de 30 de milioane de yeni japonezi, echivalentul a circa 185 de mii de euro.

Echipamentele au fost procurate cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) și vor contribui la sporirea calității serviciilor medicale oferite pacienților, inclusiv refugiaților din Ucraina, aducând beneficii semnificative pentru sănătatea populației și pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

La eveniment au participat: Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, Excelența Sa, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, reprezentantul Biroului JICA Ucraina, Satoshi Sugimoto, administrația și personalul instituțiilor medicale.

Menționăm că, în luna noiembrie 2022 a fost semnat un Acord de Grant între Ministerul Sănătății și Agenția Japoneză de Cooperare Internațională, în valoare totală de circa șapte milioane de euro, pentru implementarea Programului de consolidare a sistemului medical. Astfel, cu sprijinul financiar nerambursabil oferit de Guvernul Japoniei, vor fi dotate cu dispozitive medicale, de ultimă generație, în total cinci instituții medico-sanitare publice din țară: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Internauții moldoveni, șocați de condițiile în care o femeie a fost transportată cu ambulanța la spital
Articolul anterior
Bărbatul care a fumat în mașină, având un copil pe brațe, a fost amendat cu 1.500 de lei
Articolul următor