Cât de periculos poate fi un termometru spart şi cum să te fereşti de o intoxicaţie

Cum trebuie să acţionezi în cazul în care ai spart accidental un termometru cu mercur. Ce trebuie să ştii despre mercur…

Mercurul poate nimeri în organismul omului pe două căi: pe gură şi prin vapori toxici. De aceea, pentru a nu vă otrăvi, e suficient să nu atingeţi gura şi să nu respiraţi activ deasupra mercurului vărsat.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când spargi un termometru e să deschizi imediat fereastra camerei, dar fără să faci curent, altfel mercurul se poate împrăştia şi va fi mult mai dificil să-l aduni.

Acesta se evaporă uşor la o temperatură de 18 grade în încăpere. Cu cât este mai cald, cu atât mai rapid se evaporă. Cel mai grav este să fie vărsat peste un aparat încălzit. Asta ar fi o problemă gravă.

Termometrele nu au o cantitate aşa de mare de mercur, dar chiar şi aşa este destul de periculos, de aceea, fiecare mişcare este importantă. Ar fi bine să puneţi mai întâi o mască de protecţie şi mănuşi, să nu permiteţi copiilor şi femeilor gravide să se află în preajmă. Dacă nu doriţi să chemaţi specialiştii serviciilor speciale, puteţi să vă apucaţi singuri să-l adunaţi.

Întrucât mercurul se împrăştie în bile mici, important este să nu călcaţi pe el. În niciun caz nu încercaţi să-l adunaţi cu mătura sau să-l aspiraţi cu aspiratorul. Pentru a aduna biluţele folosiţi hârtie, o seringă fără ac sau un recipient cu capac. Ce puteţi face cu mercurul adunat puteţi afla la numărul unic de urgenţă 112. Ulterior, podeaua trebuie neapărat spălată de câteva ori cu detergent. Cârpa şi mănuşile trebuie predate împreună cu recipientul în care aţi adunat mercurul. În niciun caz nu le păstraţi în casă.

Important: nu trebuie să aruncaţi mercurul în chiuvetă, coşul de gunoi sau să-l îngropaţi în pământ!

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Un apartament din Capitală a fost mistuit de flăcări. Trei echipaje de pompieri au luptat cu incendiul
Articolul anterior
Copil legat cu un lanț la Edineț. Ce pedeapsă riscă tatăl
Articolul următor