Cât rezistă, de fapt, coronavirusul în aer? Cu o metodă nouă, cercetătorii au aflat în câte minute SARS-CoV-2 își pierde 90% din infecțiozitate

Coronavirusul își pierde vasta majoritate a abilității de a ne infecta în decurs de doar câteva minute după ce ajunge în aer, potrivit primelor simulări făcute asupra modului în care virusul supraviețuiește în aerul expirat, scrie The Guardian.


Cercetătorii au descoperit că 90% din capacitatea de infectare a virusului dispare după ce acesta ajunge în aer, simulările făcute de aceștia arătând din nou importanța măsurilor sanitare precum respectarea distanțării fizice și a purtării măștii de protecție pentru a preveni transmiterea SARS-CoV-2.

Studiul arată de asemenea că, deși ventilația corespunzătoare a spațiilor interioare merită făcută, ea are probabil un impact mai mic.

„Oamenii au fost mai degrabă concentrați pe ventilația necorespunzătoare a spațiilor, gândindu-se la transmiterea aeriană în termeni de metri într-o cameră. Nu spun că acest lucru nu se întâmplă dar încă cred că riscul cel mai mare de expunere are loc atunci când ești aproape de cineva”, afirmă profesorul Jonathan Reid, directorul Centrului de Cercetare a Aerosolilor din cadrul Universității Bristol și autorul principal al studiului.

„Când te îndepărtezi de cineva nu doar că aerosolii se diluează, dar virusul își și pierde din infecțiozitate [ca urmare a timpului trecut]”, explică acesta.

Noul studiu oferă o schimbare de paradigmă

Până acum supozițiile noastre despre cât de mult supraviețuiește virusul în aerosoli s-au bazat pe studii care au presupus dispersarea acestuia în containere sigilate care se rotesc pentru a ține picăturile în aer.

Folosind această metodă, cercetători din Statele Unite au descoperit că virusul infecțios poate fi detectat și după 3 ore.

Însă acest tip de experimente nu reflectă cu acuratețe ceea ce se întâmplă când tușim sau respirăm, motiv pentru care cercetătorii de la Universitatea Bristol au dezvoltat un aparat care le permite să genereze orice număr de particule minuscule pe care să le leviteze ușor între două inele electrice până la 20 de minute.

Dispozitivul construit de aceștia permite controlarea strictă a temperaturii, umidității și intensității luminii din jur.

„Este prima dată când cineva a reușit să simuleze ceea ce se întâmplă cu aerosolii după procesul de expirație”, afirmă Reid.

Studiul, care nu a fost deocamdată evaluat inter pares (peer reviewed) sugerează că, pe măsură ce particulele virale părăsesc mediul din plămâni, umed și bogat în dioxid de carbon, ele pierd rapid din apă și se usucă.

Importanța umidității și a temperaturii aerului

Trecerea la un mediu cu mai puțin dioxid de carbon este asociată de asemenea cu o creștere a pH-ului, ambii factori perturbând abilitatea virusului de a infecta celulele umane dar viteza cu care acest lucru se întâmplă variază în funcție de umiditatea aerului înconjurător.

Când aceasta era mai scăzută de 50%, un nivel similar cu cel al aerului relativ uscat găsit în numeroase birouri, virusul și-a pierdut aproape toată infecțiozitatea în decurs de 10 secunde, după care declinul a fost mai lent și constant.

La o umiditate de 90%, aproximativ egală cu cea dintr-o saună, reducerea infectivității a fost mai graduală, 52% din particule rămânând infecțioase după 5 minute, numărul scăzând la 10% după 20 de minute.

Temperatura aerului nu a avut însă niciun efect asupra infecțiozității, contrazicând teoria că transmiterea virală este mai scăzută în timpul verii.

„Înseamnă că dacă mă întâlnesc cu prieteni pentru a lua azi prânzul într-un pub principalul risc ca eu să transmit virusul este pentru prietenii mei, mai degrabă decât ca el să fie transmis unei persoane aflate de cealaltă parte a încăperii”, spune Reid.

