Care sunt ţările cu cea mai mare speranţă de viaţă în 2024

Speranța de viață înregistrează variații semnificative la nivelul întregii lumi, reflectând diversitatea condițiilor socioeconomice, sistemelor de sănătate și a stilurilor de viață adoptate în diferite țări.

Unele state se evidențiază printr-un nivel de speranță de viață foarte ridicat, ceea ce sugerează atât o bunăstare a sistemului de sănătate, cât și un nivel foarte înalt în ceea ce privește calitatea vieții. În cele ce urmează, iată un top al țărilor cu cea mai mare speranță de viață la început de 2024, conform realitatea.net.

Ce este speranța de viață

Durata de viață definește numărul maxim de ani pe care îi poate trăi o persoană. În schimb, speranța de viață este un termen care face referire la numărul mediu de ani pe care un cetățean al unei țări se poate aștepta să îl trăiască, dacă este supus condițiilor actuale de mortalitate pe parcursul întregii vieți. Practic, speranța de viață este durata statistică medie a vieții unei persoane dintr-o populație dată. Spre exemplu, dacă avem doi copii, iar unul dintre ei moare înainte să împlinească vârsta de un an, iar celălalt va trăi până la vârsta de 80 de ani, atunci speranța medie de viață a acestora este de 40 de ani.

În ciuda progreselor făcute în medicină, care au îmbunătățit multe dintre aspectele asistenței medicale, a presupune că durata de viață a oamenilor a crescut foarte mult de-a lungul timpului este înșelătoare. În schimb, speranța de viață a crescut simțitor de-a lungul istoriei pentru că tot mai mulți oameni reușesc să trăiască mai mult, apropiindu-se din ce în ce mai mult de durata maximă de viață ca specie.

Cum a evoluat speranța de viață

În 1800, nici o regiune de pe Terra nu avea o speranță de viață mai mare de 40 de ani. La începutul secolului al XX-lea, speranța medie de viață a unui nou-născut era de 32 de ani, însă în deceniile care au urmat, avea să crească semnificativ în întreaga lume, potrivit site-ului Our World in Data.

În 1950, speranța de viață ajungea la 46,5 ani, în timp ce o persoană născută în 1960, primul an în care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a început să colecteze date la nivel mondial, se putea aștepta să trăiască în medie 52 de ani și jumătate. Mergând mai departe, în majoritatea statelor occidentale, în urmă cu mai bine de trei decenii, speranța medie de viață ajunsese deja la aproximativ 82 de ani pentru o femeie și 74 ani pentru un bărbat. De altfel, în întreaga lume, femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații. Ulterior, până în anul 2021, speranța de viață globală se dublase față de 1900, media fiind de puțin peste 71 de ani.

Acum, la început de 2024, câteva țări continuă să se distingă prin nivele remarcabile de speranță de viață. Oamenii din aceste țări trăiesc mult mai mult decât media mondială și fiecare loc are propria sa sursa secretă de vitalitate. Acest lucru reflectă eforturile susținute în îmbunătățirea condițiilor de trai și de asigurare a accesului la servicii medicale de calitate. Țările din diferite regiuni ale lumii înregistrează performanțe notabile în acest domeniu, subliniind diversitatea și complexitatea factorilor care influențează longevitatea populațiilor.

Factori care influențează speranța de viață

Este important de subliniat faptul că diferențele care se înregistrează între valorile speranței de viață de la o țară la alta pot fi influențate de o serie de factori complecși și interconectați, cum ar fi nivelul de dezvoltare economică, accesul la serviciile de îngrijire medicală, educația, stilul de viață sau aspecte culturale.

În același timp, reducerea semnificativă a mortalității infantile a jucat un rol important în creșterea constantă a speranței de viață la nivel global. De asemenea, trebuie subliniat faptul că speranța de viață a crescut la toate categoriile de vârstă. Cele mai recente date statistice arată că sugarii, copiii, adulții și persoanele în vârstă riscă mai puțin probabil să moară decât în ​​trecut, speranța de viață crescând la toate categoriile de vârstă. Această îmbunătățire rezultă din progresele realizate în medicină, în serviciile medicale publice, precum și în standardele de viață. Odată cu aceasta, multe predicții privind „limita” speranței de viață au fost încălcate.

