Un minor din comuna Bubuiecii a decedat în această săptămână la Institutul Mamei și Copilului, unde a fost adus în stare gravă. A ajuns la spital după ce a primit o traumă la picior în școală. Inițial, copilului de 13 ani i-a fost pus piciorul în ghips la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, unde a revenit peste două zile, întrucât băiatul acuza dureri. Câteva zile mai târziu a fost transferat la IMC în stare gravă. Detaliile despre acest caz au fost făcute publice de un deputat, în plenul legislativului, unde a solicitat ministrei Sănătății să ia măsuri urgente. Parlamentara a acuzat medicii de neglijență, scrie realitatea.md

În replică, Ala Nemerenco a spus că deputata nu cunoaște toate detaliile cazului și că medicii de la Institutul Mamei și Copilului au făcut tot ce au putut, conform protocoalelor, însă băiatul a fost adus prea târziu la această instituție. Ministra a mai spus că a cerut explicații de la Direcția municipală de sănătate, pentru a înțelege unde au fost admise greșeli.
„Copilul la Institutul Mamei și Copilului nu mai putea fi salvat, în ce situație gravă a ajuns. Medicii au luptat. Totodată, vreau să vă spun că nu trebuie să considerăm că toți medicii sunt neprofesionaliști când se întâmplă cazuri grave, finalizate cu deces… Din punctul meu de vedere, am studiat raportul la ambele spitale, acolo sunt greșeli foarte mari din partea Spitalului Municipal Ignatenco. O să vedem ce o să ne răspundă Direcția sănătate. Copilul a trecut de multe ori prin Spitalul Ignatenco și a rămas cumva ieșit din vizorul lor. El nu s-a adresat o singură dată. (…) Este un caz separat. O să vedem ce o să ne răspundă Direcția sănătății a orașului, de ce s-a întâmplat așa. Copilul trebuia să ajungă cu mult timp în urmă la Institutul Mamei și Copilului. Și atunci el ar fi avut o șansă de salvare. Deci, el a ajuns în sepsis (n.r. – apare atunci când organismul are un răspuns extrem la o infecție), osteomielită gravă (n.r. – o infecție gravă a osului). De copil s-au ocupat și academicieni. Toți au alergat și s-au ocupat de copil, dar, după cum am spus, uneori nu putem să intervenim”, a spus Ala Nemerenco.
Vicedirectorul medical al Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, Vitalie Mihalcean, are însă o altă versiune asupra situației.
„Copilul a fost de două ori la noi. Prima dată a venit și i-a fost aplicat ghips la picior, a primit o traumă la școală, la educație fizică mi se pare. A venit la noi a doua zi după ce a primit trauma. A doua oară a venit duminică, pe 16 februarie, acuza dureri, el și-a scos ghips-ul singur la domiciliu. La spital a venit pe picioarele lui. A fost examinat și i s-a pus din nou ghips. Ulterior, am constatat că era în sepsis (n.r. – apare atunci când organismul are un răspuns extrem la o infecție) și am decis că trebuie transferat la Institutul Mamei și Copilului, unde i se va acorda ajutor la alt nivel”, a spus Vitalie Mihalcean.
De asemenea, vicedirectorul medical a spus că a fost creată o comisie în spital, iar toți medicii implicați urmează să prezinte explicații. Nu se cunoaște când va fi gata un raport final asupra acestui caz.
Între timp, administrația Institutului Mamei și Copilului spune că, în ciuda intervențiilor medicale prompte și a îngrijirilor specializate, pacientul, o săptămână mai târziu, a decedat.
„Pacientul a fost internat la Institutul Mamei și Copilului (IMC) pe data de 18 februarie 2025, prezentând o stare extrem de gravă – critică, caracterizată prin sepsis, osteomielită gravă, insuficiență respiratorie și cardiacă. Întreaga perioadă de spitalizare a fost petrecută în cadrul Departamentului de Anesteziologie și Terapie Intensivă, unde echipa medicală a depus toate eforturile pentru stabilizarea și tratamentul pacientului. În ciuda intervențiilor medicale prompte și a îngrijirilor specializate, starea pacientului nu s-a îmbunătățit, iar în data de 25 februarie 2025, pacientul a încetat din viață. Cauzele exacte ale decesului vor fi stabilite în urma unei expertize medico-legale, care va fi efectuată în conformitate cu procedurile în vigoare”, a transmis Maxim Cazacu, purtătorul de cuvânt al AIC.