Peste 50% din moldoveni susțin integrarea în Uniunea Europeană, însă doar 48% ar vota la un referendum pentru modificarea Constituției. Datele se regăsesc într-un sondaj prezentat de compania iData și citat de deschide.md.
Întrebați dacă sunt „pentru” aderarea R.Moldova la UE, peste 55% din respondenți au dat un răspuns pozitiv, în timp ce 36,6% au răspuns „nu”.
Totuși, rugați să răspundă cum ar vota în cadrul referendumului pentru modificarea Constituției în vederea aderării R.Moldova la UE, 47,8% au răspuns pozitiv, iar 37,1% au spus că ar vota împotrivă.
Sondajul a fost realizat în perioada 19-25 august pe un eșantion de 1004 de respondenți din 372 de localități. Marja de eroare este +/-3%.
Înscriere masivă la compensații! 340.000 de moldoveni s-au înregistrat în prima săptămână
La doar o săptămână de la lansarea programului de compensații, aproape 340.000 de cetățeni din Republica Moldova s-au înscris pentru a beneficia de sprijin financiar în perioada sezonului de încălzire 2023-2024. Potrivit ministrului Muncii, Alexei Buzu, dintre cei 340.553 de înscriși, 180.695 au completat înregistrarea online, iar 159.858 au solicitat ajutorul asistenților sociali, scrie bani.md.
În această perioadă scurtă, autoritățile au răspuns deja la 23.281 de apeluri telefonice, confirmând un interes ridicat din partea cetățenilor. Ministrul Buzu a subliniat că, în acest an, guvernul a ales să acorde compensațiile în principal sub formă de plăți în numerar, considerându-le o metodă mai eficientă decât alte forme de compensare utilizate anterior. „Experiența anului trecut ne-a arătat că 40% din compensații au fost distribuite în numerar, iar această abordare este mult mai simplu de gestionat”, a declarat Buzu.
Pentru sezonul de încălzire 2023-2024, compensațiile vor fi acordate în facturi, în funcție de vulnerabilitatea energetică a beneficiarilor. Acestea vor acoperi, în medie, 33% din tariful pentru gazele naturale, variind între 12 și 17 lei pe metru cub, pentru un volum de 180 de metri cubi. În cazul încălzirii centralizate, guvernul va compensa 58% din tariful practicat, cu sume cuprinse între 1450 și 2900 de lei pe gigacalorie, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al consumatorilor.
Medalii de aur, bronz și argint pentru Moldova la Campionatul de tir cu arcul din Muntengeru
Echipa de tir cu arcul a Republicii Moldova a obținut rezultate impresionante la Campionatul Balcanic de Tir cu Arcul în Sală, desfășurat în perioada 7-10 noiembrie 2024, în Muntenegru. Sub îndrumarea antrenoarei Cecanova Irina, sportivii moldoveni au reușit să aducă acasă un palmares bogat de medalii, confirmând astfel pregătirea și talentul lor la nivel internațional, scrie telegraf.md.
În cadrul competiției, Alexandra Mirca s-a evidențiat la proba Recurve Women, unde a cucerit medalia de argint, iar coechipiera sa, Clima Nicoleta, a obținut bronzul. La Recurve Men, Dan Olaru a urcat pe podium cu o meritorie medalie de bronz. De asemenea, la categoria Recurve Women U21, Mîndru Daniela a adus aurul pentru Moldova, în timp ce Tisliuc Varvara și Streapunina Nikoli au completat podiumul cu medalii de argint și bronz. La Recurve Men U21, Savciuc Evgheni a obținut medalia de argint, continuând șirul performanțelor pentru echipa moldovenească.
Echipele feminine au excelat, de asemenea, cu rezultate remarcabile. Echipa formată din Alexandra Mirca, Celan Nadejda și Clima Nicoleta a câștigat medalia de argint la Recurve Women Team, iar echipa U21, alcătuită din Tisliuc Varvara, Streapunina Nikoli și Mîndru Daniela, a obținut tot argintul la categoria lor de vârstă. La proba Recurve Men Team, Dan Olaru, Belici Andrei și Sadoveanu Mihai s-au clasat pe locul al patrulea, încheind competiția cu o performanță demnă de apreciat.
Un alt rezultat notabil a fost cel obținut de Lacutco Oleg, care a cucerit medalia de aur la Recurve Men Compound, confirmând încă o dată valoarea echipei moldovenești.
Performanțele obținute la Campionatul Balcanic din Muntenegru subliniază progresul remarcabil al echipei de tir cu arcul a Moldovei, reflectând dedicația și eforturile sportivilor și antrenoarei lor. Rezultatele deosebite ale echipei sunt un motiv de mândrie națională, demonstrând că Moldova continuă să fie o forță competitivă pe scena internațională în această disciplină.
Chișinăul a înmânat o notă de protest ambasadorului Rusiei la Chișinău, după cele două drone rusești căzute pe peritoriul R. Moldova
Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Ozerov, s-a prezentat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe, unde i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile moldovene și depistarea celor două drone rusești căzute pe teritoriul țării, scrie europaliberă.md.
Într-un comunicat de presă emis la 12 noiembrie, Ministerul moldovean de Externe spune că i-a înmânat ambasadorului rus o „notă de protest ferm” în legătură cu „amestecul ilegal și deliberat” al Rusiei în procesul electoral al R. Moldova, care ar fi avut scopul distorsionării rezultatelor alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional, de rând cu „subminarea procesului democratic” al R. Moldova.
Diplomația moldoveană nu a oferit detalii legate de ceea ce a numit amestecul Rusiei în alegerile moldovene.
Totodată, Ministerul de Externe a condamnat „ferm” și violarea spațiului aerian al R. Moldova, făcând referire la căderea celor două drone rusești pe teritoriul țării duminică, 10 noiembrie. Ele au fost depistate în raioanele Căușeni și Rîșcani, iar autoritățile moldovene au spus că au fost lansate de Rusia, fiind parte din valul de atacuri cu drone asupra regiunii Odesa din 9 noiembrie.