Top 5 al țărilor cu cea mai mare speranță de viață

Creșterea speranței de viață la nivel global poate fi atribuită progreselor tehnologice din domeniul medicinei, precum și unui nivel de trai mai bun și unei creșteri a disponibilității asistenței medicale. De asemenea, această tendință pozitivă a fost influențată și de alți factori, cum ar fi o alimentație echilibrată, care implică rate scăzute de obezitate, programe de vaccinare pentru copii, introducerea asigurărilor de sănătate și chiar bunăstarea colectivă. Iată în continuare cum se prezintă top 10 al țărilor cu cea mai mare speranță de viață în 2024, potrivit site-ului Data Base.Earth:

Monaco – 87,1365 de ani

Principatul Monaco, care este supranumit și tărâmul miliardarilor, este țara cu cea mai mare speranță de viață din lume, având la început de 2024 o medie de 87,1365 de ani. Vorbim despre o creștere de 0,14% comparativ cu anul precedent, atunci când speranța medie de viață a fost de 87,0143 de ani. Specialiștii estimează că speranța medie de viață din Monaco va crește până la 95,7552 de ani în anul 2100, ceea ce va reprezenta o majorare a speranței medii de viață pentru persoanele care trăiesc în Principat cu 9,89% față de standardul actual. Speranța de viață în rândul femeilor monegasce este de 89,11 ani, iar la bărbați – de 87,14 ani.

Hong Kong – 85,9639 de ani

Speranța medie de viață actuală în Hong Kong este de 85,9639 de ani, ceea ce se traduce printr-o creștere de 0,16% față de 2023 (85,8278 de ani). În viitor, se preconizează că speranța medie de viață pentru această țară va crește la 95,373 de ani până în 2100, cu 10,95% peste standardul actual. Speranța de viață al femeilor din Hong Kong este acum de 88,79 de ani, în timp ce la bărbați vorbim despre o speranță medie de viață de 83,13 ani.

Macao – 85,6467 de ani

În prezent, speranța medie de viață pentru Regiunea Administrativă a Republicii Populare Chineze este de 85,6467 de ani, cu 0,16% mai mult decât anul trecut (85,5118 ani). Specialiștii estimează că, până în anul 2100, speranța medie de viață în Macao va crește la 95,2234 de ani. În acest caz vorbim despre o creștere totală cu 11,18% față de nivelul actual. Femeile din Macao au o speranță medie de viață de 88,24 de ani, iar bărbații – 83,02 ani.

Japonia – 85,0816 ani

Multă vreme lider mondial la acest capitol, Japonia ocupă la început de 2024 doar locul 4, cu o speranță medie de viață de 85,0816 ani, cu 0,16% mai mult comparativ cu 2023, când speranța medie de viață a fost de 84,9466 de ani. Pentru viitor, experții preconizează că populația acestei țări va ajunge la o speranță de viață de 94,1744 de ani până în 2100, cu 10,69% peste standardul actual. Pe sexe, speranța de viață este de 88,1 ani la femei și 82,05 la bărbați.

Liechtenstein – 84,9187 de ani

Cea de-a doua țară europeană prezentă în acest top este micuțul principat, unde speranța medie actuală de viață este de 84,9187 de ani. În acest caz este vorba despre o majorare de 0,17% față de 2023, când speranța de viață a fost de 84,7743 de ani. Până în anul 2100 se preconizează că speranța medie de viață din Liechtenstein va ajunge la 94,0884 de ani, o creștere cu 10,8% față de nivelul actual.

Ce speranță de viață are România?

