Curtea Constituțională a R. Moldova (CCM) a restituit sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Potrivit unui comunicat de presă emis de Înalta Curte, motivul restituirii este faptul că hotărârea Guvernului, prin care a fost aprobată sesizarea, nu a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Examinând respectarea, în prezenta cauză, a condițiilor de formă a unei sesizări, la etapa primirii acesteia, stabilite de articolul 39 din Codul jurisdicției constituționale, Președintele a constatat că sesizarea a fost depusă ca urmare a adoptării Hotărârii Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022. Condițiile intrării în vigoare a Hotărârilor Guvernului sunt stabilite de articolul 102 alin. (4) din Constituție”, se arată în comunicatul de presă emis de CCM.
Acest articol prevede că „Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de Prim-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Nepublicarea atrage inexistența hotărârii sau ordonanţei”.
În această cauză, la etapa primirii sesizării, Președintele a observat că Hotărârea Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022 prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității Partidului Politic „Șor” nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
„Având în vedere că nepublicarea hotărârii în discuție atrage inexistența sa, Președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite de articolul 39 alin. (2) lit. f) din Codul jurisdicției constituționale. Din acest motiv, Președintele a dispus să se restituie sesizarea, în vederea lichidării neajunsurilor”, se mai arată în același comunicat.
Amintim că Guvernul a avizat pozitiv proiectul hotărârii privind declararea neconstituționalității Partidului Șor. Sesizarea a fost depusă la CC, care urma să decisă dacă va scoate sau nu Partidul în afara legii.
Propunerea a venit din partea ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, şi a fost inclusă suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei Executivului. Litvinenco a declarat că există toate motivele juridice pentru a scoate Partidul Şor în afara legii.
Precizăm că Procuratura anticorupţie a deschis, în această vară, un dosar penal privind finaţarea ilegală a Partidului Şor. Procurorii susțin că membrii din conducerea formaţiunii ar fi acceptat bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări infractionale, care erau folosiți pentru plata oamenilor din partid și organizarea de proteste sau concerte.
Banii ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare erau folosite diverse canale de finanțare, prin Dubai, Viena sau Monaco. Principalul suspect în dosar este vicepreşedintele Partidului Şor, Marina Tauber, plasată în arest la 21 iulie. În total, în acest dosar au fost reţinute 29 de persoane și au fost ridicate aproximativ 3,5 milioane de lei.