Caz șocant! Bărbat, găsit strangulat în pădurea din Durlești, la scurt timp după ce a apărut într-o investigaţie jurnalistică

Un tânăr care a făcut dezvăluiri în faţa camerei pentru o anchetă realizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) despre schemele unui executor judecătoresc, a fost găsit miercuri seara strangulat în pădurea de la Durleşti. Tânărul se numea Dan Tomaş, iar la 2 aprilie urma să împlinească 30 de ani, scrie anticoruptie.md.

În timp ce oamenii legii sunt de părerea că este vorba de suicid, apropiaţii defunctului consideră altceva. Tânărul avea un loc de muncă bine plătit, nu se certase cu nimeni, iar luni, înainte să dispară, a vorbit cu mai multă lume şi îşi făcuse planuri pentru următoarele zile.

Totodată, concubina lui Dan ne-a spus că acesta a fost ameninţat în repetate rânduri după ce a făcut declaraţii pentru presă şi a depus mai multe plângeri la Procuratură şi Poliţie ca să-i tragă la răspundere pe cei care l-au înşelat de bani şi l-au lăsat fără maşină.

Rudele lui Tomaş ne-au mai comunicat că acesta nu a lăsat niciun mesaj şi s-au arătat nemulţumite de modul cum poliţia a început să investigheze cazul, depunând în acest sens o plângere la Procuratură.

Amintim că la 23 ianuarie anul curent, CIJM a publicat o achetă despre cum executorul judecătoresc Nicolae Paşa a pus în aplicare o schemă prin care s-a ales cu bunuri mobile şi imobile la cel mult jumătate de preţ. Acesta oferea împrumuturi cu dobândă, perfectând contractele pe numele apropiaţilor săi, ca apoi să apară pe post de executor al datornicilor, deposedând mai multe persoane de locuinţe şi automobile.

Dan Tomaş a povestit cum s-a ales cu o datorie de 62.000 de euro şi fără maşina de 20.000 de euro după ce a împrumutat 19.500 de euro de la compania Money House a familiei Paşa.

Tânărul lucra la o întreprindere de fabricare a betonului şi, ajutat de mama sa care munceşte de ani buni în afara ţării, şi-a cumpărat un automobil de model Ford Mustang, pentru care a plătit 20 de mii de euro.

La 15 noiembrie 2019, ziua în care a înregistrat automobilul pe numele său, Dan Tomaş a fost sunat de de către Ion Buhnă, administratorul companiei la care lucra. „Mi-a zis că are urgent nevoie de bani pentru întreprindere, iar el nu poate să ia un credit pentru că are o istorie negativă. Dar el a aranjat totul cu o firma, se va apropia de mine o persoană pe nume Vadim, care îmi va da să semnez nişte acte, apoi voi lua banii din bancă şi să-i duc lui. Mi-a mai spus să nu-mi fac griji, pentru că el va achita creditul în 2-3 luni. Aveam un post de lucru bine plătit, eram încrezător că afacerea merge bine şi am acceptat. Contractul şi celelalte documente mi le-a adus
Vadim Goricean, care are statutul de fidejusor în contractul de creditare. Eu l-am sunat pe şef încă o dată ca să mă conving că nu este nicio înşelăciune şi am semnat actele. Apoi mi-au fost eliberaţi banii pe care i-am dus lui Buhnă”, ne-a spus Dan Tomaş.

Tânărul spune că timp de câteva luni Ion Buhnă i-a dat asigurări că totul decurge normal, datoria se achită, iar în toamna anului 2020 acesta i-a zis că trebuie să-i dea lui Vadim maşina pentru câteva zile. „A venit Vadim şi i-am dat maşina. Apoi a dispărut şi Ion Buhnă. Nu l-a mai văzut nimeni de atunci. Am aflat că s-ar ascunde în Grecia. Tot atunci a fost găsit strangulat şi proprietarul afacerii, fostul poliţist Oleg Cojocaru. Cică s-ar fi sinucis din cauza datoriilor. Aşa am rămas fără un loc de muncă şi fără maşină, dar cu datorii. Vadim Gorincean mi-a zis că automobilul este la executorul Nicolae Paşa și să mă lămuresc cu el”, a precizat Tomaş.

Tânărul susţine că a vorbit cu executorul Paşa, înregistrând şi discuţia, iar acesta i-a spus că urmează să fie vândută casa lui Ion Buhnă şi datoria va fi stinsă.

În urma verificărilor noastre am constatat că imobilul de pe strada Victoriei din Chişinău, care aparţinea lui Ion Buhnă, a ajuns în proprietatea lui Nicolae Paşa încă în iunie 2021.

În martie 2022, Tomaş a primit un avertisment de la OCN Money House, din care a aflat că este dator cu 62.000 de euro.

Ulterior, tânărul ne-a mai contactat la telefon ca să ne comunice că a depus plângeri la organele de drept şi că va lupta până i se va face dreptate.

Ala Nemerenco: Aderarea la UE înseamnă eficiență și modernizare

Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unui interviu că aderarea la UE înseamnă pentru sistemul de sănătate al țării noastre standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare.

Fiind întrebată cât de departe sau cât de aproape de standardele UE este Republica Moldova în domeniul medical, Ala Nemerenco, a răspuns că normele europene pentru produsele și serviciile medicale se concentrează pe protejarea și îmbunătățirea sănătății populației, accesul la asistență medicală de înaltă calitate, precum și atenuarea surselor de pericol pentru sănătatea umană, transmite moldpres.md. 

„În ultimul Raport privind extinderea, publicat de Comisia Europeană în noiembrie 2023, nivelul de transpunere a legislației UE aferent Capitolului Sănătate și protecția consumatorului (Capitolul 28) a fost apreciat cu nivelul doi din cele cinci (de la inițial la avansat) stabilite pentru gradul de aliniere la legislația UE”, susține ministrul Sănătății. 