Top 10 al țărilor cu cea mai mare speranță de viață din lume este completat, în ordine, de Elveția (84,5155 de ani), Singapore (84,3938 de ani), Vatican ( 84,3507 ani), Italia (84,3472 de ani) și Coreea de Sud (84,2569 de ani). La polul opus, țara cu cea mai mică speranță medie de viață din lume este Nigeria, cu 54,1067 de ani (+0,44% față de 2023). În același timp, regiunea geografică cu cea mai mare speranță de viață este în prezent America de Nord, cu o medie de 80,2268 de ani. Pe locurile următoare se află Europa, cu o speranță medie de viață de 79,9951 de ani, și Oceania, cu o speranță medie de viață de 79,4508 de ani.

În ceea ce ne privește, România ocupă locul 94, cu o speranță medie actuală de viață de 77,3251 de ani, cu 2,91% mai mult față de anul trecut (75,1383 de ani). Se estimează că speranța medie de viață a țării noastre va continua trendul ascendent și va ajunge în 2100 la 88,1361 de ani, ceea ce reprezintă o majorare cu 13,98% față de 2024. Speranța de viață în rândul femeilor din România este de 80,86 de ani și de 73,77 de ani în rândul bărbaților.

Veste bună: Mii de elevi de clasa IX-a vor beneficia de ore gratuite pentru a se pregăti de examenul la matematică

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE),  anunță implementarea unui set de măsuri inovatoare pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în anul 2025. Acțiunile au fost făcute publice astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Dan Perciun și directoarea ANCE, Lilia Ivanov, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

„Noi pornim în acest exercițiu de îmbunătățire a procesului de desfășurare a examenelor, cu ferma convingere că integritatea nu se negociază. Integritatea trebuie să fie trăită în toate procesele care se întâmplă într-un sistem educațional modern și performant. Procesul de desfășurare a examenelor este un proces cheie care asigură transmiterea acestor valori în sistemul educațional. Noi, la MEC, credem că școala învață elevii atât matematică, fizică, chimie, biologie dar, nu mai puțin important – transmite valori și nu doar prin manualele școlare, dar poate mai mult decât atât prin modul în care este organizată viața școlară și modul în care sunt organizare procesele în sistem”, a spus ministrul Dan Perciun.

Pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, în anul 2025, peste 6.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a vor avea acces la ore gratuite, la această disciplină școlară. Instruirile, cu o durată de 30-40 de ore, se vor desfășura în grupuri mici, formate din 3-4 elevi. Beneficiarii vor fi selectați pe baza unui test de matematică, care va fi administrat pe 27 februarie 2025, la care vor participa toți cei aproximativ 29.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a. 

În același timp, în sesiunea de examene 2025, Comisii Republicane de Evaluare vor analiza toate testele scrise de elevi în sesiunea de bază, cea suplimentară și examinarea contestațiilor. Evaluarea testelor scrise se va realiza în patru Centre Republicane de Evaluare, care vor fi constituite în municipiul Chișinău. 

„Fiecare structură de acest fel va fi dotată cu sisteme video pentru monitorizarea procesului de evaluare, asigurând corectitudinea și transparența. Evaluarea tuturor testelor scrise se va desfășura cu implicarea a peste 400 de cadre didactice, selectate pentru experiența lor în comisii de evaluare naționale”, a declarat Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE).

Și profesorii care predau disciplinele de examen în clasa IX vor beneficia de suport. În perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, MEC și ANCE organizează cursuri de formare pentru peste 4.000 de profesori care predau disciplinele incluse în examenele de absolvire a gimnaziului. „Scopul instruirilor este îmbunătățirea procesului de evaluare prin activități interactive și sarcini practice, în beneficiul elevilor”, a mai spus Lilia Ivanov.

În contextul includerii măsurilor suplimentare de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, MEC și ANCE au elaborat un proiect de modificări la normativele de timp și de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire. 

Propunerile prevăd majorarea cu 40% a normativului pentru evaluarea testelor scrise din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și cu 30% a normativului respectiv din cadrul examenului național de bacalaureat, posibilitatea indexării anuale a normativelor de evaluare a lucrărilor în baza coeficientului de valorizare a salariului mediu pe economie. Pentru aceste modificări, din bugetul de stat, se vor aloca peste 8,6 mil lei.

