Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a ,,lucrat energic” în acest sens, a reacţionat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit France Presse şi Reuters, scrie ziarulnational.md.

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democraţia din această ţară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională, citează Agerpres.Kirby a salutat de asemenea votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, calificându-l drept un pas înainte pe calea integrării europene a ţării, şi a declarat că Rusia nu a reuşit să submineze alegerile prezidenţiale.,,Democraţia este solidă în (Republica) Moldova, la fel ca voinţa poporului moldovean de a progresa spre integrarea europeană”, a comentat John Kirby, după ce tabăra ,,da” a câştigat la limită referendumul privind aderarea fostei republici sovietice la Uniunea Europeană, în timp ce al doilea tur al alegerilor prezidenţiale urmează să aibă loc la 3 noiembrie.

Program de studiere a limbii române pentru copiii refugiați strămutați pe teritoriul Republicii Moldova

Primăria Chișinău, în parteneriat cu Centrul de Caritate pentru Refugiați și cu sprijinul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, desfășoară un program de studiere a limbii române pentru copiii refugiați strămutați pe teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Peste 280 de copii refugiați beneficiază de cursuri gratuite de învățare a limbii române. Lecțiile se desfășoară în 5 instituții de învățământ din municipiul Chișinău, unde învață și copii refugiați, având loc de două ori pe săptămână, câte 90 de minute, în două grupe de câte 20 de copii. Cursurile sunt susținute de profesori calificați, specializați în predarea limbii române”, informează viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici.

Pentru desfășurarea acestui program, instituțiile gazdă au fost dotate cu echipament tehnic modern, precum proiectoare, laptopuri, imprimante și table interactive. De asemenea, cu sprijinul organizației partenere CCR – „Help – Hilfe zur Selbsthilfe”, finanțat de Aktion Deutschland Hilft (Germania), a fost achiziționat mobilier necesar sălilor de studiu.

Acest program este important, având în vedere numărul mare de refugiați ucraineni care beneficiază de protecție temporară în capitală, printre care și 8.333 de copii. Este evident că învățarea limbii române reprezintă un aspect esențial al procesului de integrare, care le oferǎ copiilor şi adulților posibilitatea de a se adapta mai ușor la viața din Republica Moldova.

Un alt aspect important al acestui program este că, pe lângă refugiați, și cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de aceste cursuri pentru a-și aprofunda cunoștințele de limbă română, contribuind astfel la coeziunea socială.

Raionul de baștină al Maiei Sandu a votat NU la referendum

Doar fiecare al treilea alegător din raionul Fălești, unde s-a născut președinta Maia Sandu, inițiatoarea referendumului constituțional, desfășurat ieri, a ales opțiunea DA la plebiscit. Ceilalți doi alegători s-au pronunțat împotriva modificării Constituției pentru a include vectorul european, scrie unimedia.md.

În total, la Fălești au votat 30 570 de persoane.

Dintre acestea, 66,51% au ales opțiunea NU la referendumul constituțional.

Doar 10 239 au votat DA.

50,46% din cetățenii Republicii Moldova au spus DA refrendumului constitușional. Rezultatele finale au fost prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Rezultate finale: Maia Sandu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale

Comisia Electorală Centrală u a finalizat numărarea voturilor în toate cele 2.219 secţii de votare constituite pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, scrie evz.ro.

Din datele centralizate de CEC reiese că, în primul tur al prezidenţialelor, au votat 1.546.077 alegători, iar dintre aceştia, cei mai mulţi, 656.354, adică 42,45%, au pus ștampila în dreptul actualuilui președinte, Maia Sandu.

Câștigător detașat

Pe locul al doilea s-a situat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care candidează din partea Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM). Acesta a acumulat 401.726 voturi, reprezentând 25,98% din totalul alegătorilor.

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor cofrunta în turul al doilea al prezidențialelor care va avea loc pe 3 noiembrie.

Pe locul al treilea s-a situat Renato Usatîi, candidatul formaţiunii politice Partidul Nostru. Acesta a primit 13,79% din sufragii (213.168 de voturi), fiind urmat de independenta Irina Vlah, care a obţinut 5,38% (83.226 voturi), şi de Victoria Furtună, tot independentă, cu 4.45% (68.779 voturi).

Ceilalţi candidaţi au avut următoarele rezultate: Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) – 3,19% (49.317 voturi), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei) – 2,06% (31.785 voturi), Octavian Ţîcu (Blocul „Împreună”) – 0.93% (14.315 voturi), Andrei Năstase (candidat independent) – 0.64% (9.952 voturi), Natalia Morari (candidat independent) – 0.61% (9.448 voturi) şi Tudor Ulianovschi (candidat independent) – 0.52% (8.008).

Rezultate strânse la referendum

Rezultatele referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană au fost foarte strânse. Se pare că diaspora este cea care a făcut diferența.

După centralizarea voturilor din cele 2.219 secții de votare (100%), și un total de 1.488.874 de voturi valide, 50,46% (751.235 de voturi) dintre participanții au spus DA aderării, iar 49,54% (737.639 de voturi) au fost împotrivă.

Program de studiere a limbii române pentru copiii refugiați strămutați pe teritoriul Republicii Moldova
Articolul anterior