Cazul șoferiței care nu a acordat prioritate unor pietoni ls o zebră, în atenția poliției! La volan era o tânără de 19 ani

Poliția s-a autosesizat în baza secvențelor video apărute pe rețelele de socializare, unde un șofer nu a acordat prioritate unor pietoni care traversau la o zebră.

Cazul dat a avut loc ieri dimineață în sectorul Buiucani din municipiul Chișinău.

Polițiștii au stabilit că la volan se afla o tânără de 19 ani.

Inspectorii de patrulare i-au întocmit un proces-verbal cu privire la contravenție și i-au aplicat o amendă în mărime de 1800 lei și 5 puncte de penalizare.

Voluntarul din Rusia care a participat la manifestații antirăzboi și a găzduit și repatriat peste 900 de ucraineni a murit în închisoare

Aleksandr Demidenko, un voluntar originar din regiunea Belgorod, care a depus eforturi pentru repatrierea a sute de cetățeni ucraineni, a murit în închisoare în așteptarea procesului, relatează Meduza, conform Libertatea.

Potrivit Meduza, care citează un canal de Telegram, familia lui Demidenko a fost anunțată despre deces luni, 8 aprilie, abia la trei zile de la producerea morții acestui bărbat în vârstă de 61 de ani.

Filiala din Belgorod a Administrației Penitenciare din Rusia susține că Aleksandr Demidenko s-a sinucis în data de 5 aprilie în Centrul de reținere și arestare preventivă nr. 3 din Belgorod. O anchetă a fost deschisă în acest caz, a precizat sursa citată, afirmând totodată că primele investigații nu indică semne de „moarte violentă”.

„Cred că tatăl meu s-a sinucis, deoarece pentru o persoană atât de activă și iubitoare de libertate gândul unei posibile viitoare întemnițări era insuportabil. El fusese deja ucis psihologic timp de șase luni într-un centru de arestare preventivă, fără vizite din partea familiei sale și nici măcar fără cărți”, a scris fiul voluntarului rus pe Telegram, potrivit Meduza. Ulterior, fiul lui Demidenko a editat postarea și a eliminat referirea la posibila sinucidere a tatălui său.

Răpit, percheziționat și reținut sub diverse acuzații

Bărbatul a intrat în atenția structurilor de securitate din Rusia după ce a participat la manifestații antirăzboi și a ajutat circa 900 de ucraineni, conform Radio Svoboda, să se întoarcă acasă. Mulți dintre ucrainenii repatriați au fost găzduiți în casa sa înainte de trecerea frontierei.

Aleksandr Demidenko a fost dat dispărut pe 17 octombrie 2023 la punctul de control Kolotilovka, din regiunea Belgorod, după ce a ajutat o femeie în vârstă să se întoarcă în Ucraina. Trei zile mai târziu, un echipaj de poliție și un grup de luptători ceceni l-au adus acasă și au efectuat o percheziție în timpul căreia s-ar fi găsit o grenadă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Soția sa l-a văzut în acea zi cu vânătăi pe corp, probabil din cauza bătăilor încasate în timpul dispariției forțate.

La câteva ore după perchiziția proprietății sale, Demidenko a fost reținut pentru zece zile sub acuzația că a consumat alcool într-un spațiu public. Eliberat în ultima zi a termenului, a fost arestat din nou, a doua zi, sub acuzația de „nerespectare a regimului armelor”. Ulterior, autoritățile ruse au deschis un alt dosar pe numele său, sub acuzația de trădare. Cu toate acestea, arestarea preventivă i-a fost prelungită de mai multe pentru acuzația legată de arme.

Publicația rusă de investigații iStories scrie că Aleksandr Demidenko ar fi trebuit să fie transferat la Sankt Petersburg pentru un proces sub o acuzație mai gravă decât cea referitoare la arme.

Maia Sandu, la Comrat: „Scopul nostru este să păstrăm pacea și să construim împreună condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii”

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu studenții și profesorii de la Universitatea de Stat din Comrat, cu care a discutat mai multe subiecte importante.

„În primul rând, am vorbit despre relațiile dintre noi. În ultimii doi ani, am făcut eforturi mari pentru a păstra liniștea și pacea în țara noastră și în continuare avem nevoie de unitate. Cei care încearcă să semene discordie și să destabilizeze autonomia și țara au un singur obiectiv – să readucă grupările corupte la cârma țării. Scopul nostru este să păstrăm pacea, să continuăm lupta împotriva corupției și să construim împreună condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii Moldovei, indiferent unde locuiesc și ce limbă vorbesc”, a spus șefa statului. 

Președinta a precizat că a adus dovezi clare despre faptul că autoritățile centrale investesc în localitățile din Găgăuzia și realizează proiecte importante pentru locuitorii autonomiei. Din bugetul de stat și din fonduri europene și ale altor parteneri de dezvoltare se finanțează lucrări de reparație a drumurilor, construcție a apeductelor și sistemelor de canalizare, se repară cămine culturale, grădinițe, școli, se realizează proiecte de eficiență energetică. De asemenea, toate impozitele colectate în Găgăuzia rămân în bugetul autonomiei, în comparație cu alte localități din țară care varsă o parte din impozitele colectate în bugetul de stat.

„Am discutat și despre avantajele integrării europene și despre faptul că avem nevoie de claritate și de curaj ca să mergem hotărât înainte și să reușim mai multe decât am reușit în ultimele trei decenii”, a mai subliniat șefa statului. 

La final, Președinta i-a îndemnat pe tineri să participe la acțiunile de împădurire.  „În Găgăuzia doar 6 procente din terenuri sunt împădurite. Trebuie să avem mai multă grijă de pământul nostru”, a punctat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a menționat că vrea să fie instituit un program de studiere a limbii găgăuze, similar celui lansat de autorități pentru învățarea limbii române.

„De ce limba găgăuză s-a pomenit pe lista limbilor pe cale de dispariție, deși există autonomia găgăuză. Autoritățile centrale vor să vadă progres și al studierii limbii de stat, și al limbii găgăuze, dar trebuie să vedem și interes din partea autonomiei. Uneori ni se creează impresia că sarcina păstrării limbii, identității și culturii găgăuze a trecut pe planul doi, iar pe primul plan apar fugari care vor să certe găgăuzii cu Chișinăul”, susține președintele Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a spus că o bucură faptul că tot mai mulți oameni din Găgăuzia vor să studieze limba română. 

„Interesul față de programul gratuit, finanțat de bugetul de stat, este mare. Trebuie un program similar pentru limba găgăuză. Autoritățile autonomiei și-au asumat să elaboreze un asemenea program încă acum trei ani, dar deocamdată fără succes”, a mai spus Maia Sandu studenților din Găgăuzia.

Meteorologii anunță pentru joi +27 de grade celsius

Vremea continuă sa ne răsfețe cu temperaturi mult prea înalte pentru această perioadă a anului. Precipitațiile însă se lasă așteptate. Joi, 11 aprilie, valorile termice vor depăși cu mult peste normă, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Vântul va sufla cu intensitate slabă din direcție nord-estică. Noaptea temperatura se va situa între +8°C și +13°C. Ziua temperatura maximă va oscila între +22°C și +27°C.

ATENȚIE, călători! Drumul spre vama Leușeni este blocat
Articolul anterior
Ghinion pentru opt migranți ucraineni, care au achitat 51.000 USD pentru a ajunge în Moldova, dar au fost prinși la frontieră
Articolul următor