Care sunt taxele pentru programele de studii la Universitatea de Medicină

De astăzi, 24 iulie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a dat startul concursului de admitere la studii superioare în anul universitar 2023-2024, pentru tinerii moldoveni, scrie subiectulzilei.md.

Anul acesta sunt oferite 500 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat pentru studii de licență și integrate, inclusiv 25 de locuri pentru candidații din raioanele republicii.

Din numărul total de locuri bugetare prevăzute, 440 de locuri sunt destinate pentru programul Medicină, câte 10 – pentru Stomatologie, Farmacie, Asistență medicală generală, Tehnologie radiologică și Sănătate publică, câte cinci  – pentru Optometrie și Fiziokinetoterapie și reabilitare.

Planul de admitere prevede și 628 de locuri în bază de contract: Medicină – 300 de locuri, Stomatologie – 118, Farmacie – 80, Sănătate publică – 20, Optometrie – 20, Asistență medicală generală – 20, Tehnologie radiologică – 20, Fiziokinetoterapie și reabilitare – 50 de locuri.

Pentru cetățeni, mărimea taxelor per program de studii va constitui la: Medicină – 32.200 lei, Farmacie – 30.500 lei, Stomatologie – 42.300 lei, Optometrie – 32.200 lei, Fiziokinetoterapie și reabilitare – 21.600 lei, Sănătate publică, Asistență medicală generală și Tehnologie radiologică – 19.300 lei.

La prima etapă – 24-31 iulie – candidații se pot înscrie în concurs atât on-line – cu aplicarea dosarelor pe platforma eadmitere.usmf.md sau e-admitere.usmf.md, cât și cu prezență fizică, la sediul central al Universității (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165). Dosarul de concurs va conține cererea de înscriere și toate actele scanate în format .pdf sau .jpeg. Candidații la studii care intenţionează să participe la concursul de admitere doar la USMF „Nicolae Testemiţanu” pot anexa documentele în original. Tinerii au dreptul să se înscrie în concurs concomitent la cel mult trei programe de studii, dar pot fi înmatriculați numai la unul dintre acestea.

Rezultatele intermediare vor fi publicate în data de 1 august pe site-ul Universității  https://usmf.md.

La concursul final vor participa doar candidații care au prezentat actele în original. Astfel, persoanele care se vor regăsi în liste urmează să prezinte documentele în original, în perioada 2-4 august. Tinerii care nu au promovat concursul intermediar de admitere, dar doresc să participe la concursul final, la fel trebuie să depună actele în termenele stabilite. Rezultatele finale vor fi anunțate în data de 7 august pe site-ul Universității.

În cazul în care vor rămâne locuri libere, va fi organizată sesiunea suplimentară de admitere în perioada 8-11 august, iar rezultatele vor fi publicate în data de 12 august.

Detalii despre oferta educațională, actele necesare, taxele de studii, Ghidul de înscriere on-line și alte informații utile vedeți pe: https://admitere.usmf.md/ro/admitere/studii-universitare/candidati-autohtoni/studii-superioare-de-licenta-ciclul-I-si-integrate-ciclul-I-si-ciclul-II 

Perioada de depunere a actelor pentru participare la concursul de admitere la programele de masterat este similară cu cea pentru studii superioare de licență și studii integrate – 24-31 iulie, în total fiind oferite 57 de locuri. Pentru programul Management în sănătate publică sunt oferite 25 de locuri în bază de contract (taxa de studii – 24.200 lei), Tehnologii moleculare în sănătate – 5 locuri, dintre care 4 la buget și 1 la contract (taxa de studii – 19.300 lei). Pentru programele Nutriție umană s-au oferit 12 locuri, dintre care 2 la buget și 10 la contract (taxa de studii – 20.700 lei), Optometrie clinică – 3 locuri, dintre care 2 la buget și 1 la contract (taxa de studii – 30.700 lei), Sănătate mintală publică – 12 locuri, dintre care 2 la buget și 10 la contract (taxa de studii – 20.700 lei).

Ce se întâmplă cu testarea tehnică începând din anul 2025

În legătură cu informațiile eronate apărute în spațiul public privind modificarea regulilor de inspecție tehnică a vehiculelor, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIRD) precizează că mâine, 18 decembrie, în cadrul ședinței Guvernului va fi aprobat Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere.

Potrivit reprezentanților MIDR, una dintre principalele prevederi vizează extinderea periodicității inspecțiilor tehnice, transmite Știri.md

„Astfel, pentru mașinile personale, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. Iar pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la șase luni cum este în prezent. 

Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 iunie 2025. Cu mai multe detalii pe marginea noilor reglementări ale inspecție tehnice vom reveni mâine”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  

De asemenea, reprezentanții MIDR reiterează faptul că Ministerul rămâne pe deplin deschis pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare, având ca prioritate asigurarea unei comunicări transparente și eficiente.

Știri.md amintește că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu propunerea de a modifica periodicitatea testării tehnice a autovehiculelor. Aceasta urmează a fi stabilită în mod diferit pentru fiecare categorie în parte.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, inspecția tehnică efectuată în țara noastră este ineficientă. De exemplu, anul trecut, rata de depistare a deficiențelor periculoase a fost „zero”, deși majoritatea vehiculelor supuse inspecției tehnice periodice sunt într-o stare tehnică necorespunzătoare și nu corespund pe deplin normelor tehnice de exploatare și de siguranța traficului rutier.

De asemenea, din numărul total de vehicule înmatriculate în anul 2023 – peste 1.2 milioane -, doar 713.000 au fost supuse testării tehnice sau aproape 59%. Din această cauză, fondul rutier a pierdut a pierdut aproximativ 680 de milioane de lei. Autoritățile speră că, prin aplicare noilor reglementări, vor obține și mai mulți bani în fondul rutier.