Cercetătorii spun că același efect a fost observat în cazul tuturor variantelor coronavirusului pe care le-au testat dar că experimentele cu varianta Omicron vor începe doar în următoarele câteva săptămâni.

sursa: www.hotnews.ro

Prognoza meteorologilor de Paștele Blajinilor

Pe 12 și 13 mai, de Paștele Blajinilor, cerul va fi noros. În partea de nord a Republicii Moldova sunt așteptate maxime de până la +14°C, la sud – de până la +19 grade Celsius și în centrul țării +17°C. 

În centrul țării, pe 12 mai vor fi maxime de până la +17°C și minime de până la +8°C. Pe 13 mai se vor înregistra maxime de până la +17°C și minime de până la +6°C. Cerul va fi noros.

În partea de nord a țării, duminică se vor înregistra maxime de până la +14°C și minime de până la +5°C, luni vor fi maxime de până la +14°C și minime de până la +3°C. Și în partea de nord a Moldovei cerul va fi noros.

În partea de sud a Republicii Moldova, pe 12 mai vor fi maxime de până la +19°C și minime de până la +10°C. Luni, maxima termică va urca până la +19 grade Celsius, iar minima va fi de +8 grade Celsius. Cerul va fi noros.

Scandal fără precedent la Eurovision, după ce un concurent a fost dat afară din finală: ”Este o mare rușine”

Joost Klein, concurentul Olandei, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie.

Anunțul a fost făcut chiar de către organizatorii, provocând noi probleme Suediei, țara gazdă, care se confruntă cu proteste ale susținătorilor Fâșiei Gaza.

Deşi scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters și preluat de News.ro.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Joost Klein, care are 26 de ani şi al cărui cântec excentric, „Europapa”, a făcut ca el să fie unul dintre favoriţi.

Cea de-a 68-a ediţie a concursului european de muzică, Eurovision 2024, în general un festival de cântece antrenante şi de kitsch-uri ironice, are loc pe fondul protestelor din oraşul gazdă Malmo faţă de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Poliţia suedeză declarase anterior, sâmbătă, că un bărbat a fost interogat pentru că a ameninţat un angajat al Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului, care a avut loc joi.

Persoana nu a fost reţinută, a precizat poliţia fără a da numele individului, adăugând însă că dosarul a fost transmis unui procuror. Potrivit presei, plângerea a fost depusă de o femeie.

„În condiţiile în care o procedură legală îşi urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în concurs”, a declarat ulterior EBU într-un comunicat, reiterându-şi „politica de toleranţă zero faţă de comportamentele inadecvate”.

Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Radioteleviziunea olandeză AVROTROS a declarat într-un e-mail că este „şocată” de decizia EBU şi o consideră „disproporţionată”.

Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie exclus în ajunul finalei.

„Evident că nu ştim ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat”, a declarat Jordan. „Cred doar că este o mare ruşine, însă spectacolul trebuie să continue, cum se spune”, a comentat el.

Incidentul nu are nimic de-a face cu delegaţia israeliană, a precizat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. „Este, printre altele, infernal pentru Joost Klein, care este un unificator, şi pentru echipa sa”, a scris Maas pe platforma X.

Casele de pariuri îl dau ca favorit la câştigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, urmat de solista israeliană Eden Golan, care are 20 de ani, cu piesa „Hurricane„.

Alte ţări aflate pe lista de pariuri sunt Franţa, Italia, Ucraina şi Irlanda.

Datele de streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o şansă pentru ţara gazdă, Suedia.

Acum, după descalificarea lui Klein, 25 de ţări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.

Povestea lui Joost Klein

Europapa, cântecului lui Joost Klein, poate părea un hit olandez pop punk energic, dar are de fapt un o poveste tristă în spate.

Artistul din Leeuwarden, al cărui stil energic combină elemente de pop mainstream cu hardcore vesel şi pop punk, aducea un omagiu părinţilor săi, Hans şi Ella, cu piesa sa de la Eurovision.

Artistul în vârstă de 26 de ani, care a câştigat prestigiosul Popprijs 2023, care este acordat anual în Olanda trupei sau artistului care a avut cel mai mare impact în muzica pop olandeză în acel an, şi-a pierdut ambii părinţi la scurt timp unul de celălalt.

La vârsta de 12 ani, Joost şi-a pierdut tatăl din cauza cancerului. Un an mai târziu, în 2011, mama sa a murit în urma unui infarct.

