Rusia urmărește posibilitatea vulnerabilizării Guvernului Republicii Moldova, cu scopul probabil al unei eventuale instaurări la Chișinău a unei administrații mai prietenoase Federației Ruse. Declarația a fost făcută de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, scrie www.deschide.md.
Potrivit oficialului american, Rusia lucrează pentru a slăbi guvernarea din R.Moldova, care tinde spre legături mai strânse cu Uniunea Europeană.
La fel, precizează Kirby, Administrația Biden consideră că Moscova lucrează pentru a semăna dezinformare cu scopul de a destabiliza situația din Republicii Moldova. Un exemplu în acest sens fiind declarațiile Ministerului rus al Apărării, potrivit cărui Ucraina planifica o invadare în Transnistria. Oficialul susține că aceste acuzații sunt „nefondate, false și neîntemeiate”.
Totodată, a adăugat Kirby, Administrația Biden nu vede nicio amenințare militară imediată pentru R.Moldova. Totuși, SUA urmăresc îndeaproape activitățile Rusiei în R.Moldova, îngrijorându-se de eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza Europa.
„După cum cunoașteți de asemenea, președintele Biden s-a întâlnit luna trecută cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu la Varșovia, unde au discutat despre războiul Rusiei. În cadrul acelei întrevederi Președintele Biden a reafirmat sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, și a subliniat asistența noastră continuă pentru a ajuta Moldova să-și consolideze reziliența politică și economică, inclusiv agenda de reforme democratice și securitatea sa energetică. La fel ca și președinta Sandu, nu vedem nicio amenințare militară imediată pentru Moldova. Însă, în ultimele săptămâni, doamna Sandu a avertizat public că Rusia încearcă să destabilizeze Moldova. Noi avem aceleași îngrijorări”, a spus Kirby.
Ca urmare, ambasadorul SUA în R.Moldova, Kent Logsdon, a menționat că este conștient că aceste informații sunt îngrijorătoare, deși nu neapărat surprinzătoare pentru mulți cetățeni ai Moldovei, martori, de câteva zeci de ani încoace, ai influenței maligne a Rusiei aici.
„După cum am spus din momentul lansării de către Rusia a invaziei sale brutale și neprovocate în Ucraina, noi nu vedem indicii ale vreunei amenințări militare imediate la adresa Republicii Moldova”, a menționat el.