În anul 2025, MEC și ANCE vor continua campania „Fii Onest, NU COPIA”, prin care este monitorizat modul de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. 

Totodată va fi lansată campania „Ajută un elev”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a. 

„Credem că acest sprijin colegial este mai accesibil și mai motivant pentru absolvenții de gimnaziu. Elevii voluntari din clasele a XI-a și XII-a vor beneficia de instruiri desfășurate de experți cu o bogată experiență în pregătirea elevilor către examene, pentru a învăța cum să ofere un suport eficient, atât metodologic, cât și în înțelegerea cerințelor fiecărei probe de examen. Aceștia vor primi și un set de materiale educaționale utile, care îi vor ajuta să ofere sprijin elevilor pe care îi pregătesc”, a mai spus Lilia Ivanov.

Caz șocant: O interpretă de muzică ușoară de la noi, șantajată de un deținut de la Cricova. Complicele de la libertate, investigat și el

Procurorii PCCOCS ai oficiului Nord, de comun cu ofițerii INI din aceeași regiune, au pus capăt unei scheme de șantaj intim al unei interprete de muzică ușoară din Chișinău, dirijat din penitenciarul din Cricova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Deținutul are vârsta de 22 și a fost condamnat pentru furt și jaf, cu ispășirea pedepsei până în anul 2028. În a doua jumătate a lunii noiembrie 2024, acesta a contactat-o pe interpretă și i-a cerut 500 euro pentru ca să nu publice pe internet și să nu le trimită rudelor acesteia un set de imagini intime ale dânsei. De fapt, deținutul a preluat imaginile de pe profilul ei public de pe platformele ei de socializare (Odnoclasnichi, Instagram, Facebook), pe care le-a modificat în programe de editare grafică, astfel încât acum imaginile exprimau posturi indecente.

Pentru ca șantajul bănuitului să-i devină mai credibil, acesta i-a trimis interpretei câteva din imaginile trucate. Totuși, aceasta a anunțat autoritățile de drept, care au preluat controlul comunicării cu deținutul pentru acumularea probelor. Ulterior, sub controlul autorităților, interpreta i-a transferat 1.200 lei unui tânăr de 25 de ani de la libertate, cunoscut al deținutului, pe care ulterior autoritățile l-au și reținut. Totodată, cu sprijinul angajaților ANP, oamenii legii l-au percheziționat pe deținut și celula acestuia, unde a fost găsit și telefonul cu pricina folosit la comunicarea ilegală cu interpreta, chiar dacă telefoanele sunt interzise în penitenciar.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demers privind aplicarea arestului preventiv pentru 30 zile față de complicele de la libertate, care a fost satisfăcut de Judecătoria Bălți. În ceea ce-l privește pe deținutul care a dirijat schema, acesta urmează să fie investigat penal în interiorul penitenciarului. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, ambii beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

O moldoveancă a rămas fără 39.000 de euro după ce ”a uitat” să-i declare la Aeroport

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au depistat o sumă de 39.000 de euro nedeclarată, în timpul controlului bagajelor pasagerilor de pe ruta Chișinău-Antalya, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au depistat o sumă de 39.000 de euro nedeclarată, în timpul controlului bagajelor pasagerilor de pe ruta Chișinău-Antalya.

Persoana vizată este o conațională în vârstă de 35 de ani.

Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul a fost transmis Direcției de urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal, pentru investigații suplimentare.

Serviciul Vamal subliniază importanța respectării legislației privind declararea sumelor de bani la trecerea frontierei și îndeamnă cetățenii să respecte aceste obligații pentru a evita consecințele legale.

Avertisment de la meteorologi: 2024 ar putea fi mult mai cald decât 2023. Ne așteaptă noi recorduri de temperatură
Articolul anterior
China a devenit cel mai mare exportator de automobile din lume cu ajutorul Rusiei
Articolul următor