Cum trebuie să acţionezi în cazul în care ai spart accidental un termometru cu mercur. Ce trebuie să ştii despre mercur…
Mercurul poate nimeri în organismul omului pe două căi: pe gură şi prin vapori toxici. De aceea, pentru a nu vă otrăvi, e suficient să nu atingeţi gura şi să nu respiraţi activ deasupra mercurului vărsat.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când spargi un termometru e să deschizi imediat fereastra camerei, dar fără să faci curent, altfel mercurul se poate împrăştia şi va fi mult mai dificil să-l aduni.
Acesta se evaporă uşor la o temperatură de 18 grade în încăpere. Cu cât este mai cald, cu atât mai rapid se evaporă. Cel mai grav este să fie vărsat peste un aparat încălzit. Asta ar fi o problemă gravă.
Termometrele nu au o cantitate aşa de mare de mercur, dar chiar şi aşa este destul de periculos, de aceea, fiecare mişcare este importantă. Ar fi bine să puneţi mai întâi o mască de protecţie şi mănuşi, să nu permiteţi copiilor şi femeilor gravide să se află în preajmă. Dacă nu doriţi să chemaţi specialiştii serviciilor speciale, puteţi să vă apucaţi singuri să-l adunaţi.
Întrucât mercurul se împrăştie în bile mici, important este să nu călcaţi pe el. În niciun caz nu încercaţi să-l adunaţi cu mătura sau să-l aspiraţi cu aspiratorul. Pentru a aduna biluţele folosiţi hârtie, o seringă fără ac sau un recipient cu capac. Ce puteţi face cu mercurul adunat puteţi afla la numărul unic de urgenţă 112. Ulterior, podeaua trebuie neapărat spălată de câteva ori cu detergent. Cârpa şi mănuşile trebuie predate împreună cu recipientul în care aţi adunat mercurul. În niciun caz nu le păstraţi în casă.
Important: nu trebuie să aruncaţi mercurul în chiuvetă, coşul de gunoi sau să-l îngropaţi în pământ!