Cazul fetiței electrocutate în parc: Ancheta bate pasul pe loc. A fost dispusă efectuarea mai multor expertize

Decesul fetiței de 11 ani, electrocutată în parcul Sarmizegetusa, rămâne învăluit în mister. La aproape două luni de la tragedie, nu se știe cine este vinovat de moartea copilului. Reprezentanții de la primărie spun că sunt în așteptarea rezultatului anchetei. Iar poliția susține că investigația este în plină desfășurare și că a dispus efectuarea mai multor expertize, scrie TV8.md

Amintim că la data de 18 iulie, doi copii – o fată de 11 ani și un băiat de 6 ani, au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul Sarmizegetusa din sectorul Botanica al capitalei. Băiatul a fost internat în spital în stare gravă, iar fata a decedat la scurt timp după incident. 

Primăria Chișinău a inițiat o anchetă pe acest caz și a dispus verificarea tuturor parcurilor din oraș. Responsabilii locali susțineau atunci că incidentul s-ar fi produs din cauză că materialele izolante ale firelor electrice s-au topit de la temperaturile caniculare. Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, parcul unde a avut loc tragedia a fost renovat în 2021. Lucrările au costat 18 mln de lei, două milioane fiind cheltuite pentru rețelele electrice. Autorii materialului scriu că din echipa primăriei care a avizat executarea lucrărilor nu făcea parte și un specialist în electricitate. 

Acorduri financiare semnate în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova: 80 mil de euro sub formă de grant și 305 mil de euro împrumut

Republica Moldova a obținut un sprijin semnificativ în cadrul Platformei de Parteneriat pentru accelerarea modernizării țării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai și adaptarea la schimbările climatice. În cadrul reuniunii de la Chișinău, au fost semnat, astăzi, noi acorduri de finanțare care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că implementarea acestor acorduri va avea un impact direct și pozitiv asupra nivelului de trai al oamenilor din Republica Moldova: „Scopul nostru este să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor. Suntem recunoscători prietenilor noștri  pentru sprijinul acordat, care este esențial în realizarea acestor obiective”.

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei au semnat un acord de împrumut în condiții preferențiale în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni (circa 79 milioane de euro). Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, va promova creșterea economică durabilă și va contribui la tranziția către o energie verde.

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au convenit asupra unui amendament în valoare de 12 milioane de dolari americani (circa 10,7 milioane de euro) la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. Noul sprijin va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor publice, creșterea transparenței instituțiilor statului, va promova independența mass-mediei și va încuraja o implicare mai activă a cetățenilor în procesul decizional.

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare în valoare de peste 26 de milioane de dolari (circa 23 milioane de euro). Noua finanțare va sprijini dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și consolidarea infrastructurii energetice naționale.

Guvernul Republicii Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare au semnat un acord în valoare de 25 de milioane de euro, destinat finanțării bugetului de stat pentru impulsionarea tranziției la energia verde. Acordul va sprijini reformele în domeniul energetic, creșterea eficienței energetice, extinderea utilizării energiei regenerabile, protecția consumatorilor și protejarea mediului.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un Memorandum de Înțelegere în valoare de 8 milioane de franci elvețieni (echivalentul a 8,5 milioane de euro) pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.

Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.

Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord prin care Fondul E5P (Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul, aflat deja în derulare, vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Odată cu finalizarea proiectului, la Cahul va fi construită o stație de sortare și compostare a deșeurilor, iar în celelalte orașe stații de transfer al deșeurilor.

Cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant al Uniunii Europene de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari.

Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44% din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Finanțarea va acoperi, de asemenea, investițiile necesare în infrastructură și echipamente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, va crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale și va încuraja încadrarea tinerilor specialiști în profesie.

Aceste acorduri, 80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase, constituie un ajutor esențial pentru economia țării și mediul înconjurător, reprezentând o investiție semnificativă în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, creșterea numărului locurilor de muncă bine plătite și promovarea dezvoltării infrastructurii, silviculturii, energiei regenerabile și sectoarelor aferente.

Toată lumea care vrea să-și arate abilitățile este așteptată pe 21 septembrie la Urban Vibes

Pe 21 septembrie, toată lumea care vrea să-și arate abilitățile este așteptată la Urban Vibes! Organizatorii au pregătit un program vast și premii tari pentru câștigători!

Festivalul va avea loc în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, intrarea din strada 31 August 1989, vis-a-vis de sediul Maib.

Informații pentru sportivi:

Cei care doresc să participe la competiții și să-și arate abilitățile trebuie să se înregistreze online.

Înregistrarea este deschisă pentru următoarele discipline: All Styles Battle, Parkour, Workout. Linkul către formular AICI!

Vedeți mai jos programul evenimentului.

Festivalul este la a 9-a ediție. Acest eveniment este organizat cu sprijinul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Inițiativei de reziliență în Moldova (MRI).

O polițistă și o patrupedă a echipei canine a Poliției de Frontieră învață să detecteze arme și muniții

În perioada 8 – 19 septembrie 2024, polițista de frontieră Nina împreună cu patrupeda Kara participă la un curs european pentru echipele canine specializate în detectarea armelor și munițiilor, organizat de Agenția Europeană FRONTEX. Acest curs, desfășurat la Zagreb, Croația, are drept scop îmbunătățirea abilităților și consolidarea practicilor de dresaj canin, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul instruirilor participă 20 de echipe canine din diferite state europene, care au ocazia să își împărtășească experiențele și să învețe noi tehnici de identificare și prevenire a traficului de arme și muniții. Cursul este important pentru menținerea securității transfrontaliere într-un context internațional tot mai complex.

De asemenea, participanții sunt implicați activ la sesiuni intensive de instruire, care  includ tehnici avansate de identificare a armelor, precum și diferite scenarii de simulare a situațiilor întâmpinate în teren. Pregătirea a fost concepută să ofere echipelor canine o înțelegere aprofundată despre lucru cu patrupezii, dar și abilități practice pentru a face față provocărilor specifice ale detecției în condiții variate.

Participarea la acest curs reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea profesională a echipelor canine și subliniază angajamentul Poliției de Frontieră de a aplica cele mai bune practici în securitate la frontiera de stat.

Lansare iPhone 16. Cât costă și ce funcţionalităţi noi au
Articolul anterior
Un copil din Căușeni a murit pe patul de spital după o reacție toxică la medicamente. Cazul tragic, la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Codru”
Articolul următor