Care sunt cele două regiuni-cheie care au atras proiecte de zeci de milioane de euro, dar au spus „NU” integrării europene la referendum

Ungheni și Cahul, două regiuni cheie care doar prin programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (implementat în perioada 2019-2024) au obținut 23 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru a asigura o calitate mai bună a vieții cetățenilor, au avut o opțiune anti-europeană aproape că la fel de accentuată ca cea a locuitorilor din stânga Nistrului, care nu s-au bucurat în aceeași măsură de acces la informații și suport european, scrie jurnal.md.

În municipiul Ungheni 43,25 % au spus „DA” opțiunii de modificare a Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 56,75 % au spus „NU”.

La Cahul – 43,81% au spus „DA”, iar 56,19 au spus „NU” în cadrul referenedumului.

Precizăm că doar în ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a investit în municipiul Ungheni, prin diverse proiecte, peste 300 de milioane de lei.

Banii au fost investiți în mai multe domenii – educație, economie, infrastructură, servicii publice etc. Datorită acestui lucru, municipiul Ungheni s-a modernizat, iar localnicii beneficiază de drumuri reparate, iluminat stradal, piste pentru bicicliști și multe altele.

Zona centrală a municipiului Cahul s-a schimbat la faţă print-un proiect finanțat din bani europeni. Lucrările, în valoare de peste 1,8 milioane de euro, au inclus pavarea trotuarelor, asfaltarea unui sector de drum, crearea pistelor pentru bicicliști, amenajarea unui teren de joacă pentru copii și a zonelor verzi.

În mai 2023 Patru clustere din regiunile Cahul și Ungheni au primit granturi în valoare de 100.000 euro

ATENȚIE, moldoveni! Începând cu 1 ianuarie 2025, în Moldova vor fi impuse limite pentru plățile în numerar

Legea nr. 34 „privind reglementarea plăților în numerar”, care va reduce semnificativ utilizarea numerarului în economie, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Cu toate acestea, mulți cetățeni se confruntă deja cu dificultăți în deschiderea conturilor sau efectuarea tranzacțiilor la anumite bănci, scrie ziuadeazi.md care citează logos-pres.md.

Situația a fost discutată de Olga Golban, directorul Serviciului Fiscal de Stat, Dorel Noroc, șeful Asociației Băncilor din Moldova, Daniel-Marius Staicu, șeful Serviciului pentru Combaterea Spălării Banilor și Finanțării Terorismului, și Adrian Gheorghiță, vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în cadrul unei întâlniri online. Aceasta a fost organizată de Camera de Comerț Americană în Moldova.

„Legea este menită să contracareze evaziunea fiscală și procesele de spălare a banilor și finanțare a terorismului, dar ridică probleme suplimentare pentru cetățeni în ceea ce privește accesul la serviciile bancare”, a declarat Adrian Gheorghiță în cadrul întâlnirii. – Primim reclamații că unele bănci refuză să închidă sau să deschidă conturi. Aceste situații apar în contextul reglementării stricte a activității băncilor privind proveniența fondurilor cetățenilor”.

Noua lege va afecta nu numai persoanele juridice, antreprenorii, persoanele care prestează servicii profesionale în domeniul justiției sau al sănătății, ci și cetățenii obișnuiți care nu sunt implicați în afaceri atunci când achiziționează bunuri imobiliare sau vehicule. În special, achiziționarea de bunuri imobiliare/vehicule de către o persoană fizică în numerar va fi posibilă numai dacă valoarea acestora specificată în contractul de cumpărare nu depășește echivalentul a 100 (pentru bunuri imobiliare) sau 50 (pentru vehicule) din salariul mediu lunar estimat în economie (partea (3) a articolului 5). În cazul în care prețul depășește limita stabilită, plata trebuie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200.000 de lei, care poate fi plătită în numerar.

Aceste reguli nu se vor aplica contractelor de vânzare-cumpărare de bunuri imobile și/sau vehicule deja încheiate la data intrării în vigoare a legii, iar limitele vor fi reduse în următorii doi ani de la intrarea în vigoare a acesteia. De la 1 ianuarie 2026 – 75 /25 salarii medii lunare pe economie, iar de la 1 ianuarie 2027 – 50 salarii medii lunare pe economie pentru achiziționarea de bunuri imobiliare. Nu există nicio limită pentru achiziționarea de autovehicule, ceea ce va exclude utilizarea de numerar în astfel de tranzacții.

