Caz tragic în municipiul Chișinău. Un copil a decedat la spital. Ce spune Ministra Ala Nimerenco

Un minor din comuna Bubuiecii a decedat în această săptămână la Institutul Mamei și Copilului, unde a fost adus în stare gravă. A ajuns la spital după ce a primit o traumă la picior în școală. Inițial, copilului de 13 ani i-a fost pus piciorul în ghips la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, unde a revenit peste două zile, întrucât băiatul acuza dureri. Câteva zile mai târziu a fost transferat la IMC în stare gravă. Detaliile despre acest caz au fost făcute publice de un deputat, în plenul legislativului, unde a solicitat ministrei Sănătății să ia măsuri urgente. Parlamentara a acuzat medicii de neglijență, scrie realitatea.md

În replică, Ala Nemerenco a spus că deputata nu cunoaște toate detaliile cazului și că medicii de la Institutul Mamei și Copilului au făcut tot ce au putut, conform protocoalelor, însă băiatul a fost adus prea târziu la această instituție. Ministra a mai spus că a cerut explicații de la Direcția municipală de sănătate, pentru a înțelege unde au fost admise greșeli.

„Copilul la Institutul Mamei și Copilului nu mai putea fi salvat, în ce situație gravă a ajuns. Medicii au luptat. Totodată, vreau să vă spun că nu trebuie să considerăm că toți medicii sunt neprofesionaliști când se întâmplă cazuri grave, finalizate cu deces… Din punctul meu de vedere, am studiat raportul la ambele spitale, acolo sunt greșeli foarte mari din partea Spitalului Municipal Ignatenco. O să vedem ce o să ne răspundă Direcția sănătate. Copilul a trecut de multe ori prin Spitalul Ignatenco și a rămas cumva ieșit din vizorul lor. El nu s-a adresat o singură dată. (…) Este un caz separat. O să vedem ce o să ne răspundă Direcția sănătății a orașului, de ce s-a întâmplat așa. Copilul trebuia să ajungă cu mult timp în urmă la Institutul Mamei și Copilului. Și atunci el ar fi avut o șansă de salvare. Deci, el a ajuns în sepsis (n.r. – apare atunci când organismul are un răspuns extrem la o infecție), osteomielită gravă (n.r. – o infecție gravă a osului). De copil s-au ocupat și academicieni. Toți au alergat și s-au ocupat de copil, dar, după cum am spus, uneori nu putem să intervenim”, a spus Ala Nemerenco.

Vicedirectorul medical al Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, Vitalie Mihalcean, are însă o altă versiune asupra situației.

„Copilul a fost de două ori la noi. Prima dată a venit și i-a fost aplicat ghips la picior, a primit o traumă la școală, la educație fizică mi se pare. A venit la noi a doua zi după ce a primit trauma. A doua oară a venit duminică, pe 16 februarie, acuza dureri, el și-a scos ghips-ul singur la domiciliu. La spital a venit pe picioarele lui. A fost examinat și i s-a pus din nou ghips. Ulterior, am constatat că era în sepsis (n.r. – apare atunci când organismul are un răspuns extrem la o infecție) și am decis că trebuie transferat la Institutul Mamei și Copilului, unde i se va acorda ajutor la alt nivel”, a spus Vitalie Mihalcean.

De asemenea, vicedirectorul medical a spus că a fost creată o comisie în spital, iar toți medicii implicați urmează să prezinte explicații. Nu se cunoaște când va fi gata un raport final asupra acestui caz.

Între timp, administrația Institutului Mamei și Copilului spune că, în ciuda intervențiilor medicale prompte și a îngrijirilor specializate, pacientul, o săptămână mai târziu, a decedat.

„Pacientul a fost internat la Institutul Mamei și Copilului (IMC) pe data de 18 februarie 2025, prezentând o stare extrem de gravă – critică, caracterizată prin sepsis, osteomielită gravă, insuficiență respiratorie și cardiacă. Întreaga perioadă de spitalizare a fost petrecută în cadrul Departamentului de Anesteziologie și Terapie Intensivă, unde echipa medicală a depus toate eforturile pentru stabilizarea și tratamentul pacientului. În ciuda intervențiilor medicale prompte și a îngrijirilor specializate, starea pacientului nu s-a îmbunătățit, iar în data de 25 februarie 2025, pacientul a încetat din viață. Cauzele exacte ale decesului vor fi stabilite în urma unei expertize medico-legale, care va fi efectuată în conformitate cu procedurile în vigoare”, a transmis Maxim Cazacu, purtătorul de cuvânt al AIC.

