Cartea de identitate, un nou document oficial, va fi lansată până în martie 2025. Ce informații va conține

Până la data de 31 martie 2025, în Republica Moldova urmează a fi pus în circulație un nou model de act de identitate de tip card, care va fi eliberat cetățenilor Republicii Moldova – CARTEA DE IDENTITATE, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În vederea alinierii Republicii Moldova la acquis-ul Uniunii Europene, Executivul RM a aprobat astăzi o Hotărâre de Guvern ce stabilește condițiile tehnice și standardele de securitate necesare pentru punerea în aplicare a noului document, în care vor fi integrate datele biometrice ale titularului. Documentul transpune parțial Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la libera circulație.

Avantajele Cărții de identitate pentru cetățeni:

  • Cartea de identitate va avea încorporat mediul de stocare electronică a datelor, ce va include certificatul calificat pentru semnătură electronica. Astfel, deținătorul noului act de identitate va putea accesa online servicile electronice, fără a fi nevoie să se deplaseze la instituțiile care le prestează.
  • Cetățenii care locuiesc peste hotare (diaspora) și dețin o carte de identitate vor putea accesa la distanță serviciile publice prin intermediul platformei digitale guvernamentale.
  • Titularii cărților de identitate se vor autentifica în următoarele sisteme informaționale: MSign, MPower, MPass, MNotify, MCabinet, e-Votare, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții, etc. Cetățenii vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.
  • Informația despre domiciliu/reședința temporară nu se va conține în cartea de identitate, ceea ce va avantaja cetățenii, deoarece nu va mai fi nevoie ca aceștia să-și preschimbe actul de identitate la fiecare schimbare de adresă.
  • Cărțile de identitate vor dobândi o utilitate extinsă, putând fi utilizate nu doar pentru identificarea pe teritoriul Republicii Moldova, ci și ca document de călătorie în țările care le vor recunoaște, în timp,  în acest sens (de exemplu, țările membre ale Uniunii Europene).
  • Deținătorul cărții de identitate va avea acces la piața unică digitală a UE prin recunoașterea reciprocă a elementelor-cheie, cum ar fi: identificarea electronică, documentele electronice, semnăturile electronice și serviciile de distribuție electronică.
  • Posesorul unei cărți de identitate se va putea autentifica și semna documente electronice, contracte, care vor fi valabile și recunoscute în spațiul UE.

Legea nr. 68/2024 prin care este reglementată punerea în circulație la nivel național a noului model de act de identitate al cetățeanului Republici Moldova, Cartea de identitate, a fost votată în Plenul Parlamentului RM pe data de 28.03.2024.

Un individ i-a sustras de la gât un lanț din aur unei femei, în plină stradă

Un bărbat de 36 de ani din raionul Criuleni este cercetat penal fiind suspectat de comiterea unui jaf stradal în sectorul Botanica al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta s-ar fi apropiat de victimă, o femeie de 60 de ani, în timp ce se afla pe strada Belgrad și, în mod deschis, i-a sustras de la gât un lanț din aur, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la 35.000 de lei.

În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, polițiștii au identificat și reținut suspectul. Acesta a comunicat că lanțul l-a lăsat la o casă de amanet.

Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind condamnat pentru furt.

Conform legislației, această infracțiune se pedepsește cu închisoare de până la 7 ani.

Școlile din țară vor fi dotate cu laboratoare performante

Școlile din Republica Moldova vor beneficia de oportunități echitabile pentru a accesa granturile din cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au avizat astăzi mai multe modificări la Acordul de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, comunică MOLDPRES.

Modificările operate la proiect  vizează dotarea instituțiilor de învățământ cu laboratoare performante, sisteme IT sau softuri, precum și instruirea cadrelor didactice.

Astfel, se propune ca procesele și procedurile de procurări în cadrul subproiectelor școlare selectate să fie transmise în responsabilitatea echipei de management a proiectului, care le va executa conform regulilor de procurări ale Băncii Mondiale.

Până în prezent, proiectul prevedea că școlile trebuiau să prezinte Ministerului Educației și Cercetării subproiecte destinate acoperirii necesităților de bunuri, servicii și instruiri. În acest context, MEC a sesizat posibile riscuri, precum lipsa de capacități instituționale (cunoștințe, abilități și experiență) necesare pentru gestionarea eficientă a proceselor de procurări de bunuri și servicii din granturi.

În cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”, țara noastră beneficiază de un împrumut în valoare de 49,6 milioane de dolari, precum și granturi în sumă totală de 9,8 milioane de dolari.

Percheziții la Taraclia. Au fost ridicate arme și muniții, folosite în acțiuni de braconaj, de la mai multe persoane

Polițiștii din Taraclia au documentat în perioada lunilor iulie  – noiembrie  curent,  mai multe persoane bănuite de deținerea ilegală a armelor și munițiilor în zona de sud a țării, precum și alte obiecte folosite la acțiuni de braconaj.

În timpul perchezițiilor, la domiciliile a 10 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, dar și în alte încăperi, polițiștii au depistat și ridicat 324 cartușe de calibru 5,45 mm destinate automatului de tip „Kalașnikov” AK-74 și un cartuș de calibrul 9 mm, trei arme pneumatice de model „IJ 38” de calibru 4,5 mm, trei pistoale pneumatice de diferite modele, o armă lungă cu țeavă lisă, calibrul 12 mm, toate deținute ilegal și fără acte permisive.

De asemenea, au fost depistate încălcări la deținerea și păstrarea a cinci arme de vânătoare deținute legal, acestea fiind păstrate necorespunzător.  

Bunurile au fost transmise pentru efectuarea expertizei balistice și traseologice, pentru a stabili dacă au fost sau nu folosite în comiterea altor infracțiuni.

Polițiștii continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru  a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt alte persoane implicate.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 2 la 7 ani.

Un individ i-a sustras de la gât un lanț din aur unei femei, în plină stradă
Articolul anterior