În caz de încălcare a acestor norme, se vor aplica sancțiuni, diferențiate în cadrul unei bifurcații de sancțiuni în funcție de categoria de persoane și de acțiunile comise. Cuantumul concret al amenzii va fi stabilit ca urmare a analizării fiecărui caz de încălcare, pe baza principiului individualizării pedepsei și proporționalității sancțiunilor.

Există, de asemenea, întrebări cu privire la normele de utilizare a numerarului de către persoanele fizice- cetățeni care cumpără bunuri de la persoane juridice. De la 1 ianuarie 2025, în conformitate cu Legea nr. 34 „Cu privire la plățile în numerar”, aceștia au dreptul să plătească în numerar până la un maxim de 100.000 de lei. Sumele care depășesc această limită, cetățenii vor fi obligați să plătească prin transfer. Prin urmare, apare întrebarea cât de acceptabile vor fi acțiunile sale dacă, de exemplu, atunci când cumpără mobilă în valoare de peste 100.000 de lei, împarte această sumă cumpărând-o în rate.

Teoretic, este posibil, iar în acest caz cetățeanul nu încalcă legea până la proba contrarie. Cum va interpreta STI și alte autorități ale statului aceste acțiuni și ce intenționează să facă pentru a preveni aceste riscuri, astăzi putem doar presupune. Autoritățile nu vor încuraja astfel de practici, deoarece scopul acestor acțiuni este de a eluda legea. Aceasta a fost interpretarea care s-a auzit în timpul discuției.

Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri continuă să exprime puncte problematice legate de aceste inovații. De exemplu, protecția datelor cu caracter personal. Adesea, la încheierea contractelor, clienții nu doresc să își furnizeze datele personale, iar vânzătorul nu are dreptul să îi oblige să facă acest lucru. Și nu este întotdeauna posibil să se urmărească împărțirea sumei, aceasta este prerogativa autorităților de inspecție. În cazul în care un client a achiziționat bunuri în diferite magazine ale unui lanț de magazine pentru o sumă care depășește limita de numerar autorizată, acesta nu poate ști că este vorba de aceeași persoană.

Premierul Dorin Recean, despre neregulile înregistrate la alegeri

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat ca a votat pentru o țară puternică și dezvoltată. Acesta a îndemnat pe fiecare cetățean să meargă la secția de votare să ridice două buletine de vot și să determine care este calea de dezvoltare a Republicii Moldova, transmite IPN.

Premierul a venit să voteze împreună cu soția sa, Stela Recean, și a mai precizat că încălcările care au avut loc de dimineață în cadrul procesului electoral sunt “minore și nu determină rezultatul alegerilor și referendumului.” Totodată, Dorin Recean a atenționat autoritățile Federației Ruse să nu admită ilegalități, fărcând referire la cazuri de transportare organizată a electoratului.

De asemenea, șeful Executivului a felicitat cei peste 42 de mii de tineri care în acest scrutin au posibilitatea de a vota pentru prima dată, îndemnându-i pe aceștia, precum și pe reprezentanții diasporei să voteze ferm pentru parcursul european al țării.

Secțiile de votare din țară și-au deschis ușile la ora 07.00, iar alegătorii pot veni să-și exercite dreptul la vot până la ora 21.00. Biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării, cu cel mult două ore, pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare să-și realizeze drepturile.

Trafic sistat pe strada Pușkin din Capitală

Regia Transport Electric Chișinău anunță sistarea circulației unei rute de troleibuz din cauza unor lucrări de asfaltare, pe str. A. Pușkin (virare pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt), informează unica.md.

Astfel, pe parcursul zilei de astăzi, 21.10.2024, ruta de troleibuz nr. 2 circulă pe traseu modificat după cum urmează:

de pe strada Pușkin pe str. București – str. A. Șciusev – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Pentru informații suplimentare puteți apela Linia fierbinte RTEC – 022 204 205.

ATENȚIE, moldoveni! Începând cu 1 ianuarie 2025, în Moldova vor fi impuse limite pentru plățile în numerar
Articolul anterior