În Republica Moldova, aproximativ 20% dintre cupluri se confruntă cu o problemă de fertilitate. Specialiștii definesc infertilitatea drept o afecțiune a sistemului reproductiv sau imposibilitatea de a concepe copii după aproximativ 12 luni de relații sexuale regulate neprotejate. Altă dată se credea că în mare parte femeile au probleme de infertilitate. Acum specialiștii spun că în jumătate dintre cazuri, probleme de infetilitate au și bărbați, scrie sanoteca.md.
Ce factori influențează negativ fertilitatea bărbaților, explică medicul androlog-urolog, Ion Dumbrăveanu.
În primul rând trebuie să spunem că într-un cuplu infertil, în aproximativ 50% dintre cazuri, bărbații au o problemă de fertilitate. Cauze sunt mai multe. Începând cu același varicocel, care se manifestă în adolescență, dacă nu este tratat la timp poate provoca infertilitate. Urmează infecțiile și inflamațiile organelor genitale (testiculelor, uretraei, prostatei), precum și dereglările hormonale dobândite în timp sau moștenite genetic.
Uneori părinții nici nu știu că copilul lor se confruntă cu anumite dereglări hormonale sau că a moștenit ceva genetic. Cu înaintarea în vârstă acestea se manifestă. De exemplu, odată cu vârsta încep să se manifeste dereglările hormonale precum insuficiența de testosteron, insuficiența de hormoni gonadotropi.
Se întâmplă însă să fie și insuficiențe hormonale înnăscute sau dobândite în urma unor traumatisme sau administrării unor medicmante. Derelglările hormonale pot fi o consecință și a stilului de viață. În aproximativ 30% -40% dintre situații noi nu cunoaștem cauza inferitilității. Dacă studiem mai profund însă vom constata că substanțele gonado toxice, ( gonado=testicul) afectează testiculele.
Acum spectrul de pesticide folosit pentru distrugerea diferitor dăunători este foarte larg. Substanțe nocive sunt și în sticlele din plastic interzise în foarte multe țări, deoarece conțin Bisfenol. Această substanță nocivă dereglează fertilitatea. Aceleași substanțe anabolizante, care sunt utilizate fără vreun control, mai ales de către tineri pentru a-și crește masa corporală pot afecta fertilitatea.
Obezitatea, de asemenea, este un factor de risc și poate afecta fertilitatea bărbaților.
Cum putem preveni infertilitatea masculină
Infertilitatea masculină nu poate fi întotdeauna prevenită. Cu toate acestea, puteți încerca să evitați unele cauze cunoscute ale infertilității masculine.
De exemplu:
- Nu fumați.
- Limitați sau abțineți-vă de la alcool.
- Stați departe de droguri
- Mențineți o greutate sănătoasă.
- Nu vă faceți o vasectomie (sterilizare masculină)
- Evitați lucrurile care duc la căldură prelungită pentru testicule.
- Reduceți stresul.
- Evitați expunerea la pesticide, metale grele și alte toxine.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății infertilitatea afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume – și are un impact asupra familiilor și comunităților acestora. Estimările sugerează că între 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane trăiesc cu infertilitate la nivel global.