Captură de droguri de peste 2 milioane de lei, în Chișinău. Printre suspecți se numără și minori

Ofițerii Direcției investigații “Centru” și cei ai Direcției urmărire penală a INI, în comun cu procurorii  PCCOCS, anunță reținerea a patru persoane, printre care și un minor, după o captură de droguri de peste 2 200 000 de lei, în Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă.

Cei patru suspecți originari din municipiile Chișinău și Bălți, cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani, activau prin intermediul aplicației Telegram la mai multe magazine online de comercializare a drogurilor. 

Aceștia aveau roluri de depozitare a drogurilor în cantități deosebit de mari, cu ulterioara ambalare în cantități mai mici, plasându-le în diferite ascunzișuri (parcuri, fâșii forestiere), pentru a fi preluate de consumatorii finali, iar plățile erau efectuate la terminalele publice de plată.

Trei dintre ei au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate droguri sintetice de tip mefedronă, amfetamină și PVP, un pistol pneumatic, cântare electronice de înaltă precizie, accesorii pentru ambalarea și consumul de droguri, mijloace bănești care ar proveni din trafic de droguri, precum și telefoane mobile folosite la vânzarea substanțelor narcotice.

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Investigațiile continuă în vederea identificării altor complici ai membrilor grupului infracțional, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Un autobuz care venea din Italia transporta ilegal telefoane în Moldova

Un lot de telefoane mobile și căști fără fir a fost depistat într-un autocar, fără a fi declarat, informează unica.md cu referire la Serviciul Vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus controlului de specialitate un autocar de model ,,Van Hool”, care se deplasa din Italia.

În cadrul controlului vamal asupra mijlocului de transport, printre bagajele personale ale călătorilor și transmisiuni neînsoțite, au fost depistate 73 de telefoane mobile și 18 seturi de căști fără fir, nedeclarate autorității vamale.

Bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU) în vârstă de 41 de ani riscă să fie sancționat contravențional

Un nou eșec la licitația de la Aeroportul Chișinău

O nouă licitație organizată la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) s-a încheiat fără succes. Motivul anulării a fost lipsa concurenței, după ce doar o companie a participat la selecția pentru închirierea spațiilor comerciale din zona sterilă, destinate alimentației publice și comerțului specializat, scrie politik.md.

Conform unui comunicat emis de AIC, comisia de licitație s-a reunit astăzi, 21 octombrie, și a decis anularea procedurii din cauza prezenței unui singur participant pentru loturile 1 și 2.

Pe 19 octombrie, a fost finalizată etapa de înscriere pentru licitația privind spațiile Duty Free din aeroport. La acel moment, reprezentanții AIC au menționat că singura companie care și-a exprimat interesul și a depus documentele necesare a fost Lagardere, din Franța.

În ianuarie 2024, Aeroportul Chișinău a anunțat primul concurs pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free. După acest anunț, unii politicieni din opoziție și experți au declarat că licitația din aeroport este o schemă ilegală de înstrăinare a activelor de stat profitabile și că condițiile concursului au fost create astfel încât să poată fi câștigată doar de o singură companie – Lagardere Travel Retail. Licitația a fost anulată, deoarece au fost primite cereri doar de la două companii – LeBridge și Lagardere.

Rusia jură că n-a intervenit în alegerile din Moldova. Nu sunt dovezi

Acuzațiile de implicare în alegerile din  Republica Moldova nu pot fi dovedite. Este punctul de vedere al MAE de la Moscova susținut de purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, scrie evz.ro.

Pe de altă parte, Zaharova a denunțat așa zisul amestec occidental în alegerile prezidențiale și în referendumul privind aderarea la UE. În opinia sa, prin vizitele repetate la Chișinău, liderii europeni au făcut propagandă pe față în favoarea actualei guvernări anti-ruse.

„Au acuzat fără dovezi ţara noastră că se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi că încearcă să influenţeze exprimarea voinţei cetăţenilor săi (…), în timp ce Occidentul s-a amestecat deschis în acest proces electoral”, a afirmat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a afirmat că „politicienii din ţările membre UE au făcut propagandă deschisă în sprijinul actualului guvern moldovenesc şi al aşa-zisul său proiect european în timpul multiplelor lor vizite la Chişinău”.

Ea a acuzat o așa zisă campanie anti-rusă. În acest sens arată că în Rusia au fost deschise doar două secții de votare, pentru o populație de 300 – 500.000 de cetățeni moldoveni. Pe de altă parte, în Statele Unite și în Uniunea Europeană au fost deschise în jur de 200 de secții de votare.

Rusia jubilează după rezultatele de duminică

Rusia a formulat acuzațiile proprii la adresa guvernului din Republica Moldova. Ea consideră că rezultatul votului de duminică a fost dezamăgitor pentru cei care susțineau integrarea în Uniunea Europeană. Ea a făcut referire la numărul mic de voturi care au făcut diferența în favoarea integrării. Proiectul de integrare în UE nu a primit un sprijin fără echivoc.

„Pe baza numărului de voturi în această etapă putem concluziona că rezultatele votării au fost dezamăgitoare pentru guvernul moldovean şi susţinătorii săi occidentali”, a mai spus Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că majoritatea cetățenilor care locuiesc în Republica Moldova au respins referendumul. Ea a spus că rezultatul favorabil a fost obținut datorită votanților din Europa Occidentală și din Statele Unite.

„Majoritatea cetăţenilor care locuiesc în această republică l-au respins. Uşorul avantaj a fost obţinut datorită unei mobilizări intense a alegătorilor rezidenţi în Europa Occidentală şi America de Nord şi a unei limitări fără precedent a posibilităţii de a vota în Rusia”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Rusia respinge acuzațiile de implicare în alegeri

Rusia respinge învinuirile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova. Dimpotrivă, oficialii de la Moscova resping acuzațiile și denunță, la rândul lor, amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE din Moldova. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a făcut  serie de comentarii pe acest subiect. informează EFE.

Acuzațiile privind implicarea Rusiei făcute de MAE

Reprezentanţii guvernului de la Chişinău, dar și observatori din cadrul OSCE au formulat acuzațiile cu privire la „ingerinţa masivă, fără precedent, a Rusiei, în special prin cumpărare de voturi, atacuri hibride şi dezinformare”.

De asemenea, Mnisterul Afacerilor Externe (MAE) și-a manifestat îngrijorarea cu privire la interferențele fără precedent din partea Rusiei, în alegerile din Moldova. Potrivit MAE, aceste ingerințe au urmărit să compromită integritatea procesului electoral. De asemenea, acuzațiile formulate de la București vizează sumbinarea democrației prin influențarea alegătorilor.

În ciuda acestor provocări, se arată într-un comunicat MAE, rezultatul alegerilor o plasează pe președinta Maia Sandu în turul doi cu un scor solid. Iar acest lucru reflectă angajamentul puternic al cetățenilor Republicii Moldova față de viitorul european al țării.

Un autobuz care venea din Italia transporta ilegal telefoane în Moldova
Articolul anterior