Care sunt simptomele noii hepatite severe, cu cauză necunoscută. Primul caz din România, o fetiţă de 5 ani

A apărut primul caz de hepatită severă de cauză necunoscută în România. Este vorba de o fetiţă de 5 ani, din zona Bucureşti-Ilfov. Copilul a fost internat pe 4 aprile şi este încă în spital, din fericire, în stare stabilă. Sursa infectarii rămâne o necunoscută.

Fetiţa nu a călătorit în străinătate şi nici nu ar fi intrat în contact cu alte persoane care suferă de afecţiuni similare. Dar simptomele ei sunt asemănătoare cu alte 169 de cazuri raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lume. Avem astfel de-a face cu o hepatită care nu este declanşată de virusurile hepatice cunoscute. Simptomele iniţiale sunt asemănătoare unei viroze obişnuite, scrie observatornews.ro. 

Ce spun specialiştii despre noua hepatită

Adriana Pistol, șefă INSP: Este un caz de hepatită incertă de etiologie necunoscută. (…) Astfel de forme ajung doar în spitale.

Adrian Marinescu, medic infecţionist din România: Medicul va trebui să fie mai atent în următoarea perioadă şi să ia în calcul situaţiile în care copilul are o simptomatologie digestivă sau în momentul în care are nişte analize hepatice modificate, ar trebui să ia în calcul inclusiv ipoteza că e un adenovirus.

Henry Schiau, medic pediatru: Cele mai comune simptome sunt cele gastrointestinale, ca diareea, vomitatul, pot exista şi variante de tuse uşoară şi senzaţie de congestie nazală. 

Acest nou tip de hepatită afectează copiii de până în 16 ani din toată lumea. Maladia atacă ficatul, iar în câteva zile, dacă nu e tratată, poate duce la deces. Primele cazuri de boală au apărut la începutul lunii aprilie.

În Regatul Unit,

copiii de până în cinci ani au început să se îmbolnăvească pe capete. Astfel, de la 10 cazuri pe 5 aprilie, medicii britanici s-au trezit cu 73 în doar trei zile. Iar numărul a continuat să crească de la o zi la alta. Din nefericire, un copil a murit, iar alţi 17 au avut nevoie urgent de un transplant hepatic. Mai exact, unul din zece mici pacienti a ajuns pe masa de operaţie. 

Care este sfatul medicilor 

Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să monitorizeze starea generaală a copiilor şi să fie foarte atenţi ca aceştia să se spele des pe mâini. Asta din cauza faptului că, potrivit primelor cercetări care s-au făcut în legătură cu această boală, se pare că de vină pentru aceste îmbolnăviri ar fi un adenovirus, care de obicei este responsabil pentru apariţia faringitei, conjuctivitei sau bronşitei. În 74 dintre cazurile de îmbolnăvire a fost detectată prezenţa acestui adenovirus. 

De asemenea, părinţii trebuie să fie foarte atenţi şi la anumite simptome, cum ar fi oboseală excesivă, scărpinatul excesiv la cei mici, scaunele foarte moi sau pielea de culoare gălbuie. Pot apărea de asemenea şi simptome ca sângerări sau chiar stări de ameţeală, şi spun medicii, atunci este momentul în care părinţii ar trebui să se prezinte cu cei mici la spital. 

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti spun că nu au primit deocamdată nicio indormare oficială din partea Ministerului Sănătăţii sau din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a face vreo anchetă epidemiologică în acest caz.

Gest uimitor de mărinimie! Peste o tonă de produse pentru masa de sărbătoare, adunate la biserica din Ratuș. Acestea vor ajunge la persoane nevoiașe

Gest uimitor de mărinimie! O cantitate record de produse pentru masa de sărbătoare a fost adunată în localitatea Ratuș din raionul Criuleni, unde tinerii voluntari s-au mobilizat, sub oblăduirea preotului Ion Marian. Aceștia au strâns circa 1.300 de kg. de produse alimentare, dar și de igienă care vor ajunge la persoanele nevoiașe din Ratuș, Drăsliceni și Logănești.

Îngerașii noștri în acțiune! Captură record! Am strâns sute de zâmbete de la oameni, sute de pachete pline cu bunătate și peste 1300 de kg de bunătăți! Mulțumiri din suflet tuturor oamenilor cu inimă plină de iubire din comuna noastră și din satul Magdacești, care au pășit în ziua Campaniei de Paști, pragul Magazinului Linella din Magdacești!

În această Campanie de sensibilizare oamenilor, au fost mobilizați 20 de voluntari în patru ture câte cinci voluntari! Magazinul Magdăcești ne-a fost gazda noastră! Pentru această organizare a noastră, Directorul unui prestigios Liceu din capitală, s-a alăturat cu încă 50 de pachete cu produse alimentare și de igiena pentru bătrânii noștri!

Produsele au fost sortate și vor fi împărțite de voluntarii noștri în trei sate din comuna noastră! Ratuș, Drasliceni, Loganesti!

Meritul forte pentru această activitate rodnică, revine Misiunii Sociale Diconia căreia îi mulțumim, și Centrului Tinerilor Voluntari ai noștri sunt cei mai harnici! Dumnezeu să ne dăruiască Sărbători luminoase tuturor! Hristos să Învieze în fiecare suflet!”, a scris părintele Ioan Marian într-o postare.