Două minore suspecte au încercat să fugă de carabinieri. La fața locului a fost solicitată intervenția grupei operative

Două minore de 17 ani, cu un comportament suspect, au atras atenția carabinierilor. Fiind oprite pentru verificări, acestea au devenit agresive și au încercat să fugă. Incidentul s-a produs pe strada Timiș din Chișinău, transmite Știri.md.

Datorită intervenției rapide, carabinieri le-au oprit. Una dintre adolescente avea 76 de pachețele cu o substanță galbenă, 34 de pachețele cu o substanță neagră și 22 – cu o substanță albastră. Preliminar ar fi vorba de substanțe interzise.

„La fața locului a fost solicitată intervenția grupei operative a Inspectoratului de Poliție Centru, care a preluat cazul pentru documentare și stabilirea exactă a compoziției substanțelor, precum și a circumstanțelor în care acestea au fost deținute”, informează IGC.

O nouă intervenție SMURD: Un copil de 11 ani a fost transportat de urgență la Cluj-Napoca

Un copil de 11 ani, grav bolnav, a fost transportat, în colaborare cu Serviciul SMURD România, la Cluj Napoca. Intervenția a avut loc joi, 24 aprilie, ora 18:00.

Copilul a fost spitalizat la 31 martie la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, cu o patologie severă. Aici, copilului i s-au efectuat investigațiile necesare cazului și tratament corespunzător.

Totuși, starea pacientului rămânea a fi foarte gravă, fără evoluție pozitivă la tratament. În aceste condiții, medicii specialiști, printr-un consiliu medical extins și consult interspitalicesc transfrontalier cu colegii din România, au decis transferul micuțului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru tratament neurochirurgical specializat.

 Astfel, misiunea transfrontalieră a avut drept scop transportarea copilului în timp util și a fost realizată cu succes. Specialiștii basarabeni au asigurat transferul asistat cu monitorizarea parametrilor vitali și au predat în siguranță pacientul la vama Leușeni echipajului SMURD Iași.

Cavcaliuc s-a bucurat degeaba, lista de sancțiuni a UE pentru fugari rămâne neschimbată

Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, aflată într-o vizită la Chişinău, a dezmințit faptul că fugarul Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa, ar fi fost scos din lista de sancțiuni ale Uniunii Europene, transmite TVR Moldova.

„Această persoană nu a fost scoasă din lista de sancțiuni. Lista de sancțiuni rămâne în vigoare în continuare. Nu au intervenit schimbări. Acest lucru demonstrează că astfel de dezinformări parvin din diferite surse și trebuie să oferim sprijin în continuare ca să demontăm această dezinformare”, a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău.

Joi, Gheorghe Cavcaliuc, care a fugit din Republica Moldova, după scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021, cercetat în mai multe dosare penale, a spus pe rețelele sale de socializare că salută decizia Uniunii Europene și că îi mulțumește pentru hotărârea de a nu prelungi sancțiunile politice împotriva lui.

Gheorghe Cavcaliuc a fost şef-adjunct al Inspectoratului Genelal de Poliţie în perioada guvernării Partidului Democrat din Moldova. El este cercetat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, precum şi pentru huliganism.

Mai exact, Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, precum și în dosarul „Verde de briliant”. El a fost dat în căutare de Interpol însă, la scurt timp, urmărirea sa a fost blocată „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”.

În mai 2023, Consiliul UE a decis sancționarea a cinci persoane acuzate că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Era vorba despre controversaţii politicieni de la Chişinău: Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. În plus, autoritățile de la Chișinău și UE declarau atunci că cei cinci acționează în interesul Kremlinului, pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.

Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE, confiscarea bunurilor şi blocarea conturilor de pe teritoriul blocului comunitar.

Guvernul anunță programul oficial al manifestările consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței
Articolul anterior
După mai bine de două decenii experții din domeniul educației de pe ambele maluri ale Nistrului au vizitat Liceului Teoretic „Evrika”din Rîbnița
Articolul următor
Close menu