Câte victime a făcut Covid-19 în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, au decedat 46 de persoane infectate cu noul coronavirus.

Deces 4870: Bărbat de 75 de ani, din r Cahul. Internat la SR Cahul. Comorbidități: encefalopatie.

Deces 4871: Bărbat de 62 de ani, din r. Cahul. Internat la SR Cahul. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 4872: Femeie de 52 de ani, din r. Cahul. Internată la SR Cahul. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie, diabet zaharat.

Deces 4873: Femeie de 64 de ani, din mun. Bălți. Internată la SC Bălți. Comorbidități: ciroză hepatică, encefalopatie.

Deces 4874: Femeie de 70 de ani, din mun. Bălți. Internată la SC Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, insuficiență cardiacă.

Deces 4875: Bărbat de 70 de ani, din r. Căușeni. Internat la SR Ștefan Vodă. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, boală cerebrovasculară.

Deces 4876: Bărbat de 72 de ani, din r. Florești. Internat la SR Florești. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 4877: Femeie de 70 de ani, din r. Căușeni. Internată la SR Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, cardiopatie.

Deces 4878: Bărbat de 69 de ani, din mun. Chișinău. Internat la SC de Psihiatrie. Comorbidități: malnutriție, hipotensiune, pancreatită cronică.

 Deces 4879: Femeie de 82 de ani, din mun. Chișinău. Internată la SC al MSMPS. Comorbidități: angină pectorală, hipertensiune arterială, boală cerebrovasculară.

Deces 4880: Femeie de 87 de ani, din mun. Chișinău. Internată la SC al MSMPS. Comorbidități: angină pectorală, hipertensiune arterială, boală cerebrovasculară.

Deces 4881: Femeie de 91 de ani, din mun. Chișinău. Internată la SC al MSMPS. Comorbidități: hipertensiune arterială, fibrilație atrială, boală cerebrovasculară.

Deces 4882: Bărbat de 59 de ani, din mun. Bălți. Internat la SC Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 4883: Femeie de 69 de ani, din r. Căușeni. Internată la SR Căușeni. Comorbidități: bronhopneumopatie obstructivă cronică, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 4884: Femeie de 61 de ani, din r. Anenii Noi. Internată la SR Anenii Noi. Comorbidități: angor pectoral, hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 4885: Femeie de 60 de ani, din r. Căușeni. Internată la SR Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

 Deces 4886: Bărbat de 69 de ani, din mun. Chișinău. Internat la IFP „Chiril Draganiuc”. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 4887: Bărbat de 67 de ani, din r. Briceni. Internat la SR Briceni. Comorbidități: cardiopatie ischemică, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 4888: Bărbat de 82 de ani, din r. Cimișlia. Internat la SR Cimișlia. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, angor pectoral.

Deces 4889: Femeie de 76 de ani, din r. Căușeni. Internată la SR Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

 Deces 4890: Femeie de 74 de ani, din r. Căușeni. Internată la SR Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diabet zaharat.

Deces 4891: Femeie de 73 de ani, din r. Glodeni. Internată la SC Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, insuficiență cardiacă.

Deces 4892: Femeie de 71 de ani, din r. Călărași. Internată la SR Călărași. Comorbidități: angor pectoral, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 4893: Femeie de 76 de ani, din r. Cantemir. Internată la SR Cantemir. Comorbidități: cardiopatie ischemică.

Deces 4894: Bărbat de 42 de ani, din r. Hîncești. Internat la SR Hîncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 4895: Femeie de 49 de ani, din r. Hîncești. Internată la SR Hîncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 4896: Femeie de 63 de ani, din r. Anenii Noi. Internată la SR Anenii Noi. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, insuficiență cardiacă.

Deces 4897: Femeie de 81de ani, din r. Anenii Noi. Internată la SR Anenii Noi. Comorbidități: angor pectoral, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces 4898: Femeie de 81 de ani, din r. Fălești. Internată la SR Fălești. Comorbidități: cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 4899: Femeie de 80 de ani, din r. Fălești. Internată la SR Fălești. Comorbidități: cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială.

Deces 4900: Bărbat de 84 de ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, angină pectorală, hepatită.

Deces 4901: Femeie de 76 de ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, encefalopatie.

Deces 4902: Bărbat de 57 de ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, angor pectoral, diabet zaharat.

Deces 4903: Femeie de 70 de ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, angor pectoral, diabet zaharat.

Deces 4904: Femeie de 72 de ani, din r. Ștefan Vodă. Internată la SR Ștefan Vodă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 4905: Bărbat de 42 de ani, din r. Hîncești. Internat la SR Hîncești cu insuficiență respiratorie acută.