Nu este pentru oară când preotul din Ratuș face gesturi emoționante pentru enoriașii din parohia sa, iar ajutorul penrsoanele nevoiașe sau bătrâni a devenit o tradiție în pragul sărbătorilor.

Localnicii îl susțin și îl sprijină în toate acțiunile pe care le inițiază.

Locuință mistuită de flăcări după ce stăpâna a pornit mașina de spălat și a plecat la cimitir

Nenorocire în ajun de Paște. Casa unei femei din Grigoriopol a fost distrusă parțial de flăcări.

Totul s-a întâmplat pe data de 2 mai, în jurul orei 17:00, atunci când gospodina casei a pus hainele la spălat și a plecat la cimitir, transmite Știri.md cu referire la presa din stânga Nistrului.

În acest moment s-a produs un scurtcircuit și a izbucnit focul. În rezultat, a fost distrusă bucătăria casei.

Pompierii au luptat cu focul timp de 45 de minute pe o suprafață de opt metri pătrați. Incendiul a afectat mobilierul bucătăriei și grinzile din tavan. Ușile și ferestrele erau închise.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit.

Mesajul ÎPS Vladimir cu ocazia sărbătorilor pascale

ÎPS Vladimir a venit cu un mesaj pentru toți moldovenii care sărbătoresc în această duminică Paștele.

”Această aleasă şi sfântă zi, praznic al praznicelor, unește astăzi cerul cu pământul, oferindu-ne tuturor prilej de bucurie şi veselie duhovnicească „căci, iată, ne-a venit sărbătoarea cea dorită şi mântuitoare, ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, temeiul păcii, pricina împăcării, încetarea războaielor şi călcarea morții” (Sf. Ioan Gură de Aur).

Potrivit este să ne amintim cuvintele Sf. Ap. Pavel: „Unde îți este, moarte, biruința ta? Unde îți este, moarte, boldul tău?” (1 Corinteni 15, 55). Astăzi Domnul Vieții a risipit moartea şi a luminat întunericul, încurajând şi îmbărbătând pe cei care au devenit fii şi fiice ale Învierii, eliberându-i de frică şi de întristare.

În dimineața Învierii, Femeile Mironosițe au primit acest curaj, iar mai apoi, mergând pe cale, şi marea bucurie, transmisă de Însuși Cel înviat din morți.

Hristos-Mântuitorul ne cheamă să devenim „făptură nouă” (2 Corinteni 5, 17), îndemnându-ne să ne împărtășim din darurile Învierii Sale.

De aceea, fraților, în miez de noapte pascală, fiind plini de curaj şi îmbărbătați duhovnicește, să ne adunăm în preajma Sfântului Altar, simbol al Mormântului Celui răstignit şi înviat, pentru „a bea băutură nouă, nu din piatră seacă, făcută cu minuni, ci din izvorul nestricăciunii” (din Canonul Învierii).

Participând la Sfânta Liturghie euharistică, descoperim continuu sensul fundamental al Crucii şi al Învierii, deoarece „prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”, iar această stare de bucurie poate fi perpetuată în ființa noastră, dacă suntem nelipsiți de la Cina Domnului. Aici ne umplem de pace şi lumină, de dragoste şi împăcare, pentru că Hristos Care a adus pacea în mijlocul ucenicilor Săi, umple şi inimile noastre cu har şi cu sfințenie.

A înviat Hristos şi toate s-au umplut de lumină. A înviat Domnul şi îngerii cu oamenii să veselesc în Biserica lui Dumnezeu.

Ca fii ai Învierii, suntem fiii Bisericii, care este „trupul lui Hristos” (Efeseni 1, 23). Noi, cei care mărturisim Învierea din morți a Domnului, facem parte din acest trup (1 Corinteni 12, 27) al cărui „cap, adică al Bisericii, este Hristos” (Coloseni 1, 18).

În Biserica „cea sfântă şi fără prihană … fără pată sau intinăciune” (Efeseni 5, 27) sălășluiește Iisus Cel înviat, lucrând mântuirea noastră. Doar aici, în Biserica „Mielului Celui înjunghiat” (Apocalipsa 5, 12), în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Hristos își împlinește dorul de „a mânca Paștele împreună cu noi” (Luca 22, 15).

Drept-slăvitori creștini,

În aceste zile ale Învierii Mântuitorului, inimile şi sufletele noastre să rămână copleșite de îndemnul Mirelui Ceresc: „rămâneți în dragostea Mea” (Ioan 15, 9), iar îndemnul nostru părintesc pentru toți fiii şi fiicele Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, cei de acasă şi cei plecați departe de țară, este următorul: „Bucurați-vă pururea în Domnul, frații mei, şi iarăși zic: Bucurați-vă!” (Filipeni 4, 4).

Sărbători pascale binecuvântate, petrecute cu familia şi cu semenii, în pace şi iertare, în liniște şi iubire sfântă!”

Anastasia Volochkova i-a luat locul lui Ivan Urgant la Pervîi Canal
Articolul anterior
Viața pentru ei abia începuse. Bogdan și soția lui însărcinată au fost uciși într-un atac cu rachetă la Odessa
Articolul următor