În urma decesului părinţilor săi, Klein a fost crescut de fratele şi sora sa mai mari.

La finalul piesei Europapa, o piesă optimistă, Joost le transmite un mesaj răposaţilor săi părinţi.

Tatăl său a fost una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru Joost, iar artistul a declarat pentru blogul de ştiri al Eurovision, Wiwi: „Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru mine şi m-a învăţat să-mi deschid mintea. Mi-a spus să nu mă uit la etichete. Oamenii sunt oameni”.

Joost a mărturisit, de asemenea, că a fost copleşit de răspunsul audienţei la cântecul Europapa, spunând că a fost „onorat” de reacţiile ascultătorilor. „Cred că tatăl meu ar râde foarte tare, cred că mama mea ar fi foarte mândră, dar tatăl meu ar face multe glume despre costumul meu”, a spus artistul, care apare într-un sacou cu umeri supradimensionaţi.

Primul gest făcut de Florin Piersic după operație. Marele actor se simte mai bine

Starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a îmbunătățit. Actorul a început să facă primele mișcări, deși se așteaptă o perioadă lungă de recuperare, fiind vorba despre o operație majoră la genunchi. Medicii de la Spitalul Foișor au transmis că actorul poate acum să se hrănească singur și este cooperant.

O ameliorare a stării de sănătate a lui Florin Piersic

„Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul de mobilizare activă al pacientului, care este cooperant, s-a ridicat în picioare la marginea patului, după mai multe săptămâni”, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Spitalului Foișor din Capitală.

Ce a transmis Alexandru Rafila

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că evoluția actorului este una favorabilă. „Am şi eu informări periodice. Cel puţin ultima, pe care am avut-o dimineaţă devreme, era favorabilă. Evoluţia este favorabilă, parametrii biologici s-au îmbunătăţit şi, aşa cum aţi aflat din comunicatul de presă emis ieri de către Spitalul de Ortopedie „Foişor”, el este autonom, se alimentează singur, bea lichide, vorbeşte, deci starea este în ameliorare.

Sigur că aşteptăm să treacă această perioadă critică după o intervenţie operatorie complexă cum a avut dânsul şi ulterior să poată fi tratată până la finalitate infecţia aceasta sistemică pentru care a venit în Bucureşti”, a precizat Rafila, potrivit Agerpres.

„Dânsul are o abordare pozitivă, este optimist”

Potrivit acestuia, având în vedere vârsta înaintată a actorului şi patologia sa, pericolul nu a trecut încă. „Este evoluţia unei persoane cu vârsta de 88 de ani, cu alte afecţiuni. Nu poţi să spui niciodată că lucrurile sunt fără vreun fel de pericole. Trebuie să sperăm. Dânsul are o abordare pozitivă, este optimist şi cred că lucrul ăsta este important în economia managementului acestui caz care a stârnit interesul firesc a marii majorităţi a cetăţenilor din România”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Medeea Marinescu: „E un cuvânt pe care Florin îl iubește: speranța!”

„Înainte de a intră în scenă, pe 8 aprilie, la Cluj. I-am admirat dintotdeauna voința și iubirea lui față de această profesie. O demonstra cu fiecare spectacol, cu fiecare turneu, cu fiecare apariție în public. Demonstrează aceeași voință și acum. E un cuvânt pe care Florin îl iubește și pe care îl invocă des: speranța. Iar speranța alimentează voința și iubirea. Poate că asta e lecția pe care trebuie să ne-o însușim, fiecare în parte, să o înțelegem și să facem ca ea să existe cu adevărat”, a scris actrița Medeea Marinescu, pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că marele actor a fost operat pentru a patra oară, joi, la Spitalul Foișor, pentru a i se înlocui proteza de la picior, aceasta fiind sursa infecției care s-a răspândit în corp. Proteza a fost înlocuită cu una provizorie, cu antibiotic, pentru a putea lupta cu această infecție.

sursa

Bianca Rus, transformare spectaculoasă în ultimii ani. Cântăreața i-a uimit pe toți cu o siluetă de invidiat și a renunțat la părul brunet
Articolul anterior
Cum să testezi dacă o bijuterie este veritabilă sau nu. Cele mai bune teste să depistezi imitaţiile
Articolul următor