Potrivit acesteia, normele și standardele implementate în unele domenii, precum transfuzia de sânge și transplantul de organe, reglementări în domeniul controlului tutunului, programele de formare în medicină sunt în mare măsură ajustate la cerințele europene.

„Legislația națională în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale include mai multe aspecte ce corespund normelor europene, însă necesită un șir de ajustări pentru a atinge standardele UE prin care se garantează siguranța și eficacitatea acestora. Totodată, există unele domenii care nu fac obiectul reglementărilor naționale și necesită inițierea transpunerii, precum este reglementarea drepturilor pacienților de a primi îngrijiri medicale în alte țări ale UE și procedurile de rambursare pentru aceste servicii”, a spus Ala Nemerenco. 

De asemenea, oficialul declară că acțiunile stabilite pentru Ministerul Sănătății în Planul Național de Aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană vin să asigure armonizarea deplină a sistemului juridic și instituțional național cu legislația și structura instituțională UE. 

Totodată, în cadrul interviului, Ala Nemerenco a fost întrebată despre referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc în această toamnă, dar și cum va arăta sistemul medical autohton dacă statul nostru va adera la Uniunea Europeană. 

„Aderarea la Uniunea Europeană pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova înseamnă standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare. Câteva dintre principalele beneficii ale aderării la UE sunt standarde ridicate de calitate. Astfel, Uniunea Europeană are reguli stricte și standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și siguranța pacienților. Prin aderarea la UE, sistemul de sănătate al Republicii Moldova va trebui să se alinieze acestor standarde, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirilor medicale oferite populației”, susține Ala Nemerenco. 

De asemenea, un alt beneficiu este accesul la finanțare și resurse europene. În calitate de membru al UE, țara noastră va putea accesa mai rapid fonduri europene importante destinate construcției, renovării și dotării spitalelor.

Totodată, un alt beneficiu, potrivit Alei Nemerenco, ar fi dezvoltarea resurselor umane, colaborare și schimb de experiență. 

„UE oferă programe de formare, specializare și dezvoltare profesională pentru personalul medical, îmbunătățind competențele și calitatea serviciilor oferite. Aderarea la UE va facilita colaborarea cu alte state membre și schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul sănătății. Republica Moldova va beneficia de experiența și expertiza altor țări europene în implementarea politicilor de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătății. 

În acest sens, ministrul încurajează toți cetățenii să participe la referendumul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și să contribuie astfel la construirea unui viitor mai prosper și mai sigur pentru toți. 

„Alegem să fim parte a comunității europene, cu standarde înalte în sănătate, educație și dezvoltare socio-economică. Să fim vocea schimbării și să votăm pentru un parcurs european al Republicii Moldova”, a spus aceasta. 

Peste 6.000 de ucraineni au fost evacuați din regiunea Harkov în ultimele trei zile

Forțele armate rusești își concentrează toate eforturile militare pe cucerirea orașului Vovceansk, care se află în nord-estul Harkovului. 1.600 de ucraineni au fost evacuați doar din acest oraș, ieri, și 6.000 de persoane, în total, din regiunea Harkov, de la începutul noii ofensive militare rusești.

Între timp, preşedintele Putin a propus un nou ministru al apărării, pe Andrei Belousov, numindu-l pe Serghei Şoigu secretar în Consiliul de Securitate a Ţării.

Situaţia pare să fie extrem de dificilă în oraşul Vovceansk, mai ales că ucrainenii nu au fortificaţii adecvate aici, iar ruşii au încercuit oraşul. Este vorba despre un avans de 2,5 km al ruşilor pe direcţia Vovceansk, unde Moscova a  dislocat cel puţin patru batalioane motorizate din cadrul Districtului Militar Leninngrad.

Şi Statul Major al Apărării din Ucraina a anunţat, noaptea trecută, că situaţia este dificilă în Vovceansk şi pe direcţiile Plina-Likianţi, Plina-Hliboke, Plina-Oliinikove şi Murom-Buruvatka. Kievul a anunţat şi că dislocarea de rezerve militare pentru a stabiliza situaţia în zonă continuă.

sursa

Regele Charles, dezvăluiri cu privire la un efect secundar al tratamentului chimioterapeutic pentru cancer

Regele Charles a oferit luni o perspectivă personală asupra luptei sale cu cancerul.  Monarhul a dezvăluit că și-a pierdut simțul gustului, potrivit The Independent. Mărturisirea i-a făcut-o unui veteran al armatei britanice.

În timpul vizitei efectuate luni după-amiază la Muzeul aviatic al armatei din Middle Wallop, Hampshire, regele, în vârstă de 75 de ani, a stat de vorbă cu Aaron Mapplebeck, veteran al armatei britanice și supraviețuitor al cancerului.

Cei doi au discutat despre efectele secundare ale tratamentului.

Când veteranul i-a mărturisit monarhului că și-a pierdut simțul gustului în timpul chimioterapiei pe care a urmat-o anul trecut, Regele Charles a spus că acest lucru i s-a întâmplat și lui.

I-a predat Prințului William comanda fostului regiment al Prințului Harry

Monarhul a venit cu elicopterul la ceremonia specială la care a participat și Prințul William, în cadrul căreia a predat oficial comanda fostului regiment al Prințului Harry.

Prințul Harry și Regele Charles nu s-au văzut în timpul scurtei vizite a ducelui la Londra.

sursa

Un tânăr din Edineț s-a ales cu arsuri pe față încercând să aprindă focul în sobă cu motorină
Articolul anterior
Smiley a ajuns pe scena America’s Got Talent! A fost întâmpinat cu entuziasm
Articolul următor