Amenințare „fără precedent” pentru omenire: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții mortale imposibil de oprit

Un grup internațional de cercetători și experți de top au avertizat că bacteriile care sunt create în laborator după imaginea „în oglindă” a moleculelor ce se găsesc în natură s-ar putea răspândi în mediu fără a putea fi oprite de sistemul imunitar al organismelor naturale, ceea ce ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața de pe Pământ, scrie The Guardian citat de digi24.ro.

Cu toate că un microb în oglindă viabil ar putea dura cel puțin un deceniu până când va fi creat, riscul pentru oameni, animale și plante este atât de mare încât grupul de 38 de experți a cerut ca oamenii de știință să nu mai urmărească acest obiectiv și ca investitorii să declare clar că nu vor mai susține cercetarea în acest domeniu. „Pericolul despre care vorbim este fără precedent”, a spus prof. Vaughn Cooper, biolog evoluționist al Universității din Pittsburgh. Bacteriile în oglindă vor putea cel mai probabil să treacă de sistemul imunitar al multor oameni, animale și plante, provocând infecții mortale care s-ar răspândi fără nicio cale de oprire. Grupul de experți îl include și pe dr. Craig Venter, cercetătorul american care a condus eforturile private pentru secvenționarea genomului uman în anii ’90, și pe câștigătorii premiului Nobel, prof. Greg Winter de la Universitatea din Cambridge și prof. Jack Szostak de la Universitatea din Chicago. Toate moleculele care sunt fundamentale pentru viață, precum ADN-ul, proteinele și carbohidrații, au o proprietate structurală unică ce încă îi uimește pe oamenii de știință. Ele au o așa-numită asimetrie structurală – sau chiralitate – ceea ce înseamnă că pot avea versiuni alternative (în oglindă), la fel cum omul are mână dreaptă și una stângă, scrie The Independent. ADN-ul și ARN-ul sunt formate din molecule „de mână dreaptă”, în timp ce proteinele sunt făcute din aminoacizi de „mână stângă”. Chiralitatea acestor molecule dictează reactivitatea lor chimică și felul în care viața interacționează cu alte materii. Oamenii de știință au creat deja molecule în oglindă mari și funcționale pentru a le studia mai îndeaproape. Au fost făcuți pași chiar și înspre crearea unor microbi în oglindă, deși construirea unui întreg organism din molecule în oglindă depășește nivelul de cunoștințe pe care omenirea le are în acest moment. Moleculele în oglindă ar putea fi folosite în tratarea bolilor cronice care sunt foarte greu de vindecat, în timp ce microbii în oglindă ar putea face laboratoarele care produc substanțe chimice cu ajutorul insectelor să fie mai protejate de contaminare. Îngrijorările grupului de cercetători au fost dezvăluite într-un raport de 299 de pagini și un articol publicat în revista Science. În afară de riscul infecțiilor mortale, cercetătorii se îndoiesc că microbii ar putea fi păstrați în siguranță sau contracarați de competitori și prădători din natură. Antibioticele existente nu ar face nici ele față. Autorii raportului susțin că bacteriile și alte organisme în oglindă nu ar trebui create și că subiectul ar trebui mai întâi dezbătut la nivel internațional, înainte ca cercetarea în acest domeniu să poată continua.

Reacția furioasă a Rusiei la adresa Occidentului după asasinarea generalului Igor Kirillov

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a calificat uciderea generalului locotenent Igor Kirillov drept „act terorist”, în timp ce oficialii ruşi au acuzat marţi Occidentul de orchestrarea asasinării şefului forţelor de contracarare a ameninţării nucleare, chimice şi biologice, subliniind presupusul său rol în „dezvăluirea crimelor anglo-saxonilor”, scrie BBC citat de digi24.ro.

„Incidentul a fost clasificat drept act terorist, crimă, trafic ilegal de arme şi muniţie”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigaţii, Svetlana Petrenko. Preşedintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Andrei Kartapolov, a promis că îi va găsi şi pedepsi pe „cei responsabili de organizarea şi execuţia” lui Kirillov „indiferent cine sunt sau unde se află”. Pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris că Kirillov „a petrecut mulţi ani expunând sistematic crimele anglo-saxonilor”. Deputatul Dumei de Stat Andreei Guruliov, general în retragere, a susţinut că Igor Kirillov a fost o persoană care „a înţeles şi a urmărit întreaga activitate criminală a SUA şi a sateliţilor săi, inclusiv biolaboratoarele lor criminale şi răspândirea de arme chimice şi biologice”. Guruliov a cerut un „răspuns dur” care să includă „lovituri împotriva oficialilor anglo-saxoni”. Marea Britanie l-a sancţionat pe Kirillov în octombrie, numindu-l „un purtător de cuvânt important pentru dezinformarea Kremlinului, care răspândeşte minciuni pentru a masca comportamentul infam şi periculos al Rusiei”. Luni, el a fost acuzat la Kiev că a supervizat utilizarea armelor chimice în Ucraina. Locotenentul general Igor Kirillov se afla la intrarea într-un bloc de locuinţe când un dispozitiv ascuns într-o trotinetă electrică a explodat, marţi dimineaţă. Bomba a fost acţionată de la distanţă şi conţinea echivalentul a 300 g de TNT, potrivit presei de stat ruse. Şi asistentul său care îl însoţea a murit. Surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) au declarat pentru BBC că Kirillov era o „ţintă legitimă”. Presa ucraineană a scris, pe surse, că în spatele asasinatului stă o operaţiune a SBU.

Un pod s-a prăbușit în Grecia. Oameni prinși sub dărâmături
Articolul anterior
A încercat să ridice 200 de kilograme, dar a scăpat haltera și a murit
Articolul următor