Cât a costat Summitul European de la Bulboaca

13 milioane de lei a cheltuit Republica Moldova pentru organizarea Summitului Comunităţii Politice Europene din 1 iunie, de la Bulboaca. Precizările au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, care a menţionat că cele mai scumpe au fost serviciile tehnice. Este vorba de ecrane, lumini, corturi, sonorizare.

Inițial, autorităţile au planificat pentru Summitul de la Bulboaca un buget de 16 milioane de lei. Însă Ministerul de Externe a reuşit să facă economii şi a semnat contracte în valoare de peste 13 milioane de lei. Cel mai scump au costat serviciile de organizare a evenimentului. Mai exact designul, amenajarea cabinelor pentru traducere, amplasarea luminilor, ecranelor. În total, şapte milioane de lei. Pentru serviciile de locaţiune, dotarea cu tehnică a spaţiului pentru presă, precum şi gustările pentru cei peste 1200 de jurnalişti au fost cheltuite peste cinci milioane de lei. Transportarea delegeţiilor, dar şi organizarea evenimentelor la care au participat au costat peste 300 de mii de lei.

13 MILIOANE DE LEI, BUGETUL SUMMITULUI
SERVICIUL                                                       SUMA ALOCATĂ
Achiziţionarea de servicii                                    7. 000.123 lei
Amenajarea centrului de presă                    5.734.6 00 lei
Transportarea delegaţiilor                            377.645 lei
Sursa: MAEIE

Alte cheltuieli au fost pentru reabilitarea drumurilor şi amenajarea teritoriului castelului care a găzduit evenimentul istoric. Potrivit lui Nicu Popescu, mulţi agenţi economici au prestat servicii gratis. Altele au fost sau urmează să fie acoperite de partenerii externi.

NICU POPESCU ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „O parte din aceste costuri însă urmează să fieparţial rambursate de unii dintre partenerii noştri externi care pregătesc şi finalizează acele proceduri financiare care ne vor permite să reducem acest cost final de organizare a Summitului pe acele cheltuieli care au fost întreprinse de Ministerul de Externe.”

Printre statele care au contribuit financiar la organizarea Summitului Comunităţii Politice Europene sunt România, Franţa, Marea Britanie şi Suedia. Summitul din 1 iunie care a reunit la Bulboaca 48 de lideri europeni, premieri şi miniştri a fost transmis în direct de către Televiziunea Română.

Viermi în rănile bătrânilor bătuți în azilele groazei. Primeau o felie de pâine cu margarină, mâncarea le era furată
Articolul anterior
Mai multe abateri în urma controlului de la Apă-Canal Chișinău
Articolul următor