Deces 4906: Bărbat de 69 de ani, din r. Hîncești. Internat la SR Hîncești. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 4907: Bărbat de 74 de ani, din r. Hîncești. Internat la SR Hîncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică.

Deces 4908: Femeie de 49 de ani, din r. Comrat. Internată la SR Comrat. Comorbidități: boală renală cronică.

Deces 4909: Femeie de 73 de ani, din r. Comrat. Internată la SR Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 4910: Femeie de 77 de ani, din r. Comrat. Internată la SR Comrat. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 4911: Femeie de 65 de ani, din r. Comrat. Internată la SR Comrat. Internată la SR Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 4912: Bărbat de 68 de ani, din r. Vulcănști. Internat la SR Ciadîr-Lunga. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 4913: Bărbat de 75 de ani, din r. Cimișlia. Internat la SR Cimișlia. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială.

Deces 4914: Femeie de 68 de ani, din r. Căușeni. Internată la SR Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diabet zaharat.

Deces 4915: Medicul Galina HARUȚA, în vârstă de 58 de ani, care a activat în calitate de medic de familie la Centrul Medicilor de familie Nr.2 din mun. Chișinău. Aceasta a fost internată la SCM „Sfânta Treime” pe data de 17 martie curent.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks, la 10 ani de la liberalizarea regimului de vize: ,,UE este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova”

În ajunul zilei de 28 aprilie, zi în care Republica Moldova marchează 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks a oferit un interviu, în care a vorbit despre însemnătatea deciziei de liberalizare a regimului de vize, dar și despre evoluția parcursului european al Moldovei de la obținerea statutului de țară candidată.

Janis Mazeiks: Decizia de liberalizare a vizelor a fost una foarte bunăJanis Mazeiks/Foto: Realitatea.md

Potrivit lui Janis Mazeiks, liberalizarea regimului de vize cu UE a fost o decizie bună pentru cetățenii Republicii Moldova, aceasta fiind unul dintre elementele de construcție a integrării europene, transmite tvrmoldova.md. 

„Dacă ne uităm acum 10 ani, hotarele moldovenești au crescut de 30 milioane de ori. Asta înseamnă că 15 milioane de ori cetățenii au trecut acele hotarele. Evident că acesta nu înseamnă că au fost 15 milioane de oameni dar, de asemenea, avem datele privind numărul de persoane care au folosit această oportunitate. (…)”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău. 

În anii 2013-2014, în unele state din UE, dar și din afara UE, se vorbea despre faptul că, în cazul în care va fi liberalizat regimul de vize, moldovenii vor invada ilegal spațiul comunitar. În acest sens, Janis Mazeiks a spus că este clar că cetățenii R. Moldova nu au invadat UE. 

„Dacă au fost mișcări semnificative de persoane, atunci au fost pentru alte motive. De exemplu, mulți cetățenii moldoveni, de asemenea, aveau cetățenie Uniunii Europene. Dar evident că nu are nimic de a face cu regimul liberalizat de vize, deci a fost o expresie foarte pozitivă”, a spus oficialul european. 

Tot în cadrul interviului, ambasadorul UE la Chișinău a vorbit despre acordul de asociere și cel de liber schimb, semnat în 2014. Fiind întrebat cum s-a schimbat balanța comercială dintre Moldova și UE și cum sunt apreciate astăzi produsele din Republica Moldova pe piața din UE, Janis Mazeiks a răspuns că valoarea exporturilor moldovenești în UE s-a dublat. 

„Este foarte clar că exporturile către UE acum sunt aproximativ de două treimi din exporturile Moldovei. Și noi, de asemenea, putem să vedem dinamica, comparativ cu alți jucători, pentru că UE este cea mai mare parteneră comercială a Republicii Moldova, deja de peste 20 ani. Dar dacă ne uităm la începuturile acestei interacțiuni, oricum poți să vezi că Federația Rusă este un partener destul de mare, s-a obțin jumătate din ce e la acea etapă ca piață importantă. Acum însă putem să vedem, în special după ce s-a semnat acordul de asociare și liber schimb, exporturile către Rusia s-au micșorat foarte tare. Acum sunt undeva undeva în 7%. De fapt, anul trecut a fost 4% către Federația Rusă”, precizează ambasadorul UE la Chișinău. 

De asemenea, acesta susține că faptul că Moldova are acces la o piață foarte mare și profitabilă în UE și că această piață este una previzibilă, după părerea lui, a fost un factor important pentru stabilitatea și dezvoltarea business-ului.

