Ce a construit Regele Carol I, în România. Clădirile istorice pe lângă care ai trecut de multe ori sau urmează să le vizitezi

Pe 24 ianuarie, în fiecare an, România sărăbătorește ceea ce numim azi „Mica Unire”, realizată cu ajutorul partidelor istorice, Alexandru Ioan Cuza devenind domnitorul Țării Românești și al Moldovei, dar la 23 februarie 1866, conservatorii și liberalii radicali l-au forțat pe Alexandru Ioan Cuza, principele Moldovei și Valahiei, să abdice, venind în locul său un prinț austriac, Carol I, fiul prințului Karl Anton Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Ulterior, acesta avea să devină primul Rege al României. În perioada domniei lui Carol I, România avea să cunoască una din cele mai importante modernizări.

Regele Carol I și domnia sa de 48 de ani

La vârsta de 27 de ani, Carol I, fiul prințului Karl Anton Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, cu suportul Franței, dar și a Prusiei, devenea domnitorul României, fiind adus liderii liberali Ion C. Brătianu și C.A. Rosetti, după ce politicienii erau refuzați de Filip de Flandra.

Ce a construit Regele Carol I în România. Clădirile istorice pe lângă care ai trecut de multe ori fără să ştii
Ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României

Așa se face că, pe 10 mai 1866, Carol I ajungea la București, iar timp de 48 de ani, avea să conducă destinele unei Românii încă măcinată de luptele interne, dar și de presiunea internațională, inclusiv declanșarea Primului Război Mondial, împotriva Germaniei.

Războiul de Independență și alianța cu Germania

Tot Regele Carol I este și artizanul Războiului de Independență, între anii 1877-1878, România reușind prin Tratatul de la Berlin să oblige Marile Puteri să-i recunoască statutul de stat independent, pe 13 iulie 1878, iar Imperiul Otoman obligat să retrocedeze teritoriile din nordul Dobrogei.

Recunoscut ca fiind un om rece și calculat, Carol avea să fie cel care va iniția noua Constituție din 866, și declararea României ca regat, în 1881. Ulterior, în 1886 avea să numească și un succesor al Casei Regale, în persoana nepotului său, Ferdinand I, fiul fratelui Leopold. Motivul surprinzător al acestei numiri a venit ca urmare a refuzului lui Leopold și a fiului cel mare al Regelui CarolI de a urca pe tronul României, potrivit playtech.ro.

Ce a construit Regele Carol I în România. Clădirile istorice pe lângă care ai trecut de multe ori fără să ştii

Marea problemă, însă, avea să vină în momentul declanșării Primului Război Mondial, când Regele Carol I avea să recunoască în Consiliul de Coroană alianța făcută cu vărul său, Impăratul Wilhelm al II-lea al Imperiului German.

Ce a construit Regele Carol I în România

Domnia lui Carol I s-a întins pe o perioadă de 48 de ani, fiind cea mai lungă domnie din istoria României, dar în toți acești ani România avea să cunoască o perioadă de evoluție economică fără precedent.

Marea industrializare a României a început de pe vremea lui Carol I de România, multe din clădirile istorice de astăzi fiind construite în acea perioadă. Conform documentelor vremii, între 1881 și 1882, Carol I avea să semneze documentele unor proiecte extrem de importante, pe lângă cele legisaltive, fiind vorba de edificii publice, atât în Capitală, precum și în alte mari orașe din țară.

Care sunt clădirile istorice pe lângă care ai trecut de multe ori

Dacă e să ne uităm la ce a construit Regele Carol I în România, putem mențoina, de exemplu, doar în București aveau săs e construiască 15 clădiri importante, care dăinuie și astăzi, pe lângă multe alte școli, spitale, etc, și dacă ar fi să le eunmerăm, iată care sunt acestea:

  1. Palatul Băncii Naționale a României,
  2. Școala Națională de Poduri și Șosele,
  3. Ateneul Român,
  4. Biserica Domnița Bălașa,
  5. Palatul de Justiție din București,
  6. Ministerul Agriculturii, Comerțului și Domeniilor,
  7. Palatul Casei de Depuneri și Consemnațiuni București,
  8. Școala Centrală de Fete,
  9. Palatul Patriarhiei,
  10. Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (astăzi Primăria Municipiului București),
  11. Muzeul Țăranului Român,
  12. Muzeul Geologic al României,
  13. Palatul Bursei și Camerei de Comerț (azi Biblioteca Națională),
  14. Palatul Cercului Militar,
  15. Parcul Carol
Ce a construit Regele Carol I în România. Clădirile istorice pe lângă care ai trecut de multe ori fără să ştii
Ateneul Român, în 2024, se împlinesc 136 de ani de la inaugare

În afară de cele din București, în țară, pe vremea lui Carol I s-au mai construit și alte edificii, care dăinuie și astăzi, iar parte din ele sunt, după cum urmează:

  • Catedrala Mitropolitană din Iași,
  • Catedrala din Constanța,
  • Podul peste Dunăre,
  • Portul Constanța,
  • Catedrala Episcopală din Galați
  • Mânăstirea Curtea de Argeș,
  • Biserica Domnească de la Argeș,
  • Biserica Trei Ierarhi de la Iași
  • Castelul Peleș
  • Castelul Pelișor
  • Stațiunea Sinaia
Ce a construit Regele Carol I în România. Clădirile istorice pe lângă care ai trecut de multe ori fără să ştii
Mânăstirea Curtea de Argeș

România a cunoscut în acea perioadă una din cele mai importante modernizări și restructurări, fiind printre puținele state europene care avea moneda națională cu acoperire în aur, și tot atunci devenea Grânarul Europei. Sfârșitul domniei sale, precum și decesul, aveau să vină pe 10 octombrie 1914, la 75 de ani, dar a lăsat o adevărată moștenire generațiilor care i-au urmat.