„Când vorbim despre structura exporturilor către UE, noi, de asemenea, am reușit să deschidem treptat piața, pentru că Uniunea Europeană, de asemenea, este o piață cu standarde înalte. Noi cerem calitate, dar pentru a ajunge la această calitate, noi de asemenea am oferit sprijin către instituțiile moldovenești și către producătorii moldovenești. (…) Pentru că acum, în ultimii trei ani, UE a deschis posibilitățile pentru producătorii de pui, de lactate și de ouă. Aceasta înseamnă că producătorii moldovenești au oportunități mai bune pentru a exporta către piețele UE și pentru a ridica calitatea. În același timp, evident, noi avem deschiderea piețelor când vine vorba despre alte produse agricole. (…)”, susține ambasadorul UE la Chișinău. 

Rusia: Doi jurnaliști ruși, arestați pe motiv că au colaborat cu o fundație fondată de Alexei Navalnîi

Doi jurnaliști ruși au fost arestați sub acuzația de „extremism” și vor rămâne după gratii în așteptarea procesului. Autoritățile ruse îi acuză pe cei doi că au lucrat pentru un grup fondat de Alexei Navalnîi, relatează Hotnews.

Konstantin Gabov și Serghei Karelin au negat ambii acuzațiile. Ei riscă între doi ani și șase ani pentru presupusa „participare la o organizație extremistă”, potrivit legislației ruse care a scos în afara legii organizațiile fondate de fostul lider al opoziției ruse care a decedat într-o pușcărie din Siberia în februarie.

Gabov și Karelin sunt acuzați că au pregătit materiale pentru un canal YouTube condus de Fundația Navalnîi pentru Combaterea Corupției.

Gabov, care a fost reținut la Moscova, este un producător independent care a lucrat pentru mai multe organizații, inclusiv pentru Reuters.

Karelin, care are dublă cetățenie rusă și israeliană, a fost reținut vineri seara în regiunea Murmansk, din nordul Rusiei. În vârstă de 41 de ani, el a lucrat pentru mai multe publicații, inclusiv pentru Associated Press. A fost cameraman pentru publicația germană Deutsche Welle până când Kremlinul a interzis agenției să opereze în Rusia în februarie 2022.

„Associated Press este foarte îngrijorată de detenția videojurnalistului rus Serghei Karelin”, a declarat agenția de presă într-un comunicat. „Căutăm informații suplimentare.”

Cei doi sunt doar ultimii jurnaliști arestați pe fondul unei represiuni demarată de guvernul rus asupra disidenței și a presei independente, care s-a intensificat după invadarea pe scară largă a Ucrainei în urmă cu mai bine de doi ani.

Guvernul rus a adoptat legi care incriminează ceea ce consideră informații false despre armată sau declarații considerate că discreditează armata, interzicând efectiv orice critică la adresa războiului din Ucraina sau discurs care se abate de la narațiunea oficială a Kremlinului.

Vineri, un jurnalist al ediției ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost reținut sub acuzația de răspândire de informații false despre armata rusă.

Igor Grosu, întrevedere cu reprezentantul USAID: SUA ne ajută să fortificăm instituțiile statului

SUA sunt partenerii noștri importanți în procesul de reformare și de a construi o Moldovă puternică și europeană. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi cu administratorul adjunct pe politici și programe al USAID, Isobel Coleman. Cei doi au mai discutat despre principalele provocări cu care se confruntă R. Moldova ca urmare a agresiunii ruse din Ucraina.

„Aici, mi-am exprimat recunoștința pentru tot sprijinul acordat de-a lungul anilor, în mod special în ultimii 3 ani. Statele Unite ale Americii ne ajută să fortificăm instituțiile pentru a avea o economie puternică, pentru a deveni independenți energetic și în lupta cu propaganda și grupările criminale” a scris Grosu pe Facebook.

Potrivit lui, chiar în zilele următoare se va semna un Memorandum de Înțelegere pentru construcția noii linii de tensiune înaltă între Republica Moldova și România susținută financiar de USAID.

Isobel Coleman va participa și la evenimentele din cadrul Săptămânii Educației și va dona echipamente din partea USAID către Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”.

Echipa USAID este recunoscută în toate localitățile din R. Moldova, deoarece prin proiectele realizate cu suportul lor, cetățenii pot simți și vedea impactul valoros al acestora în viața de zi cu zi, dar și în activitatea lor profesională, conchide Grosu.

Medic de familie din Chișinău, răpus de Covid-19
Articolul anterior
În curând va începe demolarea hotelului Național. Ce va apărea în loc?
Articolul următor