Elevi și profesori premiați pentru rezultate remarcabile

39 de elevi și 42 de profesori au fost premiați în cadrul festivității Gala Olimpicilor 2024, desfășurată astăzi, 17 decembrie, în incinta Palatului Republicii. Evenimentul a întrunit cca 400 de profesori, membri ai Consiliilor Olimpice Republicane și a Juriilor, elevii cu medalii și mențiuni de onoare la olimpiade europene, balcanice și internaționale, invitați speciali. Elevii și profesorii au fost felicitați de Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, Valentina Chicu, consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul educației și cercetării, Marcela Adam, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Rezultatele voastre la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, chimie și alte discipline nu sunt doar trofee sau medalii. Sunt dovezi incontestabile ale faptului că excelența poate fi atinsă chiar și în cele mai dificile circumstanțe”, a spus ministrul Dan Perciun.

Ministrul Educației și Cercetării a înmânat Diplome de excelență elevilor care au obținut rezultate remarcabile în cadrul olimpiadelor internaționale, europene sau balcanice, cât și profesorilor care au contribuit la pregătirea loturilor olimpice naționale.

Gala Olimpicilor este o festivitate organizată anual de către Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în scopul omagierii elevilor care obțin rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile regionale și internaționale la disciplinele de studiu, și a profesorilor care contribuie la pregătirea elevilor și la obținerea acestor rezultate.

Poliția Republicii Moldova este sărbătorită astăzi

Poliția Repubblicii Moldova este sărbătorită astăzi. Cu această ocazie, polițiștii din toată țara au fost felicitați printr-un mesaj special, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Ne exprimăm respectul și recunoștința față de profesionalismul, curajul și devotamentul pe care îl demonstrați zi de zi. Fiecare dintre voi contribuie la siguranța cetățenilor, la respectarea legii și la consolidarea încrederii în instituția noastră. Vă mulțumim pentru eforturile neobosite și sacrificiile făcute în numele comunității! Vă dorim sănătate, misiuni cu succes şi susținerea permanentǎ a celor dragi.

La mulți ani, colegi! ”, se arată în mesajul public al Poliției Republicii Moldova.

Astăzi, miercuri, 18 decembrie, polițiștii vor participa la evenimentele dedicate Zilei Poliției Republicii Moldova.

Fuego a postat o poză cu mama sa și i-a transmis un mesaj emoționant de ziua ei

Fuego, pe numele lui real Paul Surugiu, a făcut public un mesaj emoționant dedicat mamei lui, care și-a sărbătorit ieri ziua de naștere. „O iubesc nespus!”, i-a transmis el public, scrie profm.ro.

La 48 de ani, Fuego nu se teme să-și exprime public sentimentele pentru mama lui, iar mesajul postat pe rețelele sociale a impresionat oameni din toată țara.

Azi este ziua mamei mele! E sărbătoare în sufletul și în amintirile mele! Mama este liniștea și inocența mea, e cea care a luptat să fiu ce sunt azi, este căldura, forță, simțire și sens pentru mine! Îi doresc sănătate și bucurii multe și o vreau cat mai mult lângă mine! E un om haios și chiar dacă ne mai certăm noi din când în când, după cum e firesc, avem acea legătură de nezdruncinat.

Pentru mama, eu am fost scop al vieții, lumină și a dat TOTUL ca să mă aducă pe treapta visului, indiferent de sacrificii! Și au fost multe sacrificii la mijloc! O iubesc nespus și îi mulțumesc pentru ca sunt și este, pentru puterea ei, pentru ambiție și pentru ca e acolo, mereu, cu glasul și grija ei, transformate într-un obicei fără de care nici eu, nici ea, nu putem trăi! La mulți ani, MAMA! Te iubesc!”, a scris el în dreptul unei fotografii în care apare lângă brad, alături de mama lui.

Să-ți trăiască mama, să fie sănătoasă și să vă bucurați ani mulți unul de celălalt!”, „Mulți ani cu sănătate și bucurii multe pentru mama ta!”, „Ce tânără e mama ta. Să rămână așa, sănătoasă, plină de energie și vitalitate”, au fost câteva dintre mesajele lăsate de prietenii virtuali.

Un ex-șef de la Moldovagaz a cumpărat 10% din gigantul Yandex
Articolul anterior
Iran: Sute de mii de oameni au ieșit în stradă la aniversarea Revoluției Islamice, scandând „Moarte Israelului